Analytics

martes, 16 de junio de 2009

FILÀ ANDALUCES


Hui comencem el llibret de les filaes que participen en les Festes d'Alcoi. La filà Andaluces és una de les filaes que ja figura en la primera acta que conserva l'Associació de Sant Jordi, corresponent al 12 de maig de 1839. En aquella època el primer tro de la filà era José Seguí. Actualment ocupa el primer lloc en el bàndol cristià desde 1906. Una de les singularitats d'aquesta filà és la seua participació el dia 24 d'abril, dia de l'Alardo, en l'acte del "Contrabando", que realitza conjuntament amb la filà Maseros. Aquest acte, celebrat ben de matí, representa amb jocositat l'intent dels bandolers d'introduir "Contrabando" dins de la vil·la d'Alcoi. El seu disseny és un dels pocs del bàndol cristià que conserva, des dels seus orígens, anacronismes en relació amb l'època de la Reconquesta, però que li dóna una distinció especial: marsellet negre amb brodats i lluentons i pantalons rojos amb el lateral negre. A més, la faixa és blava, el xaleco groc, la corbata roja i la camisa blanca. Les polaines de cuero marró i les sabates blanques completen el disseny, on esta present com a arma el trabuc i, com a senyal d'identitat, unes llargues patilles. El cabo d'esquadra utilitza una navaixa, la qual saben fer rodar amb elegància i xuleria. Per això és sempre una de les esquadres més esperades en l'Entrada Cristiana, als sons del pasdoble "Ragón Falez", peça musical que identifica als Contrabandistes.
 En Festes els acompanya la banda de música Agrupació Artistica Musical de Real de Gandia. La filà Andaluces representa als assaltadors de les terres del sud d'Espanya.
La filà Andaluces sols desfilava en esquadra en l'acte de la Diana. En l'Entrada Cristiana els Contrabandistes cavalcaven matxos fins que l'Associació de Sant Jordi els va permetre eixir en esquadra a partir de l'any 1963. La primera esquadra de la filà va desfilar amb el pasdoble "Nieve y más nieve".
 En l'any 1996 van tindre l'últim Capità en la persona de Miguel Juan Rieg Abad i l'any 1995 l'Alférez, que va ser Mario Sancho García, però aquest 2009 s'han encarregat de nou de l'alferecia cristiana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites