Analytics

miércoles, 6 de noviembre de 2019

LES FESTES D'ALCOI 2020 SERAN EL 25-26-27 D'ABRIL



Alcoi celebrarà les Festes de Moros i Cristians de 2020 en els dies 25,26 i 27 d'abril. Una decisió que va ser presa ja fa uns anys per l'Ajuntament d'Alcoi. Encara que el calendari es va aprovar quan Raül Llopis era regidor de Festes, es seguirà aquest calendari de festius que acaba en 2021. El govern local continua en mans de Toni Francés i el PSOE, per això és ara la socialista Carol Ortiz la primera dona en ser regidora de Festes.

Si en 2019 es van modificar les dates tradicionals per la Setmana Santa, al 2020 el motiu és que cap dia cau en cap de setmana. Al 2013 va canviar l'immobilisme en les dates de les Festes de Sant Jordi. Es va decidir que les Entrades serien el diumenge 21 d'abril. Al 2015 els dies tradicionals també van caure entre setmana i es va anunciar que les Festes es celebrarien els dies 25,26 i 27 d'abril. Curiosament en 2020 tornen a caure els mateixos dies i s'espera una afluència de públic tan gran com en 2015.

Enrere queden aquelles desagradables disputes per qüestions de tradició. La Guerra del Calendari ja és passat i les ferides de l'enfrontament per fi s'han tancat. Les discrepàncies entre els festers són més respectuoses i Alcoi no viu una època de crispació social. La situació és molt distinta a aquella que es va viure en gener de 1997. En aquesta dècada no han hagut manifestacions del "22-23-24 sempre". Els primers trons de les filaes i el Consell Econòmic de la ciutat ha vist amb bons ulls que les Festes d'Alcoi 2020 es celebren un dissabte, diumenge i dilluns. Per al president de l'Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, veia positiu que les filaes de càrrec conegueren les dates amb molta antelació. Així podien organitzar amb més previsió la contractació de bandes de música i carrosses. Saber que es celebraran el 25,26 i 27 d'abril facilita la promoció turística.

La Glòria es celebrarà el diumenge de Resurrecció, que en 2020 serà el 12 d'abril. Per tant hi haurà quasi 2 setmanes d'Entraetes fins el divendres 24 d'abril, dia dels músics. La Glòria Infantil serà el matí del 19 d'abril, la mateixa jornada en la que Cocentaina celebrarà el 500 aniversari de les llàgrimes de sang de la seua Mare de Déu del Miracle.

L'Entrada Cristiana serà un dissabte perquè lògicament és el dia que més atrau a visitants de fora d'Alcoi. El 25 d'abril de 2020 tots els espectadors eixiran al carrer per a aplaudir al capità cristià Alfonso Moreno i a l'alférez cristià Ximo Brotons. Esperem que la meteorologia siga benèvola amb les filaes Muntanyesos, Cruzados, l'esquadra d'enmig de la filà Maseros i amb l'esquadra del 150 aniversari de la filà Navarros.


La filà Cordoneros obrirà l'Entrada Mora del dia 25 d'abril de 2020. Encara es recorda l'última capitania mora de la filà fa 14 anys, quan la desfilada es va retrassar pel mal temps. Rafael Tortosa serà el capità moro i Rafael Aracil l'alférez moro de la filà Ligeros. A la filà Llana li pertoca l'esquadra d'enmig i tenen l'obligació de recuperar el respecte desprès de la desprestigiada esquadra dels pitufos de 2006.

El diumenge 26 d'abril estarà dedicat al patró Sant Jordi, encara que no siga en el habitual 23 d'abril, dia del llibre. La Segona Diana, la mascletà, la Diana Vespertina del Cavallet i la Retreta centren els actes més lúdics, mentre que lo més principal són les Processons. És el dia més espiritual i religiós de les Festes d'Alcoi i quan més dones ben vestides i amb cardats es veuen pels carrers. El xano Fernando Rius estrenarà el seu trage de Sant Jordiet, que ja ha avançat que serà semblant al que el seu pare va lluir en 1989.

Per a tancar la Trilogia Festera Alcoyana, la jornada del dia l'Alardo està dedicat a la pólvora i els trons dels trabucs. L'estafeta, les Ambaixades i l'Aparició de Sant Jordi són la prova de que Alcoi té un dia de festa molt teatral, encara que siga per a representar una guerra del passat. Óscar Martínez s'estrenarà com a ambaixador moro, mentre que Ricard Sanz es despedirà del seu paper com a ambaixador cristià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites