Analytics

sábado, 20 de junio de 2009

FILÀ CIDES


La filà Cides també és una de les que ja figurava en la primera acta de l'Associació de Sant Jordi en 1839, encara que amb la denominació del Sit. En aquell any el seu primer tro era José Espí. Ha tingut molts alts i baixos, fins que es consolida en 1960 quan Agustín Herrera Pereda era el primer tro.
El seu disseny ha evolucionat desde els seus orígens fins ara. Anteriorment el seu vestit estava inspirat en el segle XVIII, possiblement influït per les companyies d'arcabussers, típiques d'aquest segle. En 1870 ja havien canviat algunes parts i el vestit era negre, amb pantalons curts, calces, xaleco amb la creu roja i barret amb ploma. Un altre canvi es produeix en 1916, però més o menys dins del mateix estil: túnica de color roig, amb una creu al pit, capa blanca, corretges amb una bolsa i una espasa, guants blancs i un barret amb una ploma blanca. Això no obstant, desde l'època de la Segona República i ja passats els anys 40, tornaren al model de disseny propi del segle XVIII. A hores d'ara té un aspecte més guerrer i més acord amb l'època que rememora la Festa d'Alcoi.
L'actual disseny, de 1960, és obra de Rafael Guarinos Blanes, durant molts anys assessor artístic de l'Associació de Sant Jordi. Essencialment, consta d'una túnica granate, capa grisa i casc metàl·lic, i es completa amb un escut adornat amb l'àguila, que és el seu animal distintiu. Cal dir que va ser la primera filà que va substituir els escuts de cartó pels de metall.
En les republicanes Festes de 1934 l'alférez cristià va ser desempenyat per la filà Cides en la persona del popular Joaquim Oltra. Degut a la pluja que li va caure els alcoyans es van inventar la coneguda cançó "Ay Don Joaquim, don Joaquim, don Joaquim quina aigua cau. Ay Don Joaquim, don Joaquim arromanga't un camal".
En Festes els acompanya la banda de música Unió Musical d'Atzeneta d'Albaida i normalment interpreten la vibrant marxa cristiana "Tino Herrera" d'Amando Blanquer.
En l'any 1998 van tindre l'últim Capità en la persona de Luis Moltó Molina i l'any 1997 l'Alférez, que va ser José Picó Segura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites