Analytics

martes, 29 de noviembre de 2022

LES ENTRADES DE 1982

Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi de fa 40 anys van estar repletes d'efemèrides commemoratives. Es celebrava el Centenari de la Música Festera, ja que en 1882 Joan Cantó Francés va composar "Mahomet". Està considerat el primer pasdoble dianer i va ser estrenat exclusivament per a les Festes de Moros i Cristians. En les Festes de Sant Jordi de 1982 se li van fer molts homenatges a Joan Cantó, qui va inventar el gènere musical del pasdoble sentat. "Mahomet" li va otorgar més elegància a les desfilades alcoyanes, que al segle XIX tenien un caràcter més militar. Per aquest motiu Amando Blanquer Ponsoda va crear les obres musicals "Marxa del centenari" i la "Missa a Sant Jordi" aquell any. També en 1982 el Sant Jordiet anava a tindre un protagonisme encara més gran. Es complien 100 anys desde que un xiquet encarnava al patró d'Alcoi i a més a més va ser en 1882 quan es va crear l'acte final de l'Aparició de Sant Jordi. El Cartell de Festes 1982 va ser una pintura clàssica de Fernando Jordà Botella on es veia la silueta de Sant Jordi i l'Església de Santa Maria amb la cúpula i el Campanar. Els trages dels Heraldos es van estrenar en la Glòria del 10 d'abril. La pluja sols va estar present a la Glòria Infantil del dia 18 d'abril i els xiquets van tindre que parar a l'Ajuntament pel fort temporal. Com ja havia passat l'any anterior, la Glòria Infantil no va acabar el seu recorregut, però si el Trasllat del Sant Jordi el Xicotet. En un any tan excepcional per a les bandes de música, la direcció de l'Himne de Festes va estar en mans del mismíssim Amando Blanquer.

Capità Cristià filà Andaluces 1982: Octavio Pérez Payà.

Capità Moro filà Marrakesch 1982: Francisco Cortés Tenedor.

Alférez Cristià filà Asturianos 1982: Antonio Camús Martínez.

Alférez Moro filà Realistes 1982: Juan Ferrer Canet.

El luxe contrabandista i els falcons van acompanyar al capità cristià de la filà Andaluces, els cavallers i la seua rodella. La filà Almogàvars tenia l'esquadra d'enmig i va estrenar la marxa cristiana "Almogàver i alcoyà" de José Maria Valls. L'alférez cristià de la filà Asturianos també va desfilar a peu i complint l'horari. L'esquadra de negres va arrancar amb la primera marxa cristiana de la història: "Aleluya". Al capità moro a cavall de la filà Marrakesch li feien escolta portadors de parasols, nòmades, huríes, presoneres i escuders. Al boato van sonar 3 marxes mores impressionants: "Un moro mudèjar", "Marrakesch" i "Marxa del centenari". L'esquadra d'enmig de la filà Verds era de gran efecte pel maquillatge de betún negre que recordava als patges de la Cavalcada de Reis Mags. La filà Realistes va traure molts cavalls al seu boato, però l'alférez moro va desfilar sentat en un trono sobre una carrossa. L'esquadra de negres va baixar amb "Als Ligeros", marxa mora que s'havia endut el primer premi al Concurs de Música Festera que en aquella edició va tindre les 3 modalitats pel 100 aniversari de "Mahomet".

Esquadra de negres capità filà Andaluces. Disseny de Paco Aznar.

Esquadra d'enmig filà Almogàvars. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres alférez filà Asturianos. Disseny de Francisco Borrell.

Esquadra de negres capità filà Marrakesch . Disseny de Luis Solbes.

Esquadra d'enmig filà Verds. Disseny de Luis Solbes.

Esquadra de negres alférez filà Realistes. Disseny de Paco Aznar.

El xiquet Joel Vicente Juan Botella va ser el Sant Jordiet de la filà Marrakesch. La corassa de Luis Solbes va brillar al sol durant el dia Sant Jordi. Desprès de la Processó de la Relíquia del 23 d'abril, l'obra litúrgica "Missa a Sant Jordi" es va escoltar en presència del compositor. Gregorio Casasempere ja havia dirigit la monumental peça de música sacra el dia 9 d'abril. Les andes del Sant Jordi Eqüestre van tindre que ser empentades per festers durant la Processó General per problemes en l'arrastre. La Retreta es va convertir en una batalla floral de clavells, com a pròleg de la batalla de pólvora del dia següent. Ramón Micó es va estrenar com a Ambaixador Cristià i l'Alardo no va tindre cap incident. L'Aparició de Sant Jordi anava a ser especial pel Centenari de l'acte i de la pròpia figura infantil del Sant Jordiet. Va ser el primer any en que l'empresa "Agudo" va gravar un reportatge complet de la Trilogia Festera Alcoyana, sent el pioner dels coneguts vídeos de Festes de Moros i Cristians que s'han comercialitzat de 1982 a 2019.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites