Aquest any dos actes oficials de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi estan d'aniversari. El dia 23 d'abril de 2016 viurem la celebració dels 25 anys de la Diana Vespertina del Cavallet mentre que el dia 24 d'abril l'acte del Contrabando complirà 100 anys.
En referència a la Diana Vespertina del Cavallet és un acte desenfadat en el que els festers de les filaes Realistes i Berberiscos desenvolupen divertides evolucions sobre cavallets de cartó.
A principis del segle XX hi havien algunes filaes que no pertanyien a cap bàndol. Eren les filaes de cavalleria que es caracteritzaven pe obrir les desfilades sobre cavallets trotant pels carrers. Poc a poc les filaes de cavalleria van anar desapareixent i per a evitar l'extinció de les filaes Realistes i Berberiscos, aquestes dos es van unir al bàndol moro. La resta de filaes de cavalleria van deixar de eixir a Festes i Realistes i Berberiscos van abandonar els seus clàssics cavallets de cartó per a desfilar com a filaes normals a l'Entrada Mora.
Però l'any 1992 la filà Realistes va decidir recuperar l'acte de la Diana Vespertina del Cavallet i el públic va aplaudir la decisió. Al ser la primera cavalleria la iniciativa va sorgir d'aquesta filà que sempre està a l'avantguarda de Nostra Festa. El rotund èxit es va veure quan la filà Realistes va baixar pels carrers d'Alcoi amb molta alegria i els més majors recordaven aquells cavallets de cartó que havien estat en l'oblit durant dècades. Així les antigues filaes de cavalleria tornaven a tindre la seua desfilada especial el dia de Sant Jordi.
La filà Berberiscos es va afegir a l'acte uns anys després. La filà Berberiscos va ser la filà de segona cavalleria fins l'any 1926 quan van passar de ser Cavalleria de Bequetes a filà Berberiscos. En la Diana del Cavallet de l'any 1995 els populars bequeteros estrenaven els seus cavallets de cartó entre l'aprovació general dels espectadors. I les dos filaes han continuat preparant l'acte fins l'actualitat en perfecta harmonia.
Cada filà té un cavallet que s'adapta als colors i característiques del trage oficial de la filà. Els cavallets de la filà Berberiscos són marrons amb llargues faldes grogues. En el cas de la filà Realistes ells tenen uns cavallets negres amb faldes més curtes i de color verd.
Les peçes musicals que acompanyen a les dos filaes estan composades expressament per a l'acte. Són els pasdobles més adequats per al to desenfadat i graciós de l'acte. És música de ritme accelerat que permet les evolucions i girs que fan els festers sobre els cavallets. La filà Realistes desfila amb el pasdoble "L'Aranya" tocat per la banda Unió Musical d'Albaida. Darrere desfila la filà Berberiscos amb el pasdoble "El petit Souet" de Evaristo Pérez Monllor.
Visualment els cavallets fan un bonic efecte gràcies a les formes geomètriques que els festers preparen exclusivament per a aquest acte. Tots els festers desfilen amb una espasa a la ma i van dirigits pel cabo, l'únic component de l'esquadra que no porta cavallet.
L'acte comença a les 6 de la vesprada a la Font Redona i baixa pel carrer Sant Nicolau fins rodejar la Plaça d'Espanya. Les dos filaes acaben el recorregut a la porta de l'Ajuntament, on es col·loca el Cartell de Festes. Aquest 2016 la Diana Vespertina del Cavallet serà una gran efemèride entre els Realistes i Berberiscos perquè el dia 23 d'abril s'està preparant una Diana del Cavallet especial per a celebrar els 25 anys.
També dos filaes cristianes estan d'enhorabona. Andaluces i Maseros porten 100 anys protagonitzant junts l'acte del Contrabando. Aquest és un acte molt antic que es celebra tradicionalment a les 8 del matí del 24 d'abril. El teatral diàleg entre el masero i el contrabandista es desenvolupa a la Plaça d'Espanya. Els Maseros estan damunt del Castell i els Andaluces sobre cavalls. Les posicions són com a les Ambaixades, els actors principals sobre les almenes del Castell. La temàtica de l'acte explica com la filà Maseros domina Alcoi i els Contrabandistes li demanen poder comerciar a canvi de ajuda en l'amenaça mahometana. Després de una forta discussió acaben cedint i les dos filaes s'alien per a combatre a l'exèrcit musulmà unint esforços.
En 1916 la filà Maseros va fer el parlament per primera vegada però anteriorment eren altres filaes les que discutien amb els Contrabandistes. Durant el segle XIX van ser les filaes Somatenes, Estudiants i Navarros les encarregades de l'humor desde dalt del Castell de Festes. Al desaparèixer la filà Estudiants van ser els Maseros els substituts i així evitar el final de la història del Contrabando. La filà Andaluces recita el text en castellà mentre que la filà Maseros contesta en valencià però gran part del Contrabando és improvisat i toca temes d'actualitat d'una forma crítica. El sentit de l'humor és una de les característiques que fan del Contrabando un acte únic i diferent, dins de la serietat de la majoria d'actes de les Festes de Sant Jordi. Les frases gracioses i les bromes fan riure al públic que disfruta de les intervencions de Maseros i Andaluces en un acte anacrònic però entretingut.
Aquest acte sempre s'ha celebrat pel matí però per a donar-li més notorietat en l'any del Centenari les dos filaes han decidit traslladar l'acte al migdia del 24 d'abril. Ja no es farà el Contrabando abans de l'Alardo, sinó que es celebrarà abans de l'hora de dinar per a que puga assistir més gent, ja que a les hores matineres a les que es feia fins l'any passat era impossible omplir la Plaça d'Espanya d'espectadors. Altre canvi important serà que abans del diàleg al Castell hi haurà un encontre al Cantó Pinyó entre les dos filaes: Els Andaluces apareixeran sobre cavalls pel carrer Sant Llorenç i els Maseros pel carrer Sant Nicolau muntats en carros rurals. La filà Muntanyesos s'incorpora a l'acte i representaran al poble alcoyà. Tots els components realçaran l'acte del Contrabando que mereix guanyar prestigi, sobretot en un any tan important com el del Centenari.
No hay comentarios:
Publicar un comentario