Analytics

lunes, 22 de junio de 2009

FILÀ MOZÀRABES


El seu inici en la Festa data de 1925, any en què tenien com a primer tro Alfredo Silvestre Mira.
El primer disseny que vestiren els Mossàrabs, d'autor desconegut, no acabava d'agradar; per això en 1953 es fa el boceto actual, obra de l'artista Rafael Guarinos Blanes, en què conjuga elements moros i cristians i es respecta l'etimologia medieval del nom de la filà. La túnica granate amb un escut al centre, format per mitges llunes i lleons, va coberta per muscleres de cuir. La capa blanca, juntament amb un original casc, de certa reminiscència àrab, completen el disseny actual de la filà Mozàrabes.
En el moment de la seua fundació ocupava l'onzè lloc entre els cristians. Popularment, els Mozàrabes són coneguts com "els Gats", possiblement a causa de la gran quantitat d'aquests animals que hi havia a la seua seu social del carrer de la Puríssima.
Els anys 40 foren anys difícils per a la filà, la qual fins a 1947, any en què tingué càrrec d'alférez, no va aconseguir ressorgir esplèndidament.
La vinculació dels Mozàrabes amb Fontilles ha sigut molt forta des del seu inici, ja que molts dels membres que organitzaren la Penya Fontilles, eren individus de la filà, entre els quals cal destacar el recordat Adolfo Bernabeu.
"Mozàrabes i Alfarrasí" és la marxa cristiana que sona per a ells en l'Entrada Cristiana del 22 d'abril.
En l'any 2002 van tindre l'últim Capità en la persona de José Manuel Rico Jover i l'any 2001 l'Alférez, que va ser Francisco Jordà Llopis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites