La tradició dicta que el dia 1 d'abril s'ha de presentar públicament el Cartell de Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. I un any més, després de la Presentació de la Revista, tot Alcoi va poder descobrir l'obra dels germans Piñero que s'exposava a la façana de l'Ajuntament.
La sorpresa va arribar abans de que sonara l'Himne de Festes. El Castell es va il·luminar amb una llum roja i amb el so d'un batec de cor augmentava l'expectativa. Una veu en off explicava la importància que té Sant Jordi per a Alcoi i contava que la seua figura es venerada en molts altres territoris. Aquesta introducció era com un presagi ja que uns segons més tard es descobria que el protagonista del Cartell era el Patró d'Alcoi: Sant Jordi.
Precisament va ser el Sant Jordiet d'aquest any, Juan Anduix qui va destapar, junt a l'alcalde Toni Francés, el Cartell de José Miguel Piñero i Antonio Piñero. La reacció del públic va ser bastant tímida en comparació a altres anys. Es van sentir pocs aplaudiments i pocs xiulits. Però qui si que va aplaudir amb força va ser Juan Anduix i la seua mare, al contemplar que la cara del Sant Jordiet 2016 apareix pintada al Cartell de Festes.
La composició del Cartell 2016 és prou senzilla i el gris acapara tot el fons. El marc del Cartell està fet d'acer inoxidable i té un gran treball perquè sobre el metall estan gravades les paraules St George, Mar Giries i Al Khader que significa Sant Jordi en altres idiomes històrics. Al Cartell original de la Plaça Espanya es pot veure com l'acer brilla quan li pega el sol. Prop del marc metàl·lic es pot observar un diminut caragol, símbol d'alcoiania i dels germans Piñero.
El fons està fet de fusta que simula el Castell de Festes, amb el seu to entre negre i gris. Semblen pedres de gran tamany i els germans Piñero han treballat de valent per a donar-li aquest efecte tan novedós als fons del Cartell de Festes 2016. Es pot dir que és un Cartell contemporani i que li fa un homenatge amagat als gremis de la ciutat com la industria del metall i la tèxtil. I és que la paraula artesans i emprenedors defineix molt bé als germans Piñero.
La tipografia és molt bàsica i ressalta la paraula Alcoi per damunt dels dies de la Trilogia: 22, 23 i 24 d'abril. D'Interès Turístic Internacional està escrit al costat de la capa roja del Sant Jordiet, que pertany al trage de Javier Montava que va ser el xiquet Sant Jordiet de 2005. El trage li posa un poc de color al Cartell, ja que en aquest aspecte al Cartell si que li falta l'alegria que desprèn Nostra Festa.
Juan Anduix es va provar aquest trage de fa 11 anys per a una sessió de fotografia molt especial. Després del Mig Any els germans Piñero van decidir que el Sant Jordiet fora la imatge central del seu Cartell així que van tindre la idea de sobreposar una fotografia de Juan Anduix damunt del trage del Sant Jordiet de la filà Verds en l'any 2005. Un trage molt auster i romà que li dona blancor a un Cartell bastant fosc. Juan Anduix subjecta la bandera amb la creu roja dels cristians.
La part del Cartell més criticada ha sigut precisament aquesta. Els alcoyans han denominat la cara del Sant Jordiet com una foto de carnet dni i ha hagut alguna confusió amb la melena de Juan Anduix perquè alguns es pensaven que era una xiqueta. Però els germans Piñero i fins hi tot el Sant Jordiet 2016 han fet un gran esforç per a que el Cartell tinguera qualitat i és molt injust que hi hagen crítiques poc constructives o que es donen sense saber el transfons que comporta fer aquesta obra. Els germans Piñero van prometre un Cartell innovador i tal volta és massa modern per al mon fester alcoyà. És un Cartell avantguardista i concorda amb la personalitat hipster que tenen els autors.
Després del descobriment del Cartell els germans Piñero es mostraven eufòrics i alabaven la personalitat de Juan Anduix que ha acabat sent el primer Sant Jordiet retratat al Cartell de Festes. Al vídeo de "Ara Multimèdia" es veuen les declaracions posteriors de Antonio i José Miguel Piñero.
Per sort aquest any no s'ha filtrat el Cartell de Festes i la intriga s'ha mantingut fins l'últim instant, fet que no s'havia produït als últims anys per culpa de les noves tecnologies. El que si que han fet les xarxes socials ha sigut crear els ja usuals memes sobre el Cartell de Festes d'Alcoi. El meme de Rajoy com a Sant Jordiet ens fa riure molt, al igual que el de Darth Vader, Mister Bean o la versió emoticono del "Whatsapp".
Però desde fa prous anys la versió preferida del Cartell de Festes és la versió feta amb playmovils que prepara l'empresa "I love clicks" que ja té prestigi a nivell nacional. Any rere any es superen i fa un muntatge del Cartell molt fidel a la realitat
Moltíssims mòbils van gravar el moment del descobriment del Cartell de les Festes de Sant Jordi 2016, prova patent de que vivim en un mon informàtic que té els seus avantatges ja que el Cartell es va poder veure desde moltes pantalles quasi a l'instant. El castell de focs artificials que tancava l'acte del dia 1 d'abril també va ser gravat per molts alcoyans que van assistir a un descobriment del cartell amb una posada en escena innovadora i inesperada que segur que marcarà tendència.
No hay comentarios:
Publicar un comentario