Analytics

miércoles, 16 de mayo de 2018

MARXES CRISTIANES FILÀ NAVARROS

Passat el seu any de capitania cristiana 2018, podem mostrar un complet repertori musical de les marxes cristianes que han sonat als càrrecs de la filà Navarros. Música bèl·lica i guerrera que descriu les característiques d'aquesta antiga filà alcoyana. Components històrics de la filà Navarros han ajudat a que el número de marxes cristianes dedicades a la filà siga notable. Fins hi tot han estrenat obres d'Amando Blanquer, i recentment de Francisco Valor. Passat i present de la música festera al servici de la filà Navarros.

"L'AMBAIXADOR CRISTIÀ" és la vibrant marxa cristiana amb la que la filà Navarros desfila a l'Entrada. Encara que realment la va estrenar l'alférez asturià de 1982, la filà Navarros s'ha apropiat de "L'ambaixador cristià" i actualment són indivisibles. Rafael Mullor Grau va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi gràcies a "L'ambaixador cristià". El títol sense cap dubte és un homenatge al personatge diplomàtic i a l'actor que protagonitza les Ambaixades del 24 d'abril. "L'ambaixador cristià" és la marxa predilecta de molts festers i possiblement la que més identifica a les Festes d'Alcoi.


"SALMO" és una marxa cristiana dedicada a Adrián Espí Valdés, conegut fester de la filà Navarros. Un home que va tindre un gran prestigi al mon fester durant dècades. Un dels seus grans orgulls és escriure l'enciclopèdia festera "Nostra Festa" i representar al capità cristià de la filà Navarros en 1976, any del sèptim centenari. Amando Blanquer Ponsoda ja havia escrit "Aleluya" i va tornar a donar-li una oportunitat a les marxes cristianes amb "Salmo", la segona de la història. La filà Navarros va estrenar "Salmo" en 1962, però també va acompanyar a l'alférez cristià 1989: Antonio Armiñana. "Salmo" recorda als càntics gregorians i la música sacra. De fet és difícil fer esquadra amb "Salmo" ja que és més música religiosa que música festera. Les amistats d'Adrián Espí han donat el seu fruït en el sentit de que "Salmo" no és la única obra que té dedicada. "Rodella i capità" també va sonar amb la filà Navarros en èpoques passades. Però és "Salmo" la marxa cristiana preferida d'Adrián Espí Valdés.

"APÒSTOL POETA" és una marxa cristiana de José Maria Ferrero Pastor. Mítica marxa cristiana que desde 1978 va marcar tendència a les Festes de Moros i Cristians. "Apòstol poeta" nombra a un poeta, Rafael el pregoner que es considerava un enamorat de les Festes de Moros i Cristians d'Ontinyent. En Alcoi va sonar amb la capitania cristiana de la filà Navarros en 1990, un boato marcat per la percussió, els timbals i les campanes del grup Zampazar.


"GLORIA" és la marxa cristiana de Pedro Joaquim Francés que està dedicada a uns festers de Beneixama. El títol pot tindre moltes connotacions que l'autor deixa obertes: Nom de dona, símbol celestial, moment d'èxtasis i eufòria. "Gloria" va ser estrenada en 1993 i 10 anys desprès va sonar a l'alferecia cristiana de la filà Navarros. En concret a la part del boato del rei Sancho el fuerte. El ballet de Inma Cortés representava unes cortesanes que s'amagaven a l'interior d'uns gegants semblants al rei de Navarra que es va rebel·lar contra els Imesebelen. 

"BATALLERS" és la marxa cristiana de Ramón García Soler que va servir de suport musical per a l'alférez cristià 2003. Santiago Llorca saludava junt al seu fill amb la bèl·lica melodia de "Batallers". El títol es deu a una filà d'Albaida, que en 1999 tenia la capitania cristiana. Els "Batallers" d'aquest poble van estrenar la seua marxa cristiana homònima. L'èxit va ser quasi immediat i és una de les composicions de Ramón García Soler que més han sonat al segle XII.

"LA MORISCA" és una melodia breu de la Suite de danses de Tylman Susato. Molt interpretada en boatos de les Festes de Moros i Cristians, sobretot pels grups de xirimiters. Data del segle XVI i en 2003 va acompanyar a la favorita de la filà Navarros, quasi al final de l'alferecia cristiana.

"TINO HERRERA" és una marxa cristiana que habitualment s'associa a la filà Cides d'Alcoi. Però la filà Navarros no va voler desperdiciar aquesta joia musical i l'esquadra de negres de l'alférez cristià 2003 va eixir amb "Tino Herrera". Curiosament aquesta obra d'Amando Blanquer també la va estrenar una esquadra de negres: La del capità cristià 1998 de la filà Cides. El compositor alcoyà li la va dedicar al fester Agustín Herrera "el Kasike" quan ja havia faltat.

"ÀGUILES I CADENES" és la marxa cristiana que Amando Blanquer va dedicar al capità cristià 2004 d'Alcoi. Aquest càrrec el va desempenyar Jorge Espí Matarredona, fill de l'anteriorment mencionat Adrián Espí. Amb els llaços que unien a fester i músic és normal que Amando Blanquer es deixara convèncer per a dedicar-li una marxa cristiana al jove capità de la filà Navarros. "Àguiles i cadenes" sona litúrgica i ceremonial, no és una marxa cristiana bèl·lica. Fins hi tot el títol és elegant i fa referència als símbols de la filà Navarros: Les cadenes de l'escut històric de Navarra i l'àguila com a l'animal principal de la capitania cristiana. "Àguiles i cadenes" correspon a l'etapa final de la vida d'Amando Blanquer. De fet es va estrenar en l'Entrada Cristiana de 2004, poc abans de la mort del compositor en l'any 2005.

"EL HONOR DE UN CABALLERO" va estar composada en 2002 per Miguel Àngel Más Mataix. L'autor va presentar la marxa cristiana a un concurs de música festara de Callossa d'En Sarrià. El públic va recolzar l'esforç del compositor de La Cañada i s'ha escoltat prou en les Festes de Moros i Cristians en filaes senyorials del bàndol cristià. Per exemple amb la filà Navarros a l'any 2004. "El honor de un caballero" va acompanyar a la favorita i les dames del capità cristià Jorge Espí Matarredona. L'ús de la percussió i els cristalls fan que la melodia de "El honor de un caballero" siga molt emotiva, encara que també té algunes parts grandioses que ens transporten a un Torneig Medieval, aquelles recordades "Justes de l'època".

"ARA OJATS" és una de les obres musicals més desconegudes de Moisés Olcina. Certament té una melodia prou estranya. "Ara Ojats" va desconcertar al públic en la seua estrena a l'any 2004. Però els seus moments de xirimites i percussió també van arrancar els aplaudiments de públic. Tot gràcies al ballet d'Ana Calvo, rebut amb entusiasme per la seua complexitat i espectacularitat. Representaven a un akelarre de bruixes fent els seus encanteris. Algunes de les sorgines estaven dominades pel minotaure i altres bruixes feien moviments eròtics i passionals. La bogeria del ballet de l'Akelarre acabava amb una carrossa on es feien pocions en un calder i una bruixa controlava a una esclava. "Ara Ojats" és l'expressió amb la que començaven els bans o noticies que els emissaris donaven a la població en segles passats.

"CABALLEROS DE NAVARRA" és una marxa cristiana que no podia faltar en la recopilació de música de la filà Navarros. Encara que l'obra de Ignacio Sánchez no està dedicada a la filà Navarros d'Alcoi, està clar que el títol guarda prou relació amb la representació històrica de la filà. La seua melodia és tan coneguda a la Comunitat Valenciana que sorprèn que siga una marxa cristiana de Múrcia. "Caballeros de Navarra" es va estrenar en 1995 a les Festes de Moros i Cristians de Caravaca de la Cruz. A la capitania cristiana de 2004 l'esquadra de negres va desfilar amb "L'ambaixador cristià", així que per no repetir l'esquadra oficial va desfilar amb la magnífica marxa cristiana "Caballeros de Navarra".

"ALS JOGLARS" va ser la marxa cristiana per a xirimites amb la que Inma Cortés va preparar el seu ballet de "Las Navas de Tolosa". La filà Navarros va tancar el boato de la capitania cristiana 2004 amb el teatre dansat de la famosa batalla de 1212. Al so de "Als joglars" de Joaquim Sanjuán Ferrero les ballarines portaven les cadenes que Sancho VII. De "Las Navas de Tolosa" prové la simbologia navarra de les cadenes. La filà Navarros d'Alcoi es va posar en contacte amb el músic d'Alacant per a que composara una marxa cristiana alegre. Per tant "Als joglars" es va estrenar amb la filà Navarros, encara que el títol no ho diga.

"BISCAÏNS D'ONIL" és la marxa cristiana elegida per l'esquadra d'enmig de la filà Navarros en 2011. Com el títol indica es va estrenar a les Festes d'Onil al 2001. Miguel Àngel Más Mataix ha aconseguit prou renom gràcies a aquesta marxa cristiana de la població de la Foia de Castalla. Encara que realment la versió més interpretada és la de la filà Cruzados d'Alcoi. Amb "Biscaïns d'Onil" versió 2007 van desfilar els Imesebelen en la llarga Entrada Cristiana d'Alcoi 2011. Els esquadrers portaven un trage blau com el de la guàrdia senegalesa de les tropes dels almohades a la batalla de "Las Navas de Tolosa".

"FIDEL RODELLA" és una de les obres creades per a la capitania cristiana 1998 de la filà Cides. Josep Lluís Valldecabres va composar molta música per a aquell memorable càrrec. Es va basar en melodies antigues d'influència medieval i renaixentista. La partitura de "Fidel Rodella" està extreta a partir de "Pastyme". És una cançó popular anglesa escrita pel rei Enric VIII. I si aquell llegendari rei li la va dedicar a Catalina d'Aragó, "Fidel Rodella" anava dedicada al rodella del capità Luis Moltó. A l'alferecia cristiana 2017 de la filà Navarros "Pastyme" va ser una de les primeres obres que es van escoltar. Però al ser interpretada per xirimites era la versió de Josep Lluís Valldecabres.

"SANTIAGO" és altra música d'inspiració medieval, en aquest cas de la compositora Loreena McKennitt. En realitat és música contemporània de 1992, però pareix que siga d'altra època. L'arranjament per a xirimites va traslladar al públic a un capítol de "Juego de tronos". Però en realitat estàvem en plena Entrada Cristiana 2017. "Santiago" va acompanyar a les dames de l'alférez cristià de la filà Navarros.

"BELLAGUARDA" és una peça musical per a xirimites de Ferran Ferrando. En 2004 el músic va dedicar "Bellaguarda" a la Colla de Tabals d'Altea. "Bellaguarda" és un barri de la població marítima i també el institut on es van formar la majoria de xirimiters d'Altea. En 2017 el ballet de Virginia Bolufer recreava la crema de les bruixes a la foguera al ritme de "Bellaguarda".

"ZAPHIRUS" és una impressionant marxa cristiana del compositor contestà Francisco Valor Llorens. Està dedicada a la favorita de l'alférez cristià 2007 de la filà Alcodianos. La inspiració per a la marxa cristiana va vindre desprès de que Francisco Valor contemplara els hipnotitzadors ulls blaus d'Anabel. Realment eren com safirs i d'ahí el títol en llatí "Zaphirus". La marxa cristiana va crear una gran expectació al 2007 per la importància que la filà Alcodianos li havia donat a la música. A més a més "Zaphirus" va ser la segona marxa cristiana en incorporar una coral a la melodia. Tan sols dos anys desprès de l'experiment de "Tempora Belli" Francisco Valor es va arriscar a composar una marxa cristiana amb veus blanques. El resultat va agradar i "Zaphirus" es considera una innovació de la música festera i va obrir el camí per a que més compositors afegiren parts cantades a les marxes cristianes. 10 anys desprès la favorita de l'alférez cristià de la filà Navarros va tornar a eixir amb "Zaphirus". Carolina Méndez i la seua filla van desfilar triomfants amb "Zaphirus" a l'Entrada Cristiana 2017 d'Alcoi.

"TERRES DE LLEGENDA" és també una marxa cristiana de Francisco Valor Llorens. Forma part de les obres composades per al boato de la capitania cristiana d'Alcoi 2012. Una idea de la filà Cides que seguia el fil argumental de la llegenda del Cid Rodrigo Díaz de Vivar. En 2017 "Terres de llegenda" va marcar el pas de les exploradores eqüestres i el segon ballet de Virginia Bolufer, amb la interacció de varies aus de cetreria.

"PAVANA" és altra part de la "Suite de danses" de Tylman Susato. En aquesta ocasió la melodia és menys festiva que "La morisca" i té un caràcter més senyorial. Per això en 2017 va ser el suport dels cavallers de l'alférez cristià de la filà Navarros. Gregorio Casasempere va fer un arranjament per a que la música s'adaptara a les Festes d'Alcoi i no sonara tant al Renaixement.

"SANTOS POETAS Y GUERREROS" és una marxa cristiana que transmet sobrietat. Aquesta era la intenció del músic contestà Enrique Igual Blasco. És un poema musical que relata una narració èpica del Romancer Espanyol. És a dir històries de conquestes, guerrers heroics i donzelles enamorades. Una original marxa cristiana amb diferents apartats molt diferenciat. Fins hi tot per a ambientar l'argument en les nostres comarques es reconeix un fragment de la cançó popular "Serra de Mariola".  El títol de la peça fa referència, a més de als personatges i situacions, als tres aspectes o elements bàsics implícits en la nostra festa: "Santos" pel religiós, "Poetas" per l'artístic i "Guerreros" pels festers. Encara que es va composar en 2001 no es va poder escoltar a les Festes d'Alcoi fins el 2017. I tot gràcies a la il·lusió de Gabriel Barrachina per ser l'alférez cristià de la filà Navarros. Abans de la carrossa de l'alférez cristià anaven els seus alumnes cantant el típic càntic a San Fermín que es canta a Pamplona.

"ULTREIA" va ser una estrena musical de l'Entrada Cristiana 2017. Els esquadrers de la filà Navarros van contactar amb el prestigiós percussionista Francisco Valor per a que els composara una marxa cristiana. Així va nàixer "Ultreia", que significa "Segueix avant". Es tracta d'una expressió dels peregrins del Camí de Santiago. En els peregrins es basava la música i indumentària de l'esquadra de l'alférez cristià 2017. A part de trossos de cançons de Galicia i Compostela, "Ultreia" també inclou una melodia que recorda a "L'ambaixador cristià", marxa cristiana més identificativa de la filà Navarros d'Alcoi.

"MUSSA" és una senzilla peça musical de Marcos Verdú. Un xirimiter que està començant a dedicar-se a la música. Una de les seues primeres obres va ser "Mussa", estrenada en 2012 per la Colla Mal Passet de Cocentaina, a la que pertany Marcos Verdú. "Mussa" va dedicada a la mussa de l'autor i tot el protagonisme de la melodia la tenen les xirimites. Així començava el boato del capità cristià 2018 de la filà Navarros. A la part més tribal del boato també es va escoltar antiga música medieval, les campanes del grup Zampazar, música folklòrica de Navarra i "Sorginak" una estrena d'Àngel Lluís Ferrando per al ballet de l'Akelarre.

"SEDUÏTS PER LA CORT" és una obra del director de la banda Primitiva d'Alcoi: Àngel Lluís Ferrando. L'altre ballet de la capitania cristiana 2018 de la filà Navarros ballava amb "Seduïts per la cort" i com diu el títol les cortesanes van seduir al públic amb els seus instruments de percussió. Un ballet molt fi que trencava amb tot lo vist anteriorment al boato. "Seduïts per la cort" es va estrenar en altre ballet elegant de les Festes d'Alcoi: A la capitania cristiana 2008 de la filà Alcodianos. És curiós que fa 10 anys "Seduïts per la cort" passara desapercebuda entre les marxes cristianes de "Cruïlla de cors" i aquest any la filà Navarros l'haja recuperat mentre altres obres d'aquell càrrec polèmic hagen quedat en l'oblit. 

"ELIONOR" és una marxa cristiana que en 2008 Miguel Àngel Más Mataix li va dedicar a la seua filla Elvira. Al seu naixement l'autor li va fer aquest regal, coincidint amb el 700 aniversari de la conquesta de València per part de Jaume I. Elionor va ser la primera dona del monarca de la Corona d'Aragó i per això el nom de la marxa cristiana. Encara que "Elionor" s'havia d'estrenar al 9 d'octubre, no va sonar al carrer fins 5 anys desprès. I en aquest 2018 la favorita de la filà Navarros va elegir "Elionor" per a fer la seua Entrada el dia 22 d'abril. 10 anys desprès de la seua composició, la marxa cristiana de Miguel Àngel Más Mataix per fi ha sonat a Alcoi.

"PACO JOVER" és una marxa cristiana de Ramón García Soler. Està dedicada a Francisco Jover l'àguila, capità cristià de la filà Tomasines en 1977. Però la marxa cristiana era un regal pòstum que es va estrenar en la capitania cristiana 2005, amb l'esquadra de negres tomasina. Amb la filà Navarros "Paco jover" ha sonat en aquesta capitania cristiana de 2018 amb els cavallers i les dames, tots en una mateixa carrossa amb protagonisme de les dones.
 

 "ALELUYA" és una de les marxes cristianes més importants de la història de les Festes. Principalment perquè va ser la primera de totes, però també per la seua qualitat indiscutible. Amando Blanquer Ponsoda es va convertir en l'inventor d'un subgènere dins de la música festera. Als anys 50 els festers alcoyans ja notaven una falta de música pròpia. Desde 1907 els moros podien desfilar amb marxes mores mentre que els cristians continuaven utilitzant pasdobles dianers i obres de música militars sense cap referència medieval. Amando Blanquer va composar una obra ambientada en les esglésies, com una peça musical religiosa però amb un marcat ritme de desfilada. Aquella necessitat dels cristians es va fer realitat en la plujosa Entrada Cristiana de 1958. La Banda Primitiva d'Alcoi va estrenar "Aleluya" per a l'esquadra de negres de la filà Vascos, en el seu any d'alferecia cristiana. Segons Amando Blanquer "Aleluya" reflexa dinamisme, solemnitat, llum i alegria però és veritat que amb el pas del temps "Aleluya" s'ha convertit en una marxa cristiana més per a càrrec que per a la baixada d'una esquadra. Per això el últim capità cristià d'Alcoi, José Vicente Jornet va desfilar el 22 d'abril de 2018 amb la primera marxa cristiana. Arropat per la seua dona i tota la filà Navarros, el capità cristià ha quedat en la memòria dels alcoyans sobre la seua carrossa amb cascada i arbre floral inclòs.

"BELTZAK" és la marxa cristiana més recent de Francisco Valor Llorens. L'ha composat aquest mateix 2018 per a l'esquadra de negres de la filà Navarros. Com es va estrenar fa un mes encara tenim recent la melodia de "Beltzak" i l'ús de trompes alpines que té en determinats moments. La capitania cristiana de la filà Navarros es va tancar amb aquesta marxa cristiana, que significa "Negres" en euskera. La inspiració de la música no està basada en els peregrins com en "Ultreia", sinó en el momotxorro. És un personatge d'origen navarro que té banyes de bous, sang i pells d'ovella. Amb "Beltzak" tanquem l'actual repertori musical de la filà Navarros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites