Analytics

martes, 10 de enero de 2023

CAVALCADA MELCHOR, GASPAR I BALTASAR D'ALCOI 2023

 La culminació del Nadal Alcoyà és la Cavalcada de Reis Mags, la més antiga d'Espanya. Amb 138 edicions és una de les més tradicionals i boniques i per això té tanta acceptació entre el públic. De fet és una celebració d'Interès Turístic Nacional i Bé d'Interès Cultural. Però les crítiques s'han centrat en la figura dels patges i la tensió va aparèixer en uns dies en que tot hauria de ser alegria i complicitat al carrer. Els patges són un pilar fonamental d'aquesta celebració innocent que no té cap intenció de ser racista. Es necessita un documental on s'explique de forma racional la idiosincràsia de la Trilogia dels Reis Mags. Les entitats exteriors que ataquen a Alcoi haurien de informar-se millor i entendre el context. No sempre un "Blackface" inconscient té connotacions racistes, i menys en una ciutat poc globalitzada on l'esclavitud i la comunitat afroamericana no existien. El "blackface" dels patges no és una ferramenta per a ridiculitzar a una raça, sinó una forma de no ser reconeguts. De nou s'ha malinterpretat desde fora una de les tradicions més volgudes i arrelades a la província d'Alacant. Afroféminas no critica a empreses de joguets, "El Corte Inglés" o multinacionals neocolonialistes que si participen en Cavalcades de la resta d'Espanya. Però si es queixen d'una presumpta discriminació en la Cavalcada d'Alcoi, mentre que els ciutadans defensen i intenten explicar el context dels patges com a ajudants de Melchor, Gaspar i Baltasar.

El passat 5 de gener, a pesar del fred, els carrers estaven plens per a rebre a Ses Majestats. La colla de campaners anunciaven desde l'Església de Santa Maria el començament de la desfilada desde "El Camí". A un ritme ràpid van baixar els heraldos, trompeters i timbalers, l'estrela il·luminada i els grups de danses Carrascal i Sant Jordi. L'Emissari Reial va tornar a saludar desde la carrossa als xiquets i xiquetes, que el recordaven del dia anterior quan anava llegint "El Bando Reial". 2023 no ha sigut sols l'any del Centenari de l'acte del 4 de gener, ja que també es compleixen 110 anys desde que Camilo Pérez Monllor va composar "L'entrà dels Reis". Va cridar l'atenció el grup del poble amb instruments musicals i el castanyer que també anava cuinant roses de blat. Més danses i grups de pastorets i pastoretes creaven expectació. Es van poder veure distints grups d'antorxers, palmiters, portadors de cofres, escuders i soldats romans. 

La part central de la Cavalcada de Reis Mags estava formada pel seguici del rei Melchor, acompanyat per la Cambra de Comerç. Va ser molt emotiu que el rei més ancià tornara a repartir besades als xiquets i xiquetes. Tampoc el rei Baltasar havia pogut besar ni abraçar en 2022 ni 2021 degut a les restriccions de la pandèmia global del Coronavirus. Per això el rei negre tenia una il·lusió majúscula, com també la filà Muntanyesos que l'acompanyava per a celebrar el seu centenari. Com ja se sap, a Alcoi canvia l'ordre dels 3 monarques i l'últim és el rei Gaspar. Majors i xicotets s'apropaven al seu camell per a besar-lo, mentre que el treball dur era tasca de la Creu Roja. També l'Associació de Sant Jordi va fer un gran esforç organitzant tota la Cavalcada fins al pont de Cervantes. En alguns moments al carrer Sant Nicolau el ritme es va descontrolar i els bous de l'Emissari Reial van agafar velocitat. els Reis Mags d'Orient van arribar a la Plaça d'Espanya abans del previst.

A les 20:30 de la nit va donar inici l'Adoració a la Bandeja. La Verge Maria, Sant Josep i el Jesuset van caminar entre recipients de fang amb foc fins al pessebre. Melchor, Gaspar i Baltasar descansaven als seus tronos fins el moment en que sonara "Haleluya" de Haendel. Una tradició espectacular que aquest any es va veure reforçada per un magnífic castell de focs artificials. Els coets disparats desde el Campanar i la cúpula de l'Església de Santa Maria van fer que siga un dels millors dispars pirotècnics vists en Alcoi. A més a més no va haver aforament restringit com al 5 de gener de 2022 i aquells que havien esperat amb paciència van poder disfrutar de l'acte de l'Adoració. Un moment únic i especial que han copiat moltes poblacions valencianes desde que és retransmès per la televisió pública valenciana. Va ser una nit viscuda amb plenitud desprès dels durs anys anteriors sense contacte, encara que ja toca estrenar uns dissenys nous per als Reis Mags.

El Preventori va amanéixer el 5 de gener amb el Campament Reial muntat. Una faena laboriosa de l'Associació Cultural Samarita que porta molts anys duent excel·lents resultats. La novetat d'enguany va ser la Guàrdia Romana anomenada "Legio X Fretenis" de Judea. L'escrivà ocupava la jaima i també es van veure patges i ajudants llegint les cartes. Als més menuts els feia gràcia veure els camells i buscar el seu nom als paquets de regals, que és també la idea principal del Cartell de Rebeca Jover. La iniciativa no ha perdut el seu caràcter solidari encara que està demostrat que seria un negoci rentable degut a l'afluència massiva de gent durant el matí i la rapidesa amb la que s'esgoten les entrades. 7000 persones van pujar a peu i altres en autobús ja que el Campament Reial està ubicat als peus de la serra Mariola. Toca despedir-se de la màgia d'Alcoi ciutat del Nadal fins l'any que ve, esperant que Melchor, Gaspar i Baltasar vinguen carregats de regals, pau i felicitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites