martes, 20 de enero de 2015

ROMERIA A SANT ANTONI 2015

Aquest cap de setmana el protagonisme de la comarca l'ha tingut la Festa de Sant Antoni i el porquet. Encara que Muro ha acaparat tota l'atenció amb la seua Fireta, Alcoi també li ha demostrat una gran devoció al patró dels animals: Sant Antoni. El diumenge dia 18 de gener, a pesar de les baixes temperatures, els xirimiters van començar a tocar pels carrers per anunciar l'inici de la romeria, la segona més important després de la que es fa en setembre per a la Verge dels Lliris. La figura de Sant Antoni va ser pujada al paratge sobre una calessa fins la ermita, on es va fer la missa. La ermita de Sant Antoni és un dels temples cristians més antics de Alcoi, però a aquesta atalaia defensiva del segle XIV, però amb origen àrab, li van robar la campana fa uns anys. La música, la rostida on es van torrar embotits i carn i les danses populars no van faltar a la cita I és que Alcoi en el sosteniment de les tradicions és bonica i respectuosa. Perquè Alcoi té una idiosincràsia única i moltes entitats i persones s'encarreguen de salvaguardar les festivitats. Això fa que fins hi tot es puga veure a l'alcalde Toni Francés ajudant en una romeria religiosa a preparar la llenya i el foc per a la rostida. Perquè les 5 fogueres, a més a més de proporcionar l'esmorzar, també van servir per a calfar-se. El fred no va impedir la costum de pujar al paratge natural del Carrascal acompanyat de romers i animals, per això es van poder veure molts gossos i cavalls (també molts arrastraven les calesses). Els alcoyans entenem com un deure de bons ciutadans la pervivència dels bens etnològics i la romeria de Sant Antoni, encara que no siga una celebració multitudinària, sempre ix beneficiada d'aquesta entusiasmada valoració que fem de la riquesa de les nostres Festes.


Però el dia anterior a la Romeria de Sant Antoni ja es va celebrar la típica Benedicció de animals amb una desfilada de cavalls i el so de les xirimites. Davant l'església de Sant Mauro el rector va beneir a gossos, pardals, tortugues, cavalls, conills, hàmsters, peixets, gats mentre a la Glorieta es feia una xocolatada.

Per al dia de la Romeria de Sant Antoni ja s'anunciava la possibilitat de nevades però la neu ha arribat per fi a les comarques valencianes i "El Comtat" i "L'alcoià" han rebut la neu amb il·lusió després d'un 2014 molt sec. Les muntanyes que envolten Alcoi estan blanques i la Font Roja ofereix un paisatge que molts trobaven a faltar: La primera nevada de 2015 en ple gener.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites