Analytics

sábado, 4 de julio de 2009

FILÀ BENIMERINES


Aprovada l'any 1979 per l'Associació de Sant Jordi, va desfilar per primera volta en la Festa en 1980.
El disseny original és de Luis Solbes, encara que tenia alguns detalls que no els agradaven, i per això l'artista Paco Aznar és l'autor del disseny definitiu que es va aprovar. Els Benimerines presenten vistosos colors que recorden als autèntics tuaregs del desert. Del disseny destaca el turbant negre, els bombatxos amb ratlles negres i blanques i la faixa blava, a més del xaleco roig, ornat amb cordó de passamaneria.
La idea d'una nova fila va eixir cap a l'any 1971 als locals dels Antics Alumnes Salesians, entre components de diferents filaes i institucions alcoyanes. El seu nom prové d'una tribu marroquina que va desembarcar a Granada en temps de la Reconquesta, i que va desaparèixer en 1340 del territori peninsular. Es tracta dels bèl·lics "Banumarins" que traduïts del àrab s'anomenen "Benimerines", encara que històricament també tenen el nom de "Merínidas". Després de la seua fundació, el seu primer tro va ser Julio Ibàñez Martinet (1980-1982). Poc després ja van tenir el primer càrrec fester en la persona de Rafael Rodes, que va ocupar el càrrec d'alférez en 1984. Francisco García va ser el primer capità benimerí i el seu fill, Pablo Daniel, el primer Sant Jordiet de la filà l'any 1986.
Són els creadors de l'anomenada "llançada de clavells", amb els quals cobreixen el carrer amb una autèntica estora de flors, acte que realitzen quan passen el xiquet Sant Jordiet i la Relíquia pel carrer de Sant Llorenç, el matí de cada 23 d'abril. Són també els fundadors del concurs radiofònic, Nostra Festa, anomenat avui en dia Alcoi Fester. Per a commemorar el 10é aniversari de la seua fundació i també per a celebrar el 150 aniversari de la publicació del primer text imprès de les nostres Ambaixades (1838-1988), la filà Benimerines les va editar gravades en casset (1989).
Francisco Esteve Pastor es va dedicar la marxa mora "Benimerines".
En Festes els acompanya la banda de música Agrupació Musical (Manuel).
En l'any 1999 van tindre l'últim Capità en la persona de José Figuerola Jordà i l'any 1998 l'Alférez, que va ser Francisco José Berenguer.
Al 2007 van perdre un excel·lent primer tró Enrique Sevila Maestre que també eixia en la filà Muladies de Cocentaina i que va desempenyar el càrrec de abanderat en Cocentaina al 2002 fent que molts benimerines l'acompanyaren pel Passeig del Comtat (també ha passat al 2008 amb l'abanderat cristià de Cocentaina de la filà Gentils que ix en l'alcoyana filà Magenta)
La filà Benimerines són la filà més jove de la festa alcoyana i feren el 25 aniversari de la fundació al 2005, any en que també tingueren l'esquadra d'enmig.
I en aquesta colorista filà s'acaba aquest apartat del blog dedicat breument a la història de les filaes alcoyanes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites