Analytics

viernes, 12 de mayo de 2023

GUIÓ D'ACTES FESTES DE MURO 2023

Muro ja està preparada per a les seues alegres Festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu dels Desamparats. L'any passat les 12 filaes de Muro van tornar a xafar els carrers desprès del paró pandèmic i ho van fer amb un escenari excepcional. Les Entrades van estrenar un nou recorregut més ample i es van abandonar els carrers estrets del casc antic. Encara que el pas de les esquadres per l'Ajuntament i la parròquia eren molt boniques, s'ha consolidat l'altre itinerari per l'Avinguda de València per mitjà d'una votació. L'harmonia entre festers i festeres es converteix en un focus d'atracció i diversió que va començar amb la publica de l'Angelet. Però com qui no té la vespra no té la festa, els murers i mureres faran un passacarrer per a anunciar l'inici de les Festes Patronals. La cita és aquest divendres 12 de maig de 2023 a les 20:00. Desprès de que totes les filaes hagen desfilat es cantarà l'Himne de Muro a la Plaça del Matzem. Per la nit hi haurà entraetes i les populars verbenes de la Plaça del Matzem i el Batà. Hi haurà discomòvil tots els dies, però el divendres hi haurà més ambient nocturn gràcies a l'Orquestra Titànic, si la climatologia es comporta.


DISSABTE 13 DE MAIG DE 2023:
Les Festes de Moros i Cristians de Muro es remunten a 1822 i ja al segle XIX es celebrava la Diana. És l'acte que enceta el dia i en que el participen les 12 filaes al ritme de pasdobles. Arranquen les 2 filaes capitanes de cada bàndol, en aquest any són els Contrabandistes i Tariks. La Missa de Clavariesses i la Baixà centraran els actes religiosos del dia. La Mare de Déu dels Desamparats eixirà de la seua ermita ja de nit, al acabar el Passeig Moro. Per la vesprada es celebrarà l'Entrada Cristiana a partir de les 17:00. Les filaes Contrabandistes, Pirates, Mare de Déu, Templaris, Arquers i Maseros faran la seua desfilada desde l'Avinguda València fins a la Plaça del Matzem. El capità cristià és Marcos Cascant de la filà Contrabandistes i l'abanderada cristiana és Yolanda Parra de la filà Maseros. Les previsions meteorològiques no són massa bones però esperem que disfruten de bon temps i no ploga com a les Entrades de 1996, 2002 o 2008.

DIUMENGE 14 DE MAIG DE 2023:
Les Festes de Muro seguiran molt vives el dia de la patrona: La Mare de Déu dels Desamparats. A les 10:30 del matí es farà l'Ofrena floral, on participaran les filaes, les Clavariesses i el poble en general. Hi haurà Missa Major i mascletà en el dia més religiós. A les 17:00 està programada l'arrancà de l'Entrada Mora pel recorregut recent i amb les vistes de la Penya el Frare. Desprès del pas de les filaes Tariks, Marroks, Realistes, Llana, Moros del Rif i Verds es farà el Passeig Cristià semblant a la Retreta. El capità moro és Javier Rodríguez de la filà Tariks i l'abanderada mora és Maruja Vilaplana de la filà Verds. Desitgem que l'oratge respecte als boatos i ballets de Mapi Moltó i Elena Tudela i no ploga com a les Entrades de 1989, 1998, 2008, 2011, 2016 o 2017. La Processó General de la Patrona servirà com a clausura del millor cap de setmana per al poble de Muro.



DILLUNS 15 DE MAIG DE 2023:
El dia dels Trons té un toc humorístic gràcies a l'Ambaixada del Tonell entre les filaes Llana i Mare de Déu a la Plaçeta Molina. Però la història es posa seriosa quan les filaes ataquen amb trabucs la Plaça del Matzem. Allí es realitzarà l'Ambaixada Mora per part d'un fester de la filà Tariks a les 12:30. Desprès de l'Alardo les tropes mahometanes conqueriran el Castell i els càrrecs faran la seua lluita d'espases. Per la vesprada les guerrilles començaran a les 18:45 i l'Ambaixada Cristiana estarà en mans d'un fester de la filà Contrabandistes. La lluita d'espases dels càrrecs donarà com a vencedors a les tropes de la creu i per la nit es celebrarà la Retreta com a desfilada de farolets per part de les 12 filaes. El sopar de germanor es farà a partir de les 22:00.

DIUMENGE 21 DE MAIG DE 2023:
La Pujà és la cloenda de les Festes de Moros i Cristians de Muro. El dia anterior ja es celebra la vespra amb un ball. A més a més les 12 filaes tornen a desfilar en l'Entraeta Nocturna del dissabte a les 23:30 i recuperant el trajecte antic que abans feien les Entrades. Però el dia gran de la patrona és el diumenge, amb la Diana colorista i la Missa dels difunts. Per la vesprada es farà l'Entrada pel recorregut de tota la vida, com un record nostàlgic. Arrancarà el bàndol moro a les 18:00 desde el carrer Sants de la Pedra fent el trajecte pels carrers estrets i passant per l'Ajuntament i la Plaça de l'Església. A les 20:30 tindrà lloc la Pujà de la Mare de Déu dels Desamparats, amb la participació de tots els festers i festers i els càrrecs i l'Angelet. De la Parròquia a l'Ermita s'escoltaran marxes de processó com ja es va fer a la Baixà de la setmana anterior. Al acabar la Pujà es dispararà un Castell de Focs Artificials i es cantarà l'Himne dedicat a la Patrona. Dins l'Ermita es farà el sorteig de Clavariesses de l'any següent i es farà el traspàs de càrrecs a les filaes Pirates, Templaris, Marroks i Llana. Aquest punt i final és el perfecte inici del que seran les Festes de Muro 2024.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites