Analytics

domingo, 10 de noviembre de 2019

ÀNGEL LLUÍS FERRANDO DIRIGIRÀ L'HIMNE I JORDI SELLÉS PINTARÀ EL CARTELL 2020

Uns dies abans del Mig Any 2019, l'Ajuntament d'Alcoi va resoldre 2 incògnites importants de les Festes de Moros i Cristians 2020. Qui serien els protagonistes dels actes previs a la Trilogia Festera Alcoyana. En aquest cas seran dos homes, tant el pintor del Cartell de Festes com el director de l'Himne, una obra musical de 1910. Jordi Sellés Pascual i Àngel Lluís Ferrando ja saben que tenen una gran responsabilitat al pròxim any, que segur serà molt especial en les seues vides. Els càrrecs festers de les filaes Xanos, Cordoneros, Muntanyesos, Ligeros i Cruzados també esperen que el Cartell de Festes de Sant Jordi estiga a l'altura del seu gran any.

JORDI SELLÉS PASCUAL: Va nàixer a Alcoi en 1963 i va estudiar a l'Escola de Belles Arts d'Alcoi, encara que es defineix com autodidacta. Defineix la seua obra com a realista, intimista i personal. És un pintor molt detallista que busca la perfecció en tots els seus quadres. Li atrau molt la cultura àrab i per això té molts retrats de persones del Magreb de gran plasticitat. També li agrada pintar edificis, racons, places i situacions quotidianes als carrers. En definitiva és un enamorat del paisatge urbà. La il·lustració dibuixant en llapis és la seua especialitat i per això ha treballat per a editorials de llibres i revistes, sobretot dibuixant vinyetes. També s'ha endinsat en el mon del disseny gràfic, elaborant imatges corporatives i publicitat per a varies empreses i entitats. Són molt conegudes les caricatures de Jordi Sellés, en especial les dedicades a les 28 filaes d'Alcoi. Ha fet moltes exposicions de la seua obra, la més recent al Museu Alcoyà de la Festa. La col·laboració de Jordi Sellés amb l'Associació de Sant Jordi va més enllà del MAF, ja que també dibuixa per a la Revista de Festes i va ser l'autor de la portada a l'any 2011. La seua passió és el disseny de trages per a capitanies, alferecies i per damunt de tot esquadres de negres. Al llarg dels últims 30 anys ha dissenyat per a quasi totes les filaes mores i cristianes i també ha treballat per a pobles com Cocentaina, Ibi, Muro, Ontinyent, Albaida, Altea o Villena. Jordi Sellés sempre ha sigut de la filà Magenta, però ara s'ha canviat a la filà Ligeros, que han confiat en ell per a que dissenye l'alferecia mora de 2020.

ÀNGEL LLUÍS FERRANDO MORALES: Nascut a Alcoi en 1965, Àngel Lluís Ferrando és titulat en Direcció d'Orquestra i Musicologia al Conservatori Superior d'Aragó. Ha treballat amb Roque Baños, Pilar Lago o Jan Cober. Ha realitzat cursos i seminaris de pedagogia, composició i direcció musical i a més a més ha sigut director de moltes bandes de música de la província d'Alacant: Mutxamel, Bocairent, Almoradí i Beneixama. Desde 2007 dirigeix a la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi, la seua banda de música ja que Àngel Lluís Ferrando pertanyia al Apolo. Desde 1987 composa música per a teatre, danses i cine, encara que el que més li agrada és fer obres simfòniques. De fet ha estrenat composicions musicals a Espanya, França, Mèxic, Taiwan i Estats Units. Però sempre guarda creativitat per al seu Alcoi i per això ha composat algunes marxes cristianes com "Mascarada", "Remuga capità 1994", "Titellam", "Postludi", "L'Adalid", "El guerrer", "Dragó", "Feres", "Tempora Belli", "El dimoni moro", "Seduïts per la cort", "Cruïlla de cors", "Adalid de la cristiandat", "Alcaide d'Alcoi, "Pax in nomine domine" i "Rictus". Àngel Lluís Ferrando serà el director de l'Himne de Festes d'Alcoi número 55. Li desitgem molta sort per al 24 d'abril de 2020 i que no li ploga com a Trinidad Sanchis en 2019.

De Jordi Sellés Pascual també s'espera un gran Cartell de Festes 2020, tenint en compte la magnífica qualitat de les seues obres i dissenys per al mon fester. Tant com a dissenyador com a pintor, Jordi Sellés ja mereixia aquest reconeixement a la seua trajectòria. Carol Ortiz ho tenia clar per al seu primer any com a regidora de tradicions i ha fet dos grans eleccions. L'últim treball de Jordi Sellés per a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi va ser per a la fantàstica capitania mora 2017 de la filà Xanos.

Amb el final d'aquesta dècada, volem recordar els autors i els Cartells de Festes d'Alcoi de 2010 a 2019. El més recent va ser Carlos Merchán que amb el seu cavall fet amb carbonet va passar sense pena ni glòria. Més recordat i aplaudit va ser el Cartell de 2018. José Borrell va crear un Cartell clàssic amb les figures centrals d'un moro i un cristià. La última gran polèmica pel Cartell de Festes va succeir al 2017, quan Nani Serrano va mostrar la seua visió femenina de Nostra Festa amb la tècnica d'aerografia. El dia 1 d'abril de 2016 es va presentar de forma original el també innovador Cartell de Festes dels germans Piñero. 2015 va ser l'any de l'homenatge al veterà fotògraf Crespo Colomer i en 2014 Mónica Jóver va pintar un Cartell en tons forts que va passar prou desapercebut. L'expectació que havia creat Paco Grau al ser el primer fotògraf en crear el Cartell de Festes va acabar amb certa decepció al 2013. 2011 va ser l'any de Paco Aznar, que sent un artista tan polifacètic i fester necessitava fer un colorit i viu Cartell de Festes d'Alcoi. Una obra abarrotada que va agradar, sobretot al sector més tradicional de la societat festera alcoyana. Ignacio Trelis va pintar un preciós quadre com a Cartell de Festes 2010. Tenia molt bona intenció, però va rebre fortes crítiques pel paregut del seu Sant Jordi amb una pintura de Joana d'Arc. Raül Botella mereixia una menció especial com a autor del Cartell de Festes d'Alcoi 2012. Possiblement siga l'obra més trencadora i de qualitat diferent de tota la dècada. Va rebre una resposta molt positiva pel seu cartell enèrgic i ple de detalls que pretenia representar els moments abans de l'arrancà al Partidor. L'estil modern de Raül Botella destaca per damunt de la resta de Cartells dels últims anys. Desgraciadament Raül Botella va morir en maig de 2012, poc desprès del descobriment del seu meravellós Cartell. Però l'artista alcoyà segueix sent molt recordat, i no sols pel seu Cartell. Al 2020 s'estrenarà un disseny pòstum de Raül Botella en l'Entrada Cristiana. Serà per a l'esquadra d'enmig de la filà Maseros, en la que eixia ell i la seua família. Es tracta de l'única obra que Raül Botella va fer per a les Festes de Moros i Cristians, encara que tenia molts quadres que reproduïen l'ambient durant la Trilogia Festera Alcoyana.

Àngel Lluís Ferrando va tindre un gran mestre com a exemple a seguir. Es tracta de Gregorio Casasempere Gisbert, el seu antecessor en la direcció de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi. Per a Àngel Lluís Ferrando, Gori podria ser un espill en el que mirar-se, ja que va ser el director de l'Himne de Festes a l'any 1985. Precisament Gregorio Casasempere va ser reconegut com el personatge fester de l'any en la Gala Samarita anual. En quant als premis, la filà Cides i el dissenyador Santi Carbonell van ser els grans triomfadors en la nit del 9 de novembre de 2019.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites