Analytics

domingo, 11 de noviembre de 2018

LES FESTES D'ALCOI 2019 SERAN EL 4-5-6 DE MAIG

L'any passat l'Ajuntament d'Alcoi, encapçalat pel regidor de Festes Raül Llopis i l'alcalde Toni Francés, van acordar les dates de la Trilogia Festera Alcoyana. Un dels anys que van avançar va ser el 2019. Era necessari modificar les dates tradicionals per qüestions de calendari. Finalment es va decidir que les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi es celebrarien el 4,5 i 6 de maig de 2019. Un any molt important per a la filà Berberiscos perquè celebren el seu 150 aniversari desde la fundació de la cavalleria de Bequetes. L'Associació de Sant Jordi va ratificar els dies proposats sense promoure cap debat sobre que les Festes 2019 no siguen en abril.

Sembla que el consens ha arribat al tema del calendari fester. La junta directiva de totes les filaes han mostrat el seu suport a que les Festes d'Alcoi es celebren el cap de setmana. Un pacte que el Consell Econòmic de la ciutat va recolzar perquè beneficia els seus interessos, sobretot per incrementar l'arribada massiva de turistes. Juan José Olcina, com a president del Casal, va remarcar la importància de ser previsors a llarg plaç. Tindre les dates acordades facilita el treball dels organitzadors en sectors com les bandes de música, la preparació d'un càrrec, les reserves hoteleres i la promoció exterior. Per això també està decidit que les Festes d'Alcoi en 2020 es celebraran el cap de setmana del 25,26 i 27 d'abril.

En el cas de 2019 s'ha decidit traslladar la Trilogia Festera Alcoyana a maig per evitar la coincidència amb la Setmana Santa. L'última volta que va passar açò va ser en 2014 i és bastant habitual que passe cada 5 anys més o menys. Per exemple en 2011, 2003 o 2000 en lo que portem de segle XXI. La tardia Setmana Santa farà que les Entrades es celebren un 4 de maig de 2019, per a que així done temps a celebrar tots els actes previs. La Pasqua de Resurrecció cau un 21 d'abril, que tradicionalment és el dia dels Músics.

Per tant l'anhelada Glòria es celebrarà el 21 d'abril de 2019, sent un dels anys que més tard ha caigut el pregó de les Festes de Sant Jordi. La Glòria Infantil es celebrarà una setmana desprès: El diumenge 28 d'abril. Queda per saber quin dia es traurà al Sant Jordi el xicotet en la tradicional Processó del Trasllat.

Passat el Triduo i la resta d'actes religiosos en honor del patró arribarà el divendres 3 de maig. La interpretació de l'Himne de Festes marcarà l'inici de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. En 2019 l'encarregada de dirigir a les bandes de música i la coral serà la pianista Trinidad Sanchis. La nit de l'olla i les Entraetes donaran alegria als moments previs de la gran jornada d'Alcoi. Abans de la matinada els operaris de l'Ajuntament treballaran per a col·locar als carrers les més de 18000 cadires per a veure les famoses Entrades.

En 2019 l'Entrada Cristiana torna a celebrar-se en dissabte, tal i com va passar en 2017 i 2015. El públic multitudinari que hi ha quan les Entrades cauen en dissabte donen la raó a aquells que prefereixen que les Festes siguen en cap de setmana. El capità cristià Juan Enrique Miralles i l'alférez cristià Modesto Moiña no desfilaran pels carrers del casc antic un 22 d'abril, sinó el matí del dissabte 4 de maig de 2019.

Si a l'Entrada Cristiana les filaes que centraran totes les mirades són els Muntanyesos i Tomasines, als moros els filaes de càrrec són Cordoneros i Magenta. Jorge Candela obrirà la vesprada del 4 de maig com a capità moro. Jorge Doménech tancarà l'Entrada Mora 2019 com a alférez cordonero. La desfilada del bàndol de la mitja lluna sempre s'espera amb entusiasme.

El diumenge 5 de maig començarà amb els xiquets a la Segona Diana. Però el dia del patró està centrat en les 2 processons i en un reconegut personatge principal: El Sant Jordiet. Álvaro Santacreu de la filà Verds serà el xiquet que rebrà clavells dels alcoyans devots. Un dia espiritual però també molt alegre i divertit. Desitgem que el bon temps de maig acompanye al dia Sant Jordi per a que l'ambient al carrer siga excepcional. Els festers aprofiten per a repartir pegatines, mexeros i caramels com a regals.

Per últim el dia 6 de maig serà el dia els Trons. Al caure en dilluns s'ha decidit que siga un dels festius locals de 2019. Sinó seria jornada laboral i molts festers no podrien participar en l'Alardo per motius de treball. L'estafeta, les ambaixades i l'Aparició de Sant Jordi són els actes principals d'aquest dia que cal defendre i preservar. Com a epíleg de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi es fan els típics soparets a la Plaça d'Espanya. El dia del descans serà el 7 de maig de 2019 i es notarà especialment en les escoles.

La noticia d'última hora en el mon fester és que ja s'ha elegit el nou Sargento Moro. David Antolí Murcia de la filà Ligeros va guanyar el Concurs de Sargento Moro. Entre els nombrosos aspirants destacava que per primera volta dos dones es presentaven al concurs. Totes les mirades es centraven en Carla Pascual i Teresa Amaya però finalment el vencedor va ser un jove, com ve sent normal. David Antolí va estar arropat per amics i familiars. La seua dedicatòria especial al ser elegit anava per al seu pare, que va faltar fa uns anys. Es destacable que el fester de la filà Ligeros ja va ser Sergentet Moro en la Glòria Infantil de 1998 i 1999. Molta gent va seguir el concurs de Sargento Moro del dissabte i això demostra que Nostra Festa dona vida a Alcoi no sols en primavera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites