Analytics

viernes, 3 de enero de 2020

CARTELL CAVALCADA ALCOI 2020

Ja han passat uns mesos desde que es va descobrir l'obra guanyadora del Concurs de Cartells de la Cavalcada d'Alcoi, però és ara en gener quan cobra el seu sentit. S'apropa el dia més màgic de l'any i ho anuncia una obra de Omar Jiménez García. El jove cursa disseny gràfic a l'Escola d'Art Superior d'Alcoi. El dibuixant premiat segueix el perfil que normalment té l'artista del Cartell de la Cavalcada de Reis Mags: Alumne amb una visió moderna dels Cartells, molt allunyat del concepte clàssic que impera als Cartells de les Festes de Moros i Cristians.

Prèviament el jurat professional va descartar els Cartells que no complien els criteris bàsics del concurs. El jurat va estar format per una professora de Belles Arts, altre de Disseny Gràfic, una professora d'Enginyeria  Gràfica a la UPV, un professor de dibuix a l'institut Andreu Sempere d'Alcoi, l'assessorra artística de l'Associació de Sant Jordi i una funcionària de l'Ajuntament d'Alcoi. Carol Ortiz, la nova regidora de Festes, va actuar com a presidenta del jurat. D'entre els 5 cartells finalistes es van valorar aspectes com la tècnica, colors, composició, simetria matemàtica, tipografia, originalitat i presentació. Amb la resta de cartells es va crear una exposició a l'Àgora que es pot visitar fins al 5 de gener.

El premi d'Omar Jiménez García correspon a la quantitat de 1100 euros. L'autor va nàixer a Barcelona a l'any 1981 i desde xicotet volia dedicar-se a la plàstica o la música. De fet Omar va estudiar el cicle superior de tècnic de so desprès de cursar el batxillerat artístic en Alcoi. L'any passat l'alcoyà Hazael Rico va aconseguir un triomf rotund, ja que el seu Cartell va rebre una puntuació molt alta en comparació amb el segon classificat. Per al Cartell de 2020 la votació ha sigut el contrari. El Cartell guanyador va rebre un vot més que el segon classificat: 85 punts. Un primer premi molt ajustat i que no s'ha salvat de les crítiques, sobretot per la falta de policromia. El fons és d'un blau molt obscur, que fa ressaltar la tipografia "CXXXV Cavalcada de Reis d'Orient, Alcoi 2020, d'Interès Turístic Nacional".

Crida l'atenció del Cartell de 2020 la referència a les fàbriques tèxtils d'Alcoi. La Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi no és sols de Melchor, Gaspar i Baltasar. També és dels patges negrets i per això són els protagonistes del Cartell en moltes ocasions, fins hi tot més que els propis Reis d'Orient. L'obra de Omar Jiménez García mostra a tres patges contemplats per siluetes de gent feliç. Els patges paqueters estan pujant amb les escales roges per una xemeneia, símbol molt repetit de la industrialització alcoyana. El Cartell de la Cavalcada d'Alcoi 2020 està penjat a la façana de l'Ajuntament desde el dissabte 30 de novembre de 2019.

Els actes de la Trilogia dels Reis Mags van començar el passat diumenge 29 de desembre. Les Pastoretes van encetar els dies més bonics i entranyables de la ciutat amb la participació multitudinària de xiquets i xiquetes. Els més xicotets d'Alcoi es van vestir de pastors per a adorar i ballar davant la Sagrada Família. També molts adults van eixir a la desfilada, sobretot acompanyant als seus fills i ballant. Els grups de danses van aportar dinamisme a les Pastoretes. La Banda Primitiva d'Alcoi va fer la seua última actuació del 2019 interpretant l'obra "L'entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor. Molts grups de xirimiters van tocar a l'acte, on no van faltar els carros engalanats amb fruites i verdures. El sol va ajudar a que l'ambient bucòlic i popular també fora càlid, sobretot a l'hora de la rostida de carn.

El proper dia 4 de gener les burretes amb bústies no faltaran a la cita amb Alcoi. L'acte del Bando Reial s'avança aquest any mitja hora. Començarà a les 18:30 a la Font del vidre, prop del carrer Sant Nicolauet. Per tant el Pregó del tio Piam també s'iniciarà abans desde el Teatre Principal. L'Emissari Reial, Ricard Sanz, li posarà veu al Bando Reial de 2020. El text ha sigut escrit per la periodista Mireia Pascual. La nit del dissabte s'omplirà d'antorxes a les muntanyes d'Alcoi. És el lloc on estan acampats els Reis Mags i els seus ajudants. En 1929 ja es van instal·lar fogueres al Barranc del Sinc, anunciant que els Reis Mags estaven prop d'Alcoi. Desde aquell any es crema llenya, argiles, romer sec i branques de pi per a simbolitzar la ubicació del Campament Reial, sempre que no fa un vent perillós. Una tasca que assumeix el centre excursionista d'Alcoi desde 1970. Els primers encarregats d'encendre les fogueres fa 50 anys van ser José Luis Miró, Víctor Boronat, Juan Ferri, Rigoberto Llopis, Fernando Borrell, Roberto Segura, Javier Vilaplana i Camilo Albero entre molts altres. Les populars fogueres del Preventori s'han convertit en una tradició que manté molta gent. Pugen a la serra a encendre les flames de foc real i baixen per la carretera fins l'Uxola amb bengales i antorxes que li donen llum a la gelada nit. Més de 50 antorxes gegants apareixen baix del cim de Sant Cristòfol. 

Desde fa uns anys, els xiquets i xiquetes d'Alcoi no són contemplen el Campament Reial desde la llunyania. Ara poden visitar bocabadats el lloc on dormen els Reis Mags gràcies a l'Associació Cultural Samarita. Una iniciativa d'èxit solidària que no s'ha salvat de les crítiques perquè les entrades al Campament Reial es van agotar als pocs minuts de posar-se en venta. La visita al Campament Reial és un privilegi que té Alcoi cada matí del 5 de gener, quan milers de xiquets veuen amb innocència la preparació dels seus regals. Per la vesprada són Ses Majestats les que entren en Alcoi a les 18:00, acompanyats d'un seguici de romans, patges, heraldos, grups de danses, poble, pastors, antorxers, palmiters, l'estrela i més col·laboradors. A Melchor l'acompanyarà l'Associació de Sant Mauro Màrtir, a Baltasar la filà Almogàvars i a Gaspar l'Associació d'Àrbrits d'Alcoi. La confusió sobre qui era el rei negre va ser aclarida fa 10 anys i es sap que el rei Baltasar és el negre. La televisió autonòmica À Punt retransmetrà en directe la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi per a tots els valencians i valencianes.

L'Adoració és el moment culminant de la visita de Ses Majestats a la ciutat dels ponts. A la Plaça d'Espanya s'apaguen les llums i Melchor, Gaspar i Baltasar caminen fins el portal on es troba la Sagrada Família: La Verge Maria, Sant Josep i el Jesuset, a qui li ofereixen or, encens i mirra com a fill de Déu. Al tornar, els Reis Mags seguiran el camí de d'antorxes a la Bandeja per a reprendre la Cavalcada de Reis Mags per la resta de carrers del centre d'Alcoi. L'Adoració és encara més emotiva per l'espectacle piromusical que ocurreix. Un castell de focs artificials es dispara, sincronitzat amb les notes musicals de l'obra "Haleluya" de l'alemà Haendel.

La polèmica principal d'aquest any ha sigut el retall patit per la Cavalcada de Reis Mags. El recorregut d'aquest any serà més curt i no passarà pel pont de Cervantes, ni l'avinguda de Cervantes ni l'Alameda, ni el centre comercial Alzamora. El tram final de la Cavalcada s'ha vist minvat als últims anys i ara ni tan sols acabarà a la Parròquia de Sant Roc, sinó a l'Avinguda País Valencià. Una decisió presa per l'Ajuntament i les pròpies entitats que participen en la Cavalcada més antiga d'Espanya. Els alcoyans i alcoyanes han respost a aquest retall amb dures i justificades crítiques. Encara que a l'Alameda no hi haja un ambient tan màgic com en Sant Nicolau, els veïns del barri de l'Eixample Benisaidó també tenen dret a que els patges pujen a les seues cases. El motiu de la reducció de l'horari és que els grups de danses i els músics es queixaven d'acabar molt tard. Per mitja hora s'ha format un fort debat entre la societat alcoyana. Amb la il·lusió dels xiquets no es juga, i molts s'hauran quedat sense rebre els seus regals en mans dels propis patges. Un començament poc esperançador per a iniciar el 2020. En aquesta dècada es trencaran més tradicions? Centenars de persones acudien al final de la Cavalcada per a veure als Reis Mags, sobretot la gent que treballava el 5 de gener per la vesprada. Aquest any segurament hi haurà aglomeracions als carrers principals de la Cavalcada d'Alcoi, i tot apunta a que farà bon temps. Esperem que en 2021 l'Ajuntament d'Alcoi rectifique i torne a l'antic itinerari. El tram de Cervantes podria ser ocupat per persones amb poca mobilitat, fent accessible per a tots les besades dels Reis Mags. No se li pot llevar elements al Nadal Alcoyà, pertany al conjunt de la ciutadania. Els majors contemplen la Cavalcada amb orgull i els xiquets s'apropen emocionats als Reis Mags, tal i com porten fent desde 1885.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites