Analytics

domingo, 29 de diciembre de 2024

DEFENSA DELS PATGES D'ALCOI

A finals de 2017 Alcoi es va veure qüestionat desde alguns punts d'Espanya per una imatge promocional de la Cavalcada de Reis Mags, declarada d'Interès Turístic Nacional i Bé d'Interès Cultural. Era l'entitat “Afroféminas” la que centrava les crítiques perquè el 5 de gener hi havia joves blancs pintant-se la cara i els llavis. Les queixes van arribar als mitjans de comunicació i van ser els encarregats de crear crispació com és habitual, encara que el debat és legítim.

Els patges simplement són uns paqueters que pugen amb escales pels balcons per a entregar els regals als xiquets i xiquetes. Sembla una acció inofensiva, però el problema comença quan ofen a comunitats africanes de ciutats llunyanes, alienes a Alcoi i la província d'Alacant. Ja en 2017 cert xovinisme alcoyà no va ajudar a suavitzar postures. L'amor pel patrimoni que tenen els alcoyans es va enfrontar a un demagògic desconeixement de la realitat. Es comprèn que a Afroféminas els resultara un xoc cultural al veure com els patges recordaven a actors blancs caricaturitzats com a negres, una pràctica antiga i mal vista als Estats Units. Però la Cavalcada més antiga d'Espanya no naix en aquest context. Ni tan sols els polítics i intel·lectuals d'Alcoi van saber transmetre els arguments pels quals Alcoi no denigra a ningú.

Un dels motius pels quals més ha molestat als alcoyans i alcoyanes és que el debat ha vingut imposat desde fora. Tota la ciutat es manifesta a favor dels patges i els atacs han vingut d'entitats que ni tan sols coneixen la tradició o l'han viscuda en persona. És una polèmica a base de desconeixement a través de xarxes socials. Les plataformes antiracisme de la comarca no s'han posicionat a favor d'Afroféminas perquè comprenen la celebració desde dins. Hi ha una gran diferència amb altres temes polèmics de les tradicions alcoyanes. La crisi del calendari de 1997 va aparèixer desde dins de l'Associació de Sant Jordi i hi havia discrepàncies en la pròpia societat local. O la integració de la dona en les Festes de Moros i Cristians venia exigint-se per part d'alcoyanes i festeres, no de moviments feministes d'altres comunitats autònomes.

També és trist com els municipis del voltant no s'han mullat massa per a recolzar a Alcoi, quan a Cavalcades com Ibi, Muro o Cocentaina també hi ha patges que fan “Blackface”. Afroféminas, desde l'anonimat de la seua pàgina web, si va acusar a Ibi de racistes. Sobretot per crear una rotonda amb la imatge dels paqueters, però la seua crítica no va crear tanta controvèrsia com a Alcoi. Els patges apareixen en moltes poblacions com a acompanyants de Ses Majestats i al ser adolescents aconsegueixen cohesió social entre generacions.

És una realitat que a la Cavalcada d’Alcoi es produeix un “Blackface” massiu, fins hi tot pot resultar grotesc. Però això no ho converteix en una tradició racista si s'analitza el context. A Alcoi no va haver al segle XVIII ni XIX una comunitat africana gran. Tampoc es va viure l'esclavitud, ni hi havia camps de cotó on els afroamericans treballaren sense drets. Quan van aparèixer els patges a 1885 el món no estava globalitzat i l'estètica no venia influenciada pels blancs que es pintaven de negre als Estats Units. No hi havia cap interès en copiar l'estètica del “Blackface” americà i no era ofensiu per a la inexistent comunitat negra a Alcoi. Els patges anaven pintats de negre bàsicament per una qüestió econòmica. 

Si els patges s'hagueren creat al segle XXI possiblement portarien uns maquillatges més elaborats per a no ser reconeguts, com els que es poden veure actualment als boatos de les Entrades. Però al segle XIX no hi havia diners i la intenció era que amb la cara pintada de negres els xiquets i xiquetes no reconeixerien als seus veïns. Gastaven betún, la cendra o la brutícia del final de les olles per a passar per negres. Està clar que eren materials barats i ni tan sols als orígens hi havia un component xenòfob.

És innegable que el “Blackface” s'associa al racisme a altres llocs, però en Alcoi es fa sense connotacions negatives i desde l'amor cap a la màgia i innocència del Nadal. Partint d'ahí hi ha que buscar el consens i el diàleg amb organitzacions com “Afrofeminas”. Les explicacions i les paraules haurien de ser el camí a seguir i no les provocacions o negacions de la realitat. Campanyes respectuoses i no desde l'insult. No ens fa cap favor respondre amb agressivitat i males paraules o amb allò de “No tocar els collons”. Tenim molts arguments vàlids i no sols allò de que és tradició.

Els patges són personatges de ficció i no representen als esclaus de la Guerra de Secessió americana, ni tan sols es distingeixen per gènere masculí o femení. Podríem fer un nexe d'unió entre els patges i els elfs com a ajudants de Santa Klaus. A Alcoi no s'ha perdut el caràcter singular del Nadal valencià gràcies a Tirisiti o els patges, ja que no han aconseguit substituir-los pel Pare Noel i altres símbols provinents d'Europa i el continent nord-americà. Hem comprovat com a la majoria de poblacions ja sols s'escolten “villancicos” en castellà o inclús “All I want for Christmas is you”. A Alcoi es manté la tradició de l'Asguinaldo i de cantar cançons típiques com “Camina Maria”, “Pastorets i pastoretes” o “Barrabàs”. A més a més s’ha apostat per tindre una identitat pròpia allunyada de marques comercials. Una proposta estètica que es va consolidar als anys 80, amb govern socialista, i que li ha aportat a Alcoi reconeixement i èxit.

Mentre a la resta d'Espanya s'ha vist una comercialització esperpèntica de les Cavalcades de Reis Mags, a Alcoi s'ha potenciat el caràcter popular que ja tindria en 1866. A Madrid, València i qualsevol ciutat castellana es veuen desfilades d'ossos polars, ninots de Disney, princeses i personatges de dibuixos animats que res tenen a veure amb l'Epifania dels Reis Mags. És desagradable veure com grans empreses s'apropien de les Cavalcades ocupant carrosses. Inclús hi ha marques i multinacionals que s'aprofiten del neocolonialisme i participen en comitives del rei Baltasar per a fer-se publicitat. Això a Alcoi no passarà mai, però Afroféminas critica abans allò que consideren “violència simbòlica” abans que a empreses que han desvirtuat l'esperit del Nadal i guanyen milions a base d'explotar als més pobres. Hi ha un component capitalista que és bastant més dolorós. Però es necessita un anàlisi que va més enllà de la tradicional Cavalcada d'Alcoi per a entendre que les Cavalcades modernes poden ser racistes en un sentit més ocult.

Que a les últimes dècades s'haja promocionat la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi com un acte turístic ha contribuït a que desde l'exterior no entenguen la idiosincràsia tal i com és i tal volta la promoció exagerada hauria de frenar-se degut als presumptes detalls negatius. L'esforç dels polítics s'ha de centrar en convèncer als de fora i fer un exercici de pedagogia cultural i explicar la naturalesa de Nostra Festa. Els historiadors locals ja han fet una tasca de divulgació admirable d'aquesta manifestació col·lectiva. És una oportunitat de mostrar-se com una ciutat renovada i sensible als reptes actuals. És contraproduent que se li done ressonància a opinions desencertades o amb olor ranci. Hi ha peticions de la ciutadania que la Regidoria de Tradicions si ha pogut millorar, com per exemple l'arbre de Nadal de la Bandeja.

 

Es generalitza massa dient que tota una comarca és racista, quan fins hi tot els grups polítics d'esquerres més conscienciats amb les minories socials mantenen una postura ferma de defensa dels patges. És per a reflexionar, sobretot perquè els habitants negres de l'Alcoyà i el Comtat mai s'havien queixat de la Cavalcada de Reis Mags i fins hi tot participen en ella. Però està clar que no hi ha un grup tan gran d'africans o afroamericans que puga encarregar-se de ser patge alcoyà. Per això recorrem  a maquillar-se de negre amb llavis rojos, que s'han convertit en tot un símbol. I és que ni tan sols amb tots els ciutadans negres de la comarca s'aconseguiria el mateix efecte i notorietat. No hi ha 400 afroamericans a Alcoi que puguen substituir als joves que voluntàriament participen com a patges.

 Desde la celebració del 125 aniversari de la Cavalcada de Reis Mags en 2010 hi ha tot un comerç al voltant de la marca “Alcoi ciutat del Nadal” i els patges són una de les figures més representatives. Adornen balcons, s'estampen en camisetes, sudaderes i altres complements de roba. Hi ha molts objectes quotidians costumitzats amb la cara del patge, com també d’altra figura de gran valor: El Tirisiti. Si el racisme impregna odi, quin sentit té que s'aprofite per a portar-lo amb orgull? Tu no presumeixes d'allò que odies ni ho portes dibuixat a la teua camiseta. No és coherent que una persona xenòfoba porte una camiseta que idolatra a allò que odia. Per tant si algú porta un gorro amb un patge és perquè li agrada i ho admira, com quan portem una jaqueta del nostre grup de música preferit. Amb lògica és senzill anar desmuntant els arguments dels qui acusen als alcoyans i alcoyanes de racisme. Només cal fer una reflexió més profunda i no basar-se tan sols amb l'excusa de que “sempre ha sigut així i no anem a canviar-ho”. 

Són moltes les persones que han convidat a Afroféminas a entendre de primera ma quin és el tracte d'estima que se li dona als patges. Perquè és un honor i una il·lusió ser patge i repartir regals, besades i abraçades cada 5 de gener. Són els ajudants dels Reis Mags i se'ls rep amb entusiasme i carinyo. No se'ls humilla, ni se'ls insulta ni se’ls xiula, tot lo contrari. Ni tan sols als anys de la dictadura de Franco es feia referència als patges com a esclaus o servents ja que són expressions desfasades i que no representen l'esperit de la Trilogia dels Reis Mags d'Alcoi. 

Tal volta la pressió social no cesara enguany, però esperem haver aclarit de forma respectuosa perquè defensem la figura del patge sense intencions discriminatòries. La mirada pura dels xiquets i xiquetes no ho pot justificar tot, però són ells els que més adoren als patges i són tota una imatge de tolerància. Però el progressisme no ha d'anar en direcció a denúncies absurdes contra personatges màgics, sinó per ajudar als col·lectius més desafavorits. Una figura de conte com els patges haurien de ser aliens a la correcció política per la que tan s'advoca hui en dia.

Per a reivindicar als patges es podria plantejar un nou acte del Nadal Alcoyà. Seria l'arribada multitudinària dels patges per a rebre a Melchor, Gaspar i Baltasar. Partint de l'Església de Sant Mauro podrien pujar en carrera cap al Camí, allà on comença la Cavalcada a les 6 de la vesprada. No està tot inventat i ressaltaria encara més la màgia de la ciutat. Els 400 patges units serien una estampa fantàstica que despertaria l'emoció dels més menuts i seria aplaudida pels majors com a mostra de suport. Fins hi tot seria interessant que darrere desfilara una banda de música amb alguna obra específica dedicada als patges. Les Pastoretes tenen les seues nadaletes populars, l'Emissari té la peça musical “Crida i Clam” de Gregorio Casasempere i els Reis Mags tenen dedicades "Nit màgica" d'Alfonso Yepes, “5 de gener” de José Maria Valls i la més que centenària “L'Entrà dels Reis” de Camilo Pérez Monllor.

A pesar de les polèmiques i els atacs d'Afroféminas, seguirem defensant la Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi i raonant les seues peculiaritats. Creuen les veus foranies que poden canviar un dels elements centrals d'Alcoi en base a comunicats i campanyes a les xarxes socials sense teixir aliances amb el moviment antiracista local i dialogar amb totes les persones que fan possible i se senten orgulloses d'aquesta Cavalcada històrica?

Es poden fer xicotets canvis, com que les Pastoretes que es celebren el matí del 29 de desembre no siguen sempre el diumenge anterior al 5 de gener, sobretot si cauen en cap d'any. L'espectacularitat de la Trilogia del Nadal Alcoyà és inqüestionable i ens cohesiona com a ciutat. I com sempre hi ha marge per a la millora, seguirem també la recerca d'unes tradicions que no exclouen a ningú. Feliç any nou!

domingo, 22 de diciembre de 2024

CARTELL CAVALCADA ALCOI 2025

Alcoi ja sap desde fa temps com és el Cartell de la CXL Cavalcada de Reis Mags 2025. L'autor de l'obra és Ángel Ligero Martínez, natural d'un poble de La Rioja que porta acumulats més de 250 premis en concursos de disseny i és un apassionat de la pintura. L'alfareny de 52 anys va ser el més votat pel jurat expert, entre els que hi havia representants del consell d'infància i adolescència. Es va valorar aspectes com la tècnica, colors, composició, simetria matemàtica, tipografia, originalitat i presentació. El premi de 1200€ ha sigut qüestionat per la relativa qualitat del Cartell. Fins hi tot es va recollir firmes a internet contra l'elecció del Cartell. S'acusava a Ángel Ligero d'haver utilitzat una aplicació d'Intel·ligència Artificial per a crear l'obra. L'autor es va defendre dient que era mentira, però si havia gastat IA en altres dissenys seus. De totes formes les bases del concurs del Cartell d'Alcoi no prohibeix utilitzar noves tecnologies com aquesta. Tal volta hi haurà que revisar els requisits per a l'any que ve i procurar que no hi haja elements alcoyans i que es fagen per mitjà de bocetos previs i no de IA. Per tant s'ha continuat avant i el regidor de Tradicions Jordi Martínez va destapar el Cartell de 2025 al mateix temps que s'encenia l'arbre de Nadal de la Bandeja. 

L'autor va vindre desde Alfaro per a assistir al descobriment a la Plaça d'Espanya. Allí va poder comprovar com era l'ambient nadalenc a Alcoi, ja que unes pastoretes van ballar nadaletes populars al ritme de xirimites. El gest d'acostar-se a la ciutat desde tan lluny tenia intencionalitat, ja que la seua obra havia estat prou criticada. A pesar de ser un Cartell colorista i modern, la falta d'elements alcoyans feien que no tinguera essència. Els 3 Reis d'Orient apareixien amb cara blanca o barba blanca, però cridava l'atenció que el Rei Baltasar no apareguera enmig. La tradició alcoyana dicta que el rei negre es col·loca al centre i no va al final dels 3. Les corones no són ni paregudes a les que porten Melchor, Gaspar i Baltasar cada 5 de gener i semblen més un bufons. El cor pot ser una referència a l'amor pels xiquets, però també a l'addicció que hui en dia té la societat a les xarxes socials i als "Likes". Així que per molt protagonisme dels Reis Mags i del confeti, no és un Cartell que represente les costums i visions pròpies que a Alcoi és té de l'Epifania dels Reis Mags. Ni tan sols se sap qui és cada rei perquè les faccions són impersonals i ni el Rei Baltasar té el seu característic color de betún negre. Però en cap moment es busca desacreditar la professionalitat d'Ángel Ligero. Altres coneixedors de l'art gràfic si han revisat l'estil d'Ángel Ligero i han vist patrons poc ètics. Segons diuen "Aquest home no és cartellista, es una fàbrica d'obress generativess i sense ànima. Li lleva l'oportunitat a verdaders artistes que esperen els concursos per a mostrar les seues idees originals".

Enguany el Mercat Nadalenc d'Alcoi s'ha celebrat durant 2 caps de setmana seguits. Es va aprofitar el pont de la Concepció per a que artistes i artesans de la ciutat mostraren les seues creacions relacionades amb el Nadal Alcoyà, els patges i Tirisiti. Va ser una bona forma d'incentivar el comerç local i les compres nadalenques a l'aire lliure. A més a més el vent gelat no va ser impediment per a que milers de xiquets i adults passaren per les tendetes de la Glorieta o vegeren als camells i burretes. A la Plaça Ramón i Cajal s'ha ubicat enguany el "Photocall" de Tirisiti. La novetat s'ha reservat per a la Plaça d'Espanya, junt a l'arbre de Nadal gegant de color roig. L'any passat es va demandar molt un arbre de Nadal metàl·lic i en 2024 l'Ajuntament l'ha aconseguit junt a un cartell amb les lletres gegants d'Alcoi. Així tots els visitants poden fer-se fotos davant del Pessebre i fent promoció turística de "Alcoi: Ciutat del Nadal".

Ahir es van iniciar les representacions teatrals del Betlem de Tirisiti per al públic general. A les últimes setmanes molts escolars i xiquets de tot arreu de la província han visitat el Teatre Principal per a disfrutar de les aventures i malifetes de Tirisiti, Tereseta, el Monaguillo, l'Agüelo, el Sereno, les beates, els festers o el torero Clásico. I tot amb un final amb el globus de Milà que és sempre obert i sorpresiu. La caiguda de Tirisiti no deixa indiferent però que és totalment inesperat per a aquells que contemplen el teatre de titelles de pal per primera volta. Fins al 5 de gener es podran adquirir tickets per a aquesta emblemàtica tradició del Nadal Alcoyà i de la companyia teatral "La Dependent". 

sábado, 14 de diciembre de 2024

ESQUADRES DE NEGRES FILÀ ANDALUCES

Els populars Contrabandistes són una de les filaes alcoyanes més estimades i peculiars de les Festes de Sant Jordi. Si una esquadra de blancs de la filà Andaluces ja causa expectació, és inimaginable com d'admirada resulta una esquadra de negres amb el rodar de la navaixa. Una volta més la filà Andaluces està en boca de tots per les seues innovacions. En 2025 seran la primera filà en traure una esquadra de negres mixta. Dos dones i 10 homes formaran part de l'esquadra de negres de l'alférez cristià. Un avanç que s'haguera vist mal fa unes dècades. Però en hem de retrocedir als anys 50 per a conèixer unes esquadres de negres de la filà Andaluces més elaborades. L'imaginari col·lectiu va fer que per alguna raó les esquadres de negres contrabandistes anaren disfressades com a gitanos i mariners. Això es va superar en l'alferecia cristiana 1967, quan van representar a uns assaltants amb escuts. Per a la capitania cristiana 1968 es va representar a uns lladres de Serra Morena i per això els esquadrers anaven amb antifaç verd i un escut en forma de ferradura de cavall. La primera esquadra d'enmig de la filà Andaluces en 1975 va trencar amb tot. Era pràcticament un trage de capità amb sombrero i pantaló blau. L'esquadra de negres de l'alférez cristià 1981 va agradar molt per la combinació dels colors roig, negre i groc. L'estètica de "Señorito andaluz" va ser la següent i la van provar els esquadrers de la capitania cristiana 1982 i del 150 aniversari de 1989. En el mateix 1989 la filà Andaluces va traure altra esquadra de negres al tindre el Mig. Jordi Sellés feia un dels seus primers bocetos i es va convertir en un dels pintors més recurrents per als contrabandistes. Roberto Sellés va fer una de les millors esquadres de negres de la filà Contrabandistes per a la capitania cristiana 1996. Però Alejandro Soler no es va quedar enrere en els seus magistrals dissenys per a la filà Andaluces: A l'alférez cristià 1995 i al Mig de 2003. L'estètica més bèl·lica va arribar amb les dos espectaculars esquadres de negres de la filà Andaluces als càrrecs de 2009 i 2010. Guerrers blancs amb maquillatge espectral per a l'alférez cristià i roders de blau amb patilles per al capità cristià. Santi Carbonell va realitzar l'esquadra d'enmig 2017 i una volta més la filà Andaluces va deixar impressionat al públic. Curiosament fins a 1963 la filà Andaluces no va fer una esquadra de blancs, per tant sols desfilaven en esquadres de negres i als 2 anys de càrrec consecutius. En anys normals la filà més antiga del bàndol cristià desfilava sobre matxos com la filà Maseros. Així representaven millor als bandolers a cavall, però la filà Andaluces va voler fer esquadres amb el seu elegant trage oficial i van decidir que "Ragón Falez" seria el seu pasdoble de referència. Antigament les esquadres de negres del bàndol cristià desfilaven amb pasdobles, però ara és tan sols la filà Andaluces la que utilitza pasdobles. Els més destacats han sigut "Nieve y más nieve", "Nerva", "Churumbelerías", "El tito", "Els Contrabandistes", "El plomet", "Esquadra alferis 1995", "Juan Manuel", "Farolero", "Excissum Bellators" i "Los Soreles". Esperem que als pròxims càrrecs de 2025 i 2026 li donen l'oportunitat a noves obres musicals com "Trabuc i navaixa", "Ana Micó", "Andrés Pérez" o "Al pintoret". El que no esperem és que la pluja els aigüe l'alferecia i capitania cristiana com va passar en 1953, 1996 i 2010.
Esquadra de negres de l'alférez cristià 1953. Disseny de Rafael Guarinos.

Esquadra de negres del capità cristià 1955. Disseny de Rafael Llorens.

Esquadra de negres de l'alférez cristià 1967. Disseny de Rafael Llorens.

Esquadra de negres del capità cristià 1968. Disseny de Rafael Llorens.

Esquadra d'enmig cristiana 1975. Disseny de Criseida García.

Esquadra de negres de l'alférez cristià 1981. Disseny de Paco Aznar.

Esquadra de negres del capità cristià 1982. Disseny de Paco Aznar.

Esquadra d'enmig cristiana 1989. Disseny de Jordi Sellés.

Esquadra commemorativa del 150 aniversari 1989. Disseny de Paco Aznar.

Esquadra de negres de l'alférez cristià 1995. Disseny d'Alejandro Soler.

Esquadra de negres del capità cristià 1996. Disseny de Roberto Pérez.

Esquadra d'enmig cristiana 2003. Disseny d'Alejandro Soler.

Esquadra de negres de l'alférez cristià 2009. Disseny de Paco Verdú.

Esquadra de negres del capità cristià 2010. Disseny de Jordi Sellés.

Esquadra d'enmig cristiana 2017. Disseny de Santi Carbonell.

Heràldica esquadra de negres de l'alférez cristià 2025. Disseny de Jordi Sellés.

Esquadra de blancs en Diana. Disseny rèplica dels contrabandistes de Despeñaperros al segle XVIII.

viernes, 6 de diciembre de 2024

ESQUADRES DE NEGRES FILÀ MARRAKESCH

L'última esquadra de negres de la filà Marrakesch d'Alcoi va ser la del Mig de 2016. Aquell any van eixir les primeres esquadres femenines a les Entrades d'Alcoi, i una d'elles va ser l'esquadra de blancs de la filà Marrakesch. Una filà tan implicada en la integració de la dona a les Festes de Sant Jordi tenia que acabar sent la primera en tindre una dona com a alférez mora. I així serà en les pròximes Festes d'Alcoi 2025 que es celebraran a principis de maig. Ana Gisbert Mira Perceval passarà a la història pel seu càrrec fester, però esperem que no eclipse a l'esquadra de negres. El dissenyador Santi Carbonell sabrà com tancar la nit de les desfilades correctament. Segur que manté la idiosincràsia dels dissenys tan propis de la filà Marrakesch. Un estil únic que els va identificar completament al llarg del segle XX i que es caracteritzava pel maquillatge de betún negre. Aquesta idea clàssica venia de la ment del pintor Luis Solbes Payà, però ja era com una norma en les esquadres de negres de la postguerra. Desde els anys 50 Luis Solbes es va encarregar de donar-li una estètica reconeixible a les Entrades d'Alcoi, ajudat pels dissenys semblants de Rafael Guarinos. Les esquadres de negres solien ser africanes i tribals, tenint cada volta major riquesa. Per això es podia veure massais, calaveres i fins hi tot cridaneres peluques de colors vius. En la capitania mora 1969 de la filà Marrakesch es trenca un poc amb aquesta tònica. Luis Solbes aporta elegància a l'esquadra de negres, però preservant el maquillatge negre que també s'utilitzava per als patges de la Cavalcada de Reis Mags. La primera esquadra d'enmig de la filà Marrakesch va ser molt alabada per l'ús del roig, convertint-se en el color principal de les esquadres de negres de la filà Marrakesch. Però el blanc també va formar part de molts dissenys de Luis Solbes per a la filà Marrakesch, destacant els càrrecs de 1981 i 1982. Luis Solbes s'inspirava molt en els símbols de cada filà i en l'esquadra d'enmig 1988 va incorporar a la capa les ratlles de la faixa de la filà Marrakesch. En 1995 va faltar Luis Solbes i la filà Marrakesch li va retre un homenatge pòstum amb uns dissenys extraordinaris per a l'alferecia mora. El capità moro 1996 va aportar aire fresc a l'estètica de la filà Marrakesch gràcies al jove Luis Sanus. El pintor s'estrenava a les esquadres de negres mores canviant els marcats llavis rojos dels esquadrers per un maquillatge negre més bàsic. Una esquadra de negres impressionant que va brillar a pesar del mal temps de l'Entrada Mora 1996. Per al Centenari de la filà Marrakesch en 2001 es va voler senyalar que Francisco Laporta havia sigut el primer en dissenyar un trage oficial sense bombatxos. En 1901 la filà Marrakesch va revolucionar les Festes de Moros i Cristians amb la seua falda blanca marroquí. En honor de Luis Solbes Payà com a dissenyador de referència, la filà Marrakesch va recuperar un boceto inèdit de l'autor per a l'esquadra d'enmig 2002. Aquesta estètica del passat tan enyorada va desaparèixer completament als càrrecs de 2009 i 2010. Els germans Sempere van fer un trage nòmada per a l'alferecia mora i David Blasco un trage noble per a la capitania mora. Aquesta línia més senyorial va ser la que va seguir Juan Climent per a l'esquadra d'enmig 2016. Com es pot notar, la filà Marrakesch ha perdut un poc el seu criteri per a decidir-se per una estètica i en cada càrrec del segle XXI ha acudit a un dissenyador amb perspectives diferents. Entre les marxes mores que s'han interpretat per a les esquadres de negres de la filà Marrakesch estan "Bon capità", "Marrakesch", "Un moro mudéjar", "Ximo", "Marxa del centenari", "El president", "Penya Cadell" i "Soc Marrakesch". Però en canvi la marxa mora que sona tots els anys amb la filà Marrakesch és "Xavier el coixo". La pluja ha estat unida a la filà Marrakesch alguna volta, sent la més recordada la de la capitania mora 1996 pels 15 litres per metre quadrat recollits.
Esquadra de negres de l'alférez moro 1955. Disseny de Rafael Guarinos.

Esquadra de negres del capità moro 1956. Disseny de Rafael Guarinos.

Esquadra de negres de l'alférez moro 1968. Disseny de Rafael Guarino.

Esquadra de negres del capità moro 1969. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra d'enmig mora 1975. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres de l'alférez moro 1981. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres del capità moro 1982. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra d'enmig mora 1988. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres de l'alférez moro 1995. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres del capità moro 1996. Disseny de Luis Sanus.

Esquadra commemorativa del Centenari 2001. Disseny d'Antoni Aznar.

Esquadra d'enmig mora 2002. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres de l'alférez moro 2009. Disseny dels germans Sempere.

Esquadra de negres del capità moro 2010. Disseny de David Blasco.

Esquadra d'enmig mora 2016. Disseny de Juan Climent.

Heràldica esquadra de negres de l'alférez moro 2025. Disseny de Santi Carbonell.

Esquadra de blancs. Disseny de Francisco Laporta.

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites