Analytics

sábado, 20 de junio de 2009

FILA JUDÍOS


S'ha datat la seua fundació en l'any 1817. La seua primera denominació va ser la de filà Sultans.
Els colors que han lluït la filà Judíos han sigut bàsicament sempre els mateixos. L'única diferència ha sigut l'ornament del turbant, ja que en el més antic es pot observar una bonica ploma blava amb aires turcs.
L'any 1842, quan encara s'anomenaven Sultans, van confiar en una nova banda de música, la Música Nova, acabada de fundar en aquell any, que va ser la que els va acompanyar durant les Festes. En 1846 aquesta filà accepta el primer càrrec d'alférez, representat per Francisco Muntó. En 1873 és quan va canviar la seua denominació de Sultans per la de Judíos. L'any 1930, José Monllor Raduán va ser el primer Sant Jordiet de la fila Judíos. Durant els anys 40 començaren una activitat benèfica, anomenada "els putxeros", que consistia a repartir entre les famílies necessitades els elements necessaris per a elaborar l'apreciat plat. En l'Entrada Mora de 1946 a l'alférez de la filà Judíos el va acompanyar una forta tempesta. No se sap exactament perquè la filà Judíos desfila en l'Entrada Mora ja que en realitat tenen una religió diferent a la de les filaes de bàndol moro que representen la cultura àrab i la religió musulmana. Però desde sempre la filà Judíos d'Alcoi ha portat a l'escut dos mitges llunes com a símbol de l'Islam.
En 1951 el compositor Gerardo de Castro i el lletrista José Blasco Verdú els dediquen el pasdoble "Anem anant Judíos", de gran popularitat. El mateix any que es trasllada la Nostra Festa al sanatori de Fontilles van anar també els Judíos de la mà de Jorge Peidro Pastor.
Desfilen en l'Entrada Mora amb una adaptació del popular "Éxodo", original d'Ernest Gold, feta pel mestre Enrique Castro Gamarra, que alternen últimament amb la marxa mora "Jamalajam", de José Ferràndiz.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Musical Santa Bàrbara de Bolbaite, un poble de la província de València.
En l'any 2001 van tindre l'últim Capità en la persona de Mario Santacreu Mira i l'any 2000 l'Alférez, que va ser José Francisco Camáñez Llorens.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites