Analytics

lunes, 22 de junio de 2009

FILÀ VASCOS


La filà Vascos va eixir per primera volta a les Festes en 1909.
El disseny del vestit dels Vascos va ser creació del pintor Francisco Laporta Valor, amb el qual continuava la seua línia d'inspiració medieval en el disseny d'indumentàries festeres, que aquest mateix artista havia encetat amb el disseny de la filà Gusmans. La dalmàtica de llana és de color crema, i porten al pit una creu roja, corretges de cuero i capa de color lila. El disseny es completa amb un magnífic casc amb punxes metàl·liques. També s'ha de destacar que com a arma porten una porra de combat, també amb punxes.
Un grup de treballadors de la fàbrica coneguda per "L'Enguerí" van ser els fundadors de la filà, amb Enrique Matarredona Valor com a primer tro. En 1912 van desempenyar per primera volta el càrrec de capità cristià. De fet desde 1912 els Vascos ocupen el sisè lloc en l'ordre dels cristians, després de que desapareguera la filà Estudiants. En 1931 la filà va estar a punt de desaparèixer per no tenir individus, però un grup d'amics procedents del Patronat dels Salesians s'oferiren per a portar-la endavant i donar-li una important revitalització. Però els Vascos continuen definit-se com una filà humil.
Va ser la primera filà que, ja en 1943, va uniformar els seus músics amb dalmàtiques, per tal de donar a l'Entrada més homogeneïtat. En 1958, any d'alférez, estrenaren la primera marxa cristiana: "Aleluya" del mestre Amando Blanquer Ponsoda. Així li posaven una música identificadora a l'Entrada Cristiana. Un any després, la filà va proposar que l'elecció de Sant Jordiet es fera per sorteig entre els aspirants al càrrec.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Musical La Lira de Quatretonda.
En l'any 2001 van tindre l'últim Capità en la persona de Fernando Tormo Vicente i l'any 2000 l'Alférez, que va ser Salvador Gutiérrez Estruch. Hauran d'esperar fins 2015 per tornar a tindre el càrrec de capità cristià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites