Analytics

martes, 20 de enero de 2015

ROMERIA A SANT ANTONI 2015

Aquest cap de setmana el protagonisme de la comarca l'ha tingut la Festa de Sant Antoni i el porquet. Encara que Muro ha acaparat tota l'atenció amb la seua Fireta, Alcoi també li ha demostrat fervor al patró dels animals: Sant Antoni. El diumenge dia 18 de gener, a pesar de les baixes temperatures, els xirimiters van començar a tocar pels carrers. Anunciaven l'inici de la romeria, la segona més important després de la que es fa en setembre per a la Verge dels Lliris. La figura de Sant Antoni va ser pujada al paratge sobre una calessa fins a l'Ermita, on es va fer la missa. L'Ermita de Sant Antoni és un dels temples cristians més antics d'Alcoi. A aquesta atalaia defensiva del segle XIV d'origen àrab li van robar la campana fa uns anys. La música, la rostida on es van torrar embotits i carn i les danses populars no van faltar a la cita. I és que Alcoi en el sosteniment de les tradicions és bonica i respectuosa. Perquè Alcoi té una idiosincràsia única i moltes entitats i persones s'encarreguen de salvaguardar les festivitats. Això fa que fins hi tot es puga veure a l'alcalde Toni Francés ajudant en una romeria religiosa a preparar la llenya i el foc per a la torrà. Perquè les 5 fogueres, a més a més de proporcionar l'esmorzar, també van servir per a calfar-se. El fred no va impedir la costum de pujar al paratge natural del Carrascal acompanyat de romers i animals. Per això es van poder veure molts gossos i cavalls, que també servien per a arrossegar carros). Els alcoyans entenem com un deure de bons ciutadans la pervivència dels bens etnològics i la romeria de Sant Antoni, encara que no siga una celebració multitudinària, sempre ix beneficiada d'aquesta entusiasmada valoració que fem de la riquesa de les nostres Festes.


Però el dia anterior a la Romeria de Sant Antoni ja es va celebrar la típica Benedicció de animals amb una desfilada de cavalls i el so de les xirimites. Davant l'església de Sant Mauro el rector va beneir a gossos, pardals, tortugues, cavalls, conills, hàmsters, peixets, gats mentre a la Glorieta es feia una xocolatada.

Per al dia de la Romeria de Sant Antoni ja s'anunciava la possibilitat de nevades però la neu ha arribat per fi a les comarques valencianes i "El Comtat" i "L'alcoià" han rebut la neu amb il·lusió després d'un 2014 molt sec. Les muntanyes que envolten Alcoi estan blanques i la Font Roja ofereix un paisatge que molts trobaven a faltar: La primera nevada de 2015 en ple gener.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites