Analytics

miércoles, 4 de enero de 2023

PASTORETES I BANDO REIAL ALCOI 2023

Les Pastoretes és el primer acte de la Trilogia dels Reis Mags d'Alcoi. Es celebra alegrement el diumenge anterior a la Cavalcada de Ses Majestats d'Orient. En aquest 2023 va caure en el primer dia de l'any i per aquest motiu la desfilada va ser vespertina. És una costum que quan les Pastoretes es fan el dia 1 de gener s'allargue a la vesprada per a propiciar una major participació. A les 6 de la vesprada la banda Primitiva d'Alcoi arrancava l'acte al Partidor. Els pastorets i pastoretes van anar baixant pel carrer Sant Nicolau fins arribar a la Bandeja, on els esperava la Sagrada Família al pessebre. Allí els grups de danses tradicionals van fer una bonica exhibició davant Sant Josep, la Verge Maria i el Jesuset.

Darrere de la peça musical "L'entrà dels Reis" que compleix 110 anys, anaven els xiquets i xiquetes amb cistelles repartint versets. Altres pastorets llançaven paperets desde els carros engalanats, fent-se gala també dels animals d'arrastre. 3 grups de ball infantils van fer les delícies del públic amb els seus moviments senzills i al so de xirimites i panderetes. El grup de danses Carrascal i el grup de danses Sant Jordi també van ballar amb castanyoles. Un ramat de cabres nervioses tancava la comitiva de folklore popular.

I aquest 4 de gener de 2023 l'Emissari Reial està visitant Alcoi per a dir-los als xiquets i xiquetes que arriben els 3 Reis Mags. Una tasca compartida amb el Tio Piam, que a través del seu pregó porta desde el segle XIX fent entretinguda l'espera. Els més xicotets escolten el cant del Tio Piam, un personatge tan vell com "l'Agüelo" del "Betlem de Tirisiti". Tots els companys de l'obra teatral també participen en versió humana, sent molt aclamats el Sereno, el Torero Clásico o Tereseta. Les danses tradicionals no han faltat a la cita, com tampoc els antorxers. Desprès del paró per la pandèmia mundial, el grup del poble ha tornat a baixar entonant les nadaletes alcoyanes. Amb guitarres de canya, bandúrries, panderetes, zambobes, cascavells i botelles d'anís van cantant "Pastorets i Pastoretes", "Ja venen els Reis d'Orient per la Mariola" o "Barrabàs". Altra peça musical pròpia del Bandoi Reial és "Crida i clam" de Gregorio Casasempere. És l'avantsala de l'Emissari Reial, encarnat per Pep Sellés Moyà. El Centenari del Bando Reial en aquest 2023 haguera sigut un bon moment per a renovar la indumentària. Sobre la carrossa arrastrada per bous l'Emissari Reial ha proclamat el Bando Reial, escrit per la periodista Lucía Gadea. L'estrela il·luminada, disseny d'Alejandro Soler com també els trages, guiava el camí a les 14 burretes. Els alcoyans i alcoyanes han tirat les cartes a les bústies amb l'esperança de que els monarques puguen rebre-les a temps i els porten molts regals.

Al matí del 5 de gener estaran llegint les cartes plenes de desitjos al Campament Reial. Estarà ubicat al Preventori i es podrà visitar fins a les 14:00. Per a entrar es necessita entrada comprada anticipadament per una causa solidària. És l'Associació Cultural Samarita qui promou aquest espai màgic amb jaimes, camells, patges, ajudants i paquets. La novetat del 2023 serà la incorporació d'una Guàrdia Romana prop de l'escrivà. Els soldats recrearan la "Legio X Fretenis" que existia a Judea. A les 6 de la vesprada començarà al Camí a les 18:00 i serà retransmesa per la televisió pública valenciana "À Punt". L'Adoració a la Plaça d'Espanya està prevista per a les 20:00 i desprès es seguirà el recorregut fins al Pont de Cervantes. La Cambra de Comerç acompanyarà al rei Melchor, la Creu Roja al rei Gaspar i la centenària filà Muntanyesos al rei Baltasar. Cal recordar que en Alcoi el rei negre desfila al mig de la Cavalcada, la més antiga d'Espanya. Però no va ser desde 1866 quan el rei Baltasar desfilava en camell en aquest ordre. L'artista Luis Solbes va decidir en 1972 baix la pluja que el rei negre anara al centre per a ser més valorat pels alcoyans i alcoyanes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites