Analytics

viernes, 4 de marzo de 2016

CABOS BATIDORS


Els cabos batidors són els genets experts que van sobre cavall lluint el trage de l'esquadra que va darrere. Galopen i fan piruetes sobre l'animal d'una forma impressionant. I el seu objectiu és anticipar el trage de l'esquadra de negres i va obrint el pas entre aplaudiments del públic. L'equitació té un gran treball darrere que no es veu ja que són un complement del conjunt de l'esquadra de negres però són molt importants en les Entrades d'Alcoi. Per això hi ha molta afició a l'equitació en Alcoi i ho demostren escoles amb cavalls i camells de gran qualitat com la Quadra Peluca o la Quadra Rovira. L'homenatge de hui va per a grans cabos batidors que anònimament li donen esplendor i espectacularitat a les Festes de Moros i Cristians.

El pròxim diumenge 6 de març de 2016 està programada una nova edició de la "Exhibició de Cabos Batidors" a les 11:00 del matí en un espai exterior i natural preparat per Peluca per a que genets demostren les seues aptituds davant el públic mentre fan botar al cavall al so de les marxes mores i cristianes.

Les següents fotografies mostren grans moments de Cabos Batidors pels carrers d'Alcoi:
Als anys 70 els Cabos Batidors ja tenien un gran prestigi en les Entrades. Els exercicis de doma més comuns són el pas espanyol, les cabrioles, piafé, passatge i el trot. Alcodianos 1973.

El Cabo Batidor més perillós de la història en una increïble pirueta. Mudéjares 1980.

Les reverències del cavall fan esclatar els aplaudiments i vítols del públic. Ligeros 1979.

El Cabo Batidor porta el mateix trage que les esquadres de negres i formen un conjunt harmònic. Miqueros 1980.
 Realistes 2010.
 Ligeros 2013.

Els cavalls marrons són els cavalls menys comuns entre els Cabos Batidors. Realistes 1983.

El cavall negre demostra força i bravura. És habitual veure cavalls de raça Frisona. Berberiscos 2004.

 
Per la puresa del color blanc els cavalls blancs són els més sol·licitats. Magenta 2015.

El Cabo Batidor necessita un membre de la filà que l'ajude durant el trajecte de l'Entrada per si té algun problema. Muntanyesos 1978.

Una de les millors estampes del Cabo Batidor és el seu galop veloç pel Carrer Sant Nicolau o l'Avinguda País Valencià. Almogàvars 2010.
 Asturianos 2011.
 Berberiscos 2011.

Les esquadres de blancs també tenen un cabo batidor amb el trage oficial quan la filà té any de càrrec. Realistes 2011. 
 Cides 2012.
 Gusmans 2014.

Abans de la Trilogia els esquadrers fan varies proves de vestuari i assajos amb el cabo batidor. L'Associació de Sant Jordi exigeix la carta del veterinari amb les vacunes i l'estat de salut de tots els animals de les Entrades. Vascos 2000.

El cavall més famós de les Festes de Sant Jordi s'anomena "Boato" i ha eixit moltes voltes en l'Entrada Mora per la seua qualitat tècnica i l'espectacularitat dels seus moviments, al igual que altre cavall que li diuen "Finalista". Verds 2010.

Antigament també els capitans anaven a cavall, però d'una forma més elegant que el Cabo Batidor, aquesta moda es va substituir als anys 90 per les carrosses dels càrrecs. Marrakesch 1982.

En moltes ocasions el cabo batidor i el formador s'agafen de la ma en un moment d'unió molt impactant gràcies als passos de corbeta i alçada. Berberiscos 2012.

 Cruzados 2014.
Vascos 2014.

En 2013 els cristians van tindre tres grans Cabos Batidors en l'Entrada matutina. Maseros 2013
 Muntanyesos 2013.
 Gusmans 2013.

Als anys 70 els cavalls no portaven cap decoració però desde fa dècades el cavall té una xicoteta vestimenta i algun detall que combina amb el trage de l'esquadra de negres. Navarros 1975.
 Gusmans 2007.
 Cides 2012.

Tan sols dos voltes el Cabo Batidor ha canviat el cavall per un camell. Entre les dos ocasiones excepcionals hi han 30 Entrades Mores de diferència i sempre amb un resultat majestuós i novedós. Berberiscos 1977.
 Abencerrajes 2008.

El Cabo Batidor de l'alférez cristià 2011 va tindre problemes en la seua baixada triomfal degut a l'aglomeració de espectadors enmig del carrer que va haver en aquella caòtica Entrada Cristiana. El cavall anava esquivant a persones que li obstaculitzaven el seu pas. Cides 2011.

També va tindre mala sort el Cabo Batidor de l'esquadra de blancs de l'alférez moro 2012 ja que va caure del cavall perquè les ferradures de l'animal es van esvarar perquè el carrer estava banyat per la pluja. Benimerines 2012.

Les esquadres commemoratives també ixen amb cavall. El Cabo Batidor celebra els aniversaris de les filaes junts a les esquadres de 50, 100, 150 o 200 anys. Llana 2011.

La filà Maseros ha tret en la última dècada uns extraordinaris cavalls en les seues esquadres de càrrec, fent estudiats exercicis de doma. Maseros 2006.
 Maseros 2012.

I per últim en 2015 l'esquadra de negres de l'alférez cristià de la filà Mozàrabes també va demostrar molt d'atreviment amb el seu Cabo Batidor. Però això si, està prohibit que els animals tinguen patiment.

Com anunciàvem al principi aquest diumenge els cavalls seran els animals més aplaudits en Alcoi gràcies a una iniciativa que es consolida any rere any: L'Exhibició de Cabos Batidors. El vídeo següent és de març de l'any passat i inclou entrevistes de "Ara Multimèdia a genets i amazones.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites