Analytics

miércoles, 2 de mayo de 2018

RESUM MOROS I CRISTIANS D'ALCOI 2018


Les Festes de Sant Jordi 2018 han acabat i el balanç és gratament positiu. Càrrecs per al record, nous progressos en la igualtat de la dona, major participació en les Entrades i l'Alardo, clima adequat i un creixement en el número de visitants. L'inici el va posar la jornada del dia els músics, el 21 d'abril. Balls folklòrics de Navarra i la festa del pasdoble van donar pas a la interpretació de l'Himne de Festes. La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, la mediàtica Mónica Oltra, va presidir la tribuna d'autoritats al costat del Sant Jordiet 2018. Bene Ripoll anticipava els dies grans cantant la lletra de "Nostra Festa", al mateix temps que dirigia a les bandes. L'amenaçadora borrasca de Càdiz es va estancar i no va afectar a la Trilogia. Desprès de la interpretació de l'Himne de Gonzalo Barrachina es va disparar un dels millors Castells de focs artificials que s'han vist als últims anys.

Aquest any han tornat a ser noticia les membres femenines que ja tenen tots els drets a algunes filaes. Tania Aznar ha sigut la primera gloriera de la història. De nou la filà Xanos va tindre Diana femenina però tots els ulls es van centrar en les maseres. En l'any del 175 aniversari de la filà Maseros per fi van ser les dones d'aquesta filà de l'horta les que van arrancar la Diana. Al so del pasdoble "València" les maseres van arrancar els aplaudiments d'una enfervorida Plaça d'Espanya. Les components són: Marina Moltó, Rosa Moltó, Bàrbara Lledó, Mara Palacios, Mariola Lledó, Rosa Abad, Sara García, Sonia Payà, Isabel Lledó, Cristina Francés i Maria Amparo Palacios. La filà Alcodianos també va tindre esquadra femenina a la Diana, encara que van passar més desapercebudes al arrancar al segon tram, l'Avinguda País Valencià.

Les dos Entrades van ser espectaculars i multitudinàries. El repte de superar els boatos d'aquest any està difícil. Pròximament hi haurà al blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/ una amplia crònica dels 4 càrrecs festers, com tots els anys. 11700 persones van eixir a les Entrades d'aquest any, centenars més que l'any passat. De moment mostrem imatges sobre els capitans i alferes de les filaes Navarros, Tomasines, Verds, Magenta i les esquadres de negres.

La Segona Diana va avançar mitja hora el seu horari. El motiu de que començara a les 8:30 es que no es solapara amb els actes religiosos. Al desfilar xiquets i adults de les 28 filaes és una desfilada llarga al ritme de pasdobles sentats. La filà Ligeros va sorprendre amb una seriosa esquadra femenina. Segurament una de les filaes que en un futur proper tenen esquadra en l'Entrada Mora. Ànims a les dones de la filà Ligeros!

Juanjo Valls Fuster va estrenar el seu trage de Sant Jordiet el dia 23 d'abril. La festivitat del patró va estar acompanyada d'un festiu ambient al carrer. La Processó de la Relíquia va estar marcada per el recordatori dels 30 anys desde que es va institucionalitzar el moment de llançar-li clavells al Sant Jordiet. Per això la filà Benimerines va repartir milers de clavells rojos i blancs per tot el carrer Sant Llorenç. Quan Juanjo Valls va passar per allí tot el públic li va fer un mantell de flors al seu pas. L'aroma d'aquest tapis per al Sant Jordiet fa tan especial aquesta curta Processó.


El Sant Jordiet 2018 pertany a la filà Mudéjares i per això alguns detalls del bàndol moro es van veure al seu trage romà. Juan Climent li va dissenyar un trage senzill i clàssic a Juanjo Valls. El calçat era marró i com marca la tradició eren sandàlies. La falda era blanca i li deixava tot el protagonisme a les tires marrons i la corassa. Aquesta corassa va centrar totes les mirades. Sobretot per l'escut redó de la filà Mudéjares que tenia al centre, damunt del metall daurat. Els casc tenia un raspall de tons clars a conjunt amb la resta del trage. La capa blanca amb la creu roja de Sant Jordi estava subjectada per davant gràcies a un artístic detall amb la creu templària.

La Diana Vespertina del Cavallet va estrenar caràcter mixte gràcies a la filà Realistes. L'alegre desfilada de les antigues filaes de cavalleria va resultar encara més simpàtica en aquest 2018. Baix un sol radiant, a les 6 de la vesprada van arrancar a la font Redona les filaes Realistes i Berberiscos. Les dones de la filà Realistes van compartir formació amb els homes, demostrant que aquesta filà mora és una de les més compromeses en la normalització de les esquadres amb dones. Un progrés que no va seguir la filà Berberiscos, amb una tradicional esquadra masculina amb els cavallets marrons i grisos. La música desenfada de la Diana Vespertina van ser els pasdobles "L'Aranya" i "El petit Souet".

El dia els Trons es va celebrar en el tradicional 24 d'abril, encara que fora dimarts laborable. L'augment de kilos de pólvora va fer vibrar a tot Alcoi en un matí i vesprada ple de soroll i teatre. En quant a les Ambaixades Ricard Sanz va emocionar als espectadors amb la seua pregària del cristià. L'ambaixador moro Juan Javier Gisbert va complir el seu paper a pesar dels problemes amb els altaveus i un cavall inquiet. No va haver imprevists en l'Estafeta i els dos genets van pujar per Sant Nicolau amb el cavall galopant veloçment.

La última volta que el Sant Jordi el Xicotet va passejar pels carrers del centre va ser en l'alegre acte de l'Acompanyament del Sant Jordi fins el seu temple. Festers de la filà Mudéjares van traslladar l'escultura de José Rabasa. Els càrrecs festers van fer el recorregut a peu, desprès d'un agotador Alardo disparant i una lluita d'espases cos a cos. Juanjo Valls va estar protegit en tot moment pels seus pares: Juan José Valls i Sandra Fuster. També el seu iaio, veterà dels Palominos, es trobava visiblement orgullós i emocionat pel seu net.

És de justícia nombrar als capitans i alferes que han contribuït a que el 2018 passe a la història de Nostra Festa com un dels anys més luxosos i complets. José Vicente Jornet, José Luis Calvo, Jorge Vaquer i Santi Carbonell han agradat moltíssim, tant per la carrossa, la música i els trages. Els espectaculars boatos són el resultat del treball i esforç de les filaes Navarros, Tomasines, Verds i Magenta. Sense oblidar les dos esquadres d'enmig de les filaes Asturianos i Berberiscos. Molt prompte es publicaran els Rankings d'Esquadres de negres. Tant de l'edició 2017 com de 2018, que ja es pot votar. A la part dreta de la pàgina principal del blog apareix la pregunta "Quina ha sigut la millor esquadra de negres de les Festes d'Alcoi 2018?" amb les 6 respostes.

La cloenda de la brillant Trilogia Festera 2018 la va posar el Sant Jordiet llançant fletxes desde el Castell de Festes. L'Aparició de Sant Jordi va ser puntual i Juanjo Valls va disfrutar d'eixe privilegi que tan sols té un xiquet anualment: Pujar al cavall blanc i tirar fletxes mentre sona l'Himne de Festes. Sols resta esperar fins el mes de maig de 2019, quan es renove el miracle dels moros i cristians d'Alcoi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites