Analytics

miércoles, 4 de mayo de 2011

COM VAN NÀIXER LES ESQUADRES D'ENMIG?

Tot va començar en 1959 quan la filà Cordoneros planejava celebrar en 1960 el seu centenari. Però a poques setmanes de Festes les investigacions van resultar falses ja que la filà Cordoneros eixia a festes desde abans de 1860 i en la seu de la filà tots anaven de cap... Que fem ara amb l'esquadra? Perquè clar, després de mesos preparant-ho tot, amb els trages de l'esquadra commemorativa ja preparats per desfilar, i els esquadrers havent pagat ja els gastos de l'esquadra... "Pues eixim". I així va començar una de les particularitats de les Festes d'Alcoi: LES ESQUADRES D'ENMIG.
L'Entrada Mora de 1960 va ser recordada per la fastuositat de les tropes mores d'aquell any, engrandides per l'esquadra cordonera. Es va plantejar la idea de crear una nova esquadra que no eixira en les filaes de càrrec sinó per la meitat de l'Entrada Mora per donar-li dinamisme i més espectacularitat. Se la va anomenar com a "esquadra especial" en un primer moment.


En 1961 la filà encarregada va ser altra volta la filà Cordoneros perquè en aquella època la idea de augmentar el número d'esquadres "per un suposat centenari equivocat" va ser rebut amb polèmica per una part i amb entusiasme per altra que deia que l'Entrada Mora guanyaria en esplendor. Però l'esquadra dels Cordoneros va ser molt aplaudida i va establir aquella esquadra per a tots els anys.


En 1962 es va estrenar el nou itinerari de les Entrades i l'esquadra especial es va elegir a sorteig, sent la filà Judíos la elegida. Una volta més l'esquadra especial va triomfar ja que a més a més es va estrenar la famosa marxa mora "Éxodo". La filà Judíos va ser fidel al seu estil africà. Davant la popularitat que aquestes esquadres anaven tenint l'Associació de Sant Jordi va establir un torn d'esquadres en l'Entrada Mora, descartant-se per als cristians. Aquesta esquadra desfilaria a la meitat de l'Entrada Mora i ahí es quan els mirons comencen a denominar-la esquadra d'enmig fins que queda instaurat el nom en 1963.

Com en 1963 la filà que estava a meitat camí de fer càrrec era la filà Realistes, en 1963 ells van fer l'esquadra d'enmig. La filà Realistes eixia al final de l'Entrada Mora perquè encara no existia el sistema rotatiu. La Roda no es va instaurar fins a 1980 però en 1963 a la meitat de l'Entrada mora van eixir els Realistes i la seua esquadra d'enmig. Una esquadra que va destacar pel seu colorit, encara que a la foto no es puga veure per ser en blanc i negre.

En 1964 els encarregats van ser els Berberiscos amb una magnífica esquadra d'enmig que els va permetre no ser els penúltims en l'Entrada Mora.

En 1965 la polèmica filà Llana va fer l'esquadra d'enmig de la pell de bou ja que en 1965 la filà Benimerines encara no s'havia fundat.


L'esquadra d'enmig 1966 va causar furor i va ser recordada durant anys. Els encarregats de fer-la van ser els Judíos una vegada més, ja que en 1962 van fer l'esquadra d'enmig per sorteig i no per ordre d'antiguitat. La filà Judíos va continuar presentant esquadres tribals.

En 1967 la filà Miqueros va guanyar el concurs d'esquadres amb una original esquadra d'enmig. Faltaven 7 anys per a tindre càrrec.




En 1968 la filà Xanos va voler traure una esquadra diferent i trencadora i ho aconseguiren amb una esquadra d'enmig totalment africana.


A l'Entrada Mora, l'esquadra d'enmig era, i segueix sent-ho, un dels moments més esperats ja que és el moment de desvetllar la incògnita de com serà el disseny. A partir de 1969 amb la dels Verds, el fet de que hi haja una esquadra al centre de l'Entrada Mora es consolida i es fa habitual.


Però la gent criticava el fet de que els cristians no tingueren esquadra d'enmig i de fet, es va haver d'esperar fins 1971 per poder veure'n una. Els Muntanyesos desfilaven en 1971 al mig de l'Entrada Cristiana perquè els faltaven 7 anys per a l'alferecia i per tant van fer la primera esquadra d'enmig cristiana. Desfilaven orgullosos de ser els primers esquadrers del mig i van guanyar el primer premi al concurs d'esquadres.

Els Cruzados van ser la segona filà cristiana en gaudir d'una esquadra d'enmig l'any 1972, però la pluja va fer acte de presència en plena desfilada de la creu. 1972 va ser recordat com l'any de l'aigua. Degut als 36 litres caiguts, les Entrades es van aplaçar al dia Sant Jordi.


L'expectació era màxima en 1975 ja que desfilava la que seria la primera esquadra d'enmig de la filà Andaluces, una esquadra que no va defraudar i que va ser dissenyada per una dona: Conxa Miñana. El caràcter contrabandista era patent pel pasdoble que sonava "Nieve y más nieve".

La filà Ligeros va celebrar els 25 anys d'esquadres d'enmig mores en 1985 amb una esquadra genial del dissenyador Luis Solbes.


Les esquadres d'enmig s'han caracteritzat per l'originalitat i la gran imaginació ja que com no van unides a cap boato el tema es més lliure i no han de tindre concordança amb un càrrec.




















En l'actualitat l'arribada d'una esquadra d'enmig és un dels moments més esperats de les Entrades i el públic les aguarda amb expectació fent que siguen molt aplaudides. Aquest 2011 es celebra el 50 aniversari de les esquadres d'enmig que va iniciar la filà Cordoneros en 1961. Les filaes que aquest any fan aquesta esquadra són els Navarros per part dels cristians, que eixiran amb la marxa "Biscaïns d'Onil" i un trage de Ignacio Trelis. Pel bàndol moro serà la filà Magenta que eixirà amb "Lawrence d'Arabia" i un disseny de Jordi Sellés. Sort el pròxim 14 de maig!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites