Analytics

jueves, 12 de junio de 2014

L'ALCAIDE EN L'ENTREGA DE CLAUS

Enguany l'acte de l'entrega de claus al capità cristià compleix 40 anys. La filà Alcodianos s'encarrega de la tasca desde 1974 ja que la filà Aragonesos tenia esquadra d'enmig i estava massa ocupada per organitzar l'entrega de claus encara que fora la filà més jove de les Festes de Sant Jordi. L'acte simbòlic consisteix en que un xiquet puja a la carrossa del capità cristià en el "Cantó el Pinyó" i li ofereix les claus d'accés a la ciutat d'Alcoi entre els aplaudiments del públic i el so de les campanes de l'Església Arciprestal de Santa Maria.

Al xiquet alcodianet l'acompanya una comitiva d'escuders i la figura de l'alcaide. És un personatge poc conegut i que no és l'alcalde d'Alcoi. De fet mai s'ha vist a Toni Francés en un trage que no siga miquero i l'ex-alcalde Sedano sempre ha portat el trage oficial de la filà Realistes. L'alcaide és un home anònim de la filà Alcodianos que té un característic trage desde fa molts anys: Un peto de pell de color marró amb l'escut de la ciutat i el castell, una espasa i un casc amb una ploma. Antigament portava altres trages i anava pujat a un cavall.
 

Però en 1989 l'alcaide va caure del seu cavall durant el curt recorregut per la Plaça d'Espanya i degut al perill l'Associació de Sant Jordi va aprovar la proposta de que l'alcaide acompanyara a peu al xiquet alcodianet. La proposta es va fer efectiva uns anys després de l'accident.


Destacable va ser l'entrega de claus de 1979 quan el capità cristià de la filà Cruzados es va llevar el casc per saludar a l'alcaide i el xiquet. Un gest molt bonic que li va sumar esplendor a l'entrega de claus.

Poques voltes l'alcaide ha pogut saludar al capità i la favorita però en algunes ocasions el capità cristià i la favorita han desfilat junts en l'Entrada Cristiana i l'alcaide ha pogut rendir pleitesia també a la favorita com és el cas de l'any 1991, any de capitania tomasina.

En 1994 es va donar el fet curiós de que el propi xiquet i l'alcaide eren de la mateixa filà que el capità cristià: els Alcodianos i l'acte de l'entrega de claus va quedar en família.

Al contrari, en 1995 la filà capitana eren els Aragonesos, filà que legítimament havia de fer l'acte de l'entrega de claus. Van ser els membre de la filà Aragonesos els que van demanar a la filà Alcodianos que compliren amb la responsabilitat en 1974. Els directius de la filà Aragonesos van escollir com a representants a la filà Alcodianos perquè representen als antics pobladors d'Alcoi, són una filà molt alcoyana i salesiana i perquè Aragonesos i Alcodianos estan molt prop en l'ordre d'antiguitat.

Antuán Vicedo Fierro va ser l'alcaide que en 1996 va estrenar el trage que en l'actualitat encara s'utilitza. Tal volta ja va sent hora d'una renovació però el trage confeccionat en 1996 és perfecte per a l'austeritat que li correspon a l'alcaide.



Normalment l'alcaide espera baix de la carrossa del capità cristià a que el xiquet li done les claus. Quan acaba, l'alcaide li dona la benvinguda com a amfitrió de la ciutat. És com si en 1276 un representant del poble li donara les gràcies a Jaume I per l'ajuda prestada en l'atac als invasors.

Però en algunes ocasions l'alcaide ha pogut estar més prop del capità cristià i donar-li la ma per a felicitar-lo. Per exemple quan el capità cristià de la filà Maseros va baixar a peu l'any 1999.

O en 2002 quan l'alcaide li va penjar les claus al capità cristià perquè anava a peu. Emotiva va ser l'abraçada entre l'alcaide i el capità de la filà Mozàrabes.

Desde l'any 2000 el casc ha anat canviant i alguns anys ha sigut daurat, altres platejat però en casi tots els anys l'ha identificat una ploma.

L'any 2001 Antúan Vicedo li va cedir el lloc d'alcaide a Juan Llopis.




















Juan Llopis Jornet es va estrenar amb la filà Vascos però també ha viscut moments de molta emoció amb José Moiña, capità cristià 2003.

Juan Llopis desitjava despedir-se del càrrec d'alcaide amb la filà Cruzados que havia desempenyat una brillant capitania cristiana en 2007.

Per això Francisco Ferrero Boronat va substituir a l'anterior a partir de 2008. 

En 2008 es va produir la divertida situació de que el capità cristià va abraçar efusivament al xiquet alcodianet. El gest espontani no era estrany en el capità de la filà Alcodianos, el primer que no va lluir casc. També el capità de la filà Aragonesos, el conegut Ambut el va enlairar davant de tota la Plaça Espanya el 22 d'abril de 2009.

L'entrega de claus al capità cristià no s'ha salvat sempre de la pluja. L'any 2010 el trage de l'alcaide Francisco Ferrero va acabar xopat, al igual que el de tota la comitiva que vesteix amb trages de cuero.

Desde 2013 és el veterà Jorge Llàcer Silvestre qui representa la figura històrica de l'alcaide.

El canvi de Jorge Llàcer ha coincidit amb altra novetat dels últims dos anys. Ara són xiquetes alcodianetes les que li entreguen les claus al capità cristià. És una mostra més de la clara integració del sexe femení en les Festes d'Alcoi. La primera va ser Alèxia Gandia en 2013 amb el trage femení de la filà Alcodianos.

Elena Seguí li va entregar les claus al capità cristià de la filà Gusmans aquest 2014. L'ajuda de Jorge Llàcer com a alcaide fan d'aquest acte un moment únic en la trilogia festera alcoyana. També a la veïna localitat de Ibi s'entreguen les claus als capitans de les seues Festes de Moros i Cristans en honor a la Mare de Déu dels Desamparats.

En el 40 aniversari de l'acte de l'entrega de claus de la ciutat per part dels Alcodianos esperem que tots coneguen millor la figura de l'alcaide. Perquè l'acte per si mateix és conegut per tots els festers i per als espectadors de la Plaça Espanya és un dels moments més esperats de l'Entrada Cristiana. Al següent vídeo es pot veure la preparació del xiquet alcodianet abans del moment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites