Analytics

sábado, 27 de noviembre de 2010

EL CAFÉ LICOR ALCOYÀ




Josep Tormo Colomina va investigar la història del café licor, una beguda alcohòlica que va nàixer al segle XIX. Quan els venedors ambulants oferien café calent als treballadors de les fàbriques per els matins que començaven la jornada laboral (recordem que Alcoi va ser una de les ciutats més industrialitzades junt a Barcelona, de la revolució industrial del segle XIX, iniciada a la Gran Bretanya) Aquests venedors li posaven al café unes gotetes de licor per a donar-li sabor. Quan el café estava gelat la beguda agafava un altre sabor, apropiat per a l'hora de dinar i que ajudava a suportar les llargues jornades de treball per això el café licor estava mal vist, era una beguda vulgar per a la burgesia, ja que els obrers que la bebien eren del proletariat que el denominaven "eixut".
Degut al èxit va començar a vendre's en bodegues y tavernes que estaven als cellers i a les seus de les filaes, ja que esta beguda alcoyana es molt característica en les festes de moros i cristians no sols d'Alcoi.
Les primeres marques de café licor van ser Miñon (1890), El Torrero (1890), Conca (1898), Sou (1905) i Cerol (1910) i que es l'única que continua en actiu. En els anys 50' va començar a embotellar-se i industrialitzar-se (fins aquell moment la producció havia sigut artesanal) amb una graduació alcohòlica de 17º
El café licor no podia mesclar-se amb massa refrescs però va arribar la Coca Cola que li proporcionava un nou sabor que van denominar Plis Play mesclant café licor amb Coca Cola (esta clar que quan més café licor es posa el Plis Play està més carregat), inclús la empresa alcoyana Licores Sinc la va embotellar en 1983 i 1991.
I en Cocentaina durant els mesos d'estiu (curiosament quan allí celebren les seues festes majors) van inventar la Mentira que consisteix en mesclar café licor amb "agualimón".
En aquest 2010 sols queden dos fàbriques de café licor:
-Licores Sinc, propietari de Cerol, Sancho i Olcina encara que les més populars són les dos primeres.
-Licores de Mariola propietat de Rafael Pastor Blanes que produeix Un colpet de Pastor.







No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites