Analytics

sábado, 4 de junio de 2022

MISSA A SANT JORDI D'AMANDO BLANQUER

La Missa Festera d'Alcoi compleix 40 anys en aquest 2022. El magnífic compositor Amando Blanquer Ponsoda va composar la "Missa a Sant Jordi" en 1982, amb motiu del Centenari de la Música Festera, de la figura del Sant Jordiet i de l'Aparició de Sant Jordi. 3 efemèrides que van coincidir en un any molt important per a les Festes de Moros i Cristians, però en el que els alcoyans i alcoyanes no van notar massa canvis. La monumental peça de música sacra va ser una proposta de l'Associació de Sant Jordi al reputat compositor alcoyà. La partitura ha calat en els cors dels festers, sobretot dels més devots del patró. La "Missa a Sant Jordi" es va estrenar el 10 d'abril de 1982, fora de la litúrgia de l'Església de Santa Maria. Era Setmana Santa i la gent va anar molt mudada i nerviosa al teatre, engalanat amb banderes mores i cristianes. Enrique Luis Sanus era el president del Casal i es va mostrar emocionat per l'obra de gran qualitat que havia creat l'estimat Amando Blanquer. Fins a 1981 a la Missa Major es tocava un repertori religiós, però es notava l'absència d'una obra espiritual que expressara la fe en el sant romà de Capadòcia. A la Missa Festera es plasmava l'esperit de la part més ceremonial de les Festes de Moros i Cristians. I també la vinculació de Sant Jordi Màrtir amb les tradicions desde la Batalla d'Alcoi de 1276, quan va salvar als cristians miraculosament de l'atac d'Al-Azraq. 
 

 No va ser fins al 21 d'abril de 1984 quan es va poder escoltar al complet aquest tresor musical, fruït de la sensibilitat de l'autor. El públic, creient i ateu, ho va premiar amb calorosos aplaudiments al contrari que durant l'eucaristia del dia del patró degut al context catòlic. La magistral composició d'Amando Blanquer té parts cantades per veus blanques, inclou notes musicals de l'Himne de Festes de Gonzalo Barrachina i contrasten parts més melòdiques i altres majestuosament líriques. L'obra consta de 10 parts diferenciades:
Preludi, Kyrie, Glòria, Credo, Sanctus-Benedictus, Pare Nostre, Agnus Dei, Meditació, el Prec a Sant Jordi i Final. A l'entrada dels càrrecs festers i autoritats desprès de la Processó de la Relíquia, s'escolta una versió simfònica de la primera marxa cristiana de la història. Desprès és el torn d'una fanfàrria amb trompetes que marca l'inici de la Missa a Sant Jordi i dona pas a la serenitat i les oracions del clero. El colofó és més místic i fins hi tot recorda a fragments d'òperes. A la "Missa a Sant Jordi" Amando Blanquer va demostrar el seu humanisme musical i l'amor que sentia cap a Alcoi, la seua ciutat natal en 1935. Del treball constant, exigent i entusiasta d'Amando Blanquer Ponsoda també s'extrauen marxes mores i cristianes d'un gust exquisit: "Tarde de Abril", "Aleluya", "Salmo", "L'Ambaixador", "Any d'Alferis", "El Somni", "Moment de festa", "Tino Herrera", "Paco Verdú", "Àguiles i cadenes" o "Marxa del centenari", també estrenada en 1982 amb motiu dels 100 anys de "Mahomet", el primer pasdoble fester.

Octavio Rico va ser qui va pensar en 1976 que a la Missa Major li faltava una peça musical específica i el repte sols podia ser acceptat per Amando Blanquer. L'ambient solemne, el lament romàntic a Déu i les harmonies de la Missa a Sant Jordi van agradar encara més per les lletres de "Cavaller del miracle", escrites pel poeta Joan Valls Jordà (Alcoi 1917-1989). Fins hi tot es va comentar que superaven a l'himne de "Insigne Màrtir" d'Enrique Juan Merín. A continuació reproduïm el vers de Joan Valls per al "Prec a Sant Jordi:
Cavaller del miracle que en cèlica victòria
arribares a Alcoi cavalcant entre el blau.
Pel pàlpit d'aquest poble que venera ta glòria,
fes-nos la creu alegre i otorga'ns la Pau.

Cavaller taumaturg que empunyes la sageta
amb somriure de triomf inspirant viva fe.
Per a que puge al cel nostra pregària inquieta,
abranda l'esperança i esmena el nostre alè.

Que ta imatge enlluerne amb resplandor divina
i a les blanques creences posa escut i fermall.
Sempre sigues el símbol de la creu gegantina
que oneja en ta bandera i dreça el teu cavall.

Cavaller del miracle, airosa la crinera,
lluent de casc i altívol sobre el corser febril,
fes eterna la Festa que esclata en primavera
com rosa que es renova al brot del mes d'abril.

Gregorio Casasempere Gisbert és actualment el director de l'Orquestra Simfònica Alcoyana i la seua coral i per això és el mestre qui s'encarrega de dirigir la Missa a Sant Jordi a l'Església de Santa Maria. Cada 23 d'abril el popular Gori es vesteix d'abencerraje o mossàrab i amb la seua batuta dona les indicacions per a que els músics emocionen amb l'obra d'Amando Blanquer. Els gestos efusius de Gregorio Casasempere són un clàssic de la Missa Major i sense el dinamisme de Gori es perdria una senya d'identitat del dia del patró. A més a més tant Gori com Amando Blanquer pertanyien a la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi. La interpretació de la "Missa Festera" va ser especialment sentimental en 2006, any del 750 aniversari de l'Otorgament de la Carta Pobla d'Alcoi. Amando Blanquer havia faltat en juliol de 2005 i mai més podria assistir a l'eucaristia del dia del patró. En aquell 2006 la televisió pública valenciana va retransmetre en directe la Missa Major on sona l'obra completa d'Amando Blanquer. A part de nombrar-lo en les plujoses Entrades, aquest va ser l'homenatge que Canal 9 li va fer al musicòleg i catedràtic valencià un any desprès de la seua mort.

La Missa Festera també es va interpretar en altres poblacions com Benidorm, Elda o Villena, però en 1985 va passar desapercebut i sols tenia la seua fama en Alcoi. Fins al punt de que algunes parts es van interpretar en la boda del fill de Lionel Grau, polèmic industrial i capità moro de 1998 amb la filà Berberiscos. Els més nostàlgics també recorden que va haver mencions de la Missa a Sant Jordi en l'enterro d'Amando Blanquer. Desprès d'uns anys en que la Missa Major es va fer a l'Església de Sant Mauro per la restauració i exposició de "La llum de les imatges", en 2013 l'Església de Santa Maria es va quedar xicoteta per a l'eucaristia i es van instal·lar pantalles a la Llotja de Calatrava per a seguir la interpretació de la Coral Polifònica dirigida per Gregorio Casasempere. L'any 1990 es commemorava el XVII Centenari del Martiri de Sant Jordi i al Mig Any es va tocar una versió de la "Missa a Sant Jordi" per a òrgan. Era un projecte de Jaime Lloret i el pianista Francisco Amaya. En 1996 es va editar un disc on quedava registrada tota la "Missa a Sant Jordi", gravada al Teatre Salesians amb un apreciable equilibri tècnic. Silvestre Vilaplana era el president i les 5000 còpies del CD van ser un objectiu complit de l'Associació de Sant Jordi. Els responsables van quedar satisfets i Amando Blanquer era feliç amb el resultat de la "Missa per a Sant Jordi".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites