Analytics

domingo, 13 de octubre de 2019

ALCOYANS A FONTILLES 2019

El dissabte 12 d'octubre de 2019 va ser un dia especial per als festers i festeres alcoyanes, ja que es va visitar el Sanatori de Fontilles, a la comarca de la Marina Alta. Una tradició que va començar en 1951 i continua portant-se a terme amb una finalitat solidària. Els actes a Fontilles ja no són multitudinaris com fa unes dècades i ara tenen un ambient familiar en el que destaca la unió i harmonia dels càrrecs festers. Capitans i alferes han estat acompanyats de forma íntima per família i amics en una jornada respectada pel temps.

Els actes dedicats als malalts i personal sanitari de Fontilles van començar amb la Diana matutina. Els festers han aconseguit 9000 euros per a donar-los al propi centre de leprosos. Els músics van interpretar l'Himne de Festes i també es va celebrar una missa a les instal·lacions del Sanatori de la Vall de Laguar. Els càrrecs festers en la seua despedida van repartir obsequis a les persones majors de Fontilles i el Sant Jordiet 2019, Álvaro Santacreu, va encapçalar una processó en la que membres de la filà Verds portaven a la figura del patró d'Alcoi. Durant el dia es van poder escoltar marxes cristianes com "Aralk" o "Als cristians".

Segons el president de la Penya Fontilles, van acudir a la cita unes 1000 persones de distintes filaes. Desprès del dinar de germanor va començar l'Entrada de Moros i Cristians en la que es van veure danses tradicionals. Van eixir esquadres de les filaes Judíos, Miqueros, Ligeros, Realistes, Gusmans i Mozàrabes. Les festeres de la filà Mudéjares van desobeir la injusta i polèmica norma de l'Associació de Sant Jordi que obliga a les dones vestir el trage femení de la filà. A una part de la societat festera no li ha agradat la prohibició de vestir el trage oficial de sempre d'una filà, el que ara es considera exclusivament com a disseny masculí i té molta més història que els recents trages femenins. El Sant Jordiet 2019 va repartir fletxes pels carrers de Fontilles acompanyat d'una tropa infantil i de la filà Verds a la que pertany.

Els 4 càrrecs adults de 2019 van desfilar a peu envoltats de favorites, cavallers i dames. En quant a les esquadres de negres sols van fallar les del Mig de Cides i Benimerines i l'esquadra commemorativa del 150 aniversari de la filà Berberiscos. Pel bàndol moro la filà Magenta iniciava la desfilada amb el seu capità moro Jorge Candela. El cordonero Jorge Doménech va protagonitzar l'apartat de l'alferecia mora marcant el pas amb l'obra musical "Sisco" de Daniel Ferrero Silvaje. El capità cristià Juan Enrique Miralles va desfilar junt a la filà Tomasines al ritme de la marxa cristiana "Ramón Petit". Modesto Moiña i els seus companys de la filà Muntanyesos van tancar l'Entrada de Fontilles 2019 amb la seua alferecia cristiana.

Als últims anys s'ha estat fent una reflexió sobre l'alarmant baixada de participants que ha patit la visita de Fontilles. Que està passant per a que l'Entrada pels carrers del Sanatori siga tan fluixa? Perquè la Penya Fontilles ja no té tant de poder de convocatòria? Les comparacions amb altres temps no deixen en bon lloc als alcoyans. La comunitat festera tenia un renom gràcies a la causa solidària que cada octubre es porta endavant. A llarg plaç sembla un miracle que es continue celebrant la Visita a Fontilles, algo molt preocupant perquè ens apropem al 75 aniversari. Aquest acte popular sobreviu gràcies a l'empeny d'un grup de gent i la Penya Fontilles que segueix buscant solucions. Ja es va traslladar la cita a dissabte per a provar si acudien més filaes, però actualment les xifres són menors a les de fa anys, quan s'acostaven a 20 filaes. De fet es considera que el 2006 va ser l'últim gran any en el que els alcoyans van arribar en autobús a Fontilles de forma massiva. La crisi econòmica ha influït en excés i fins hi tot hi ha hagut anys en que ha faltat algun alférez moro. És nostàlgic recordar aquelles llargues Entrades a Fontilles dels anys 90, o com les filaes es van bolcar en celebrar el cinqüentenari de la Visita al Sanatori a l'any 2000. Va haver edicions en les que fins hi tot es va celebrar l'Entrada de Fontilles ploent. Cal donar-li un nou punt de vista als actes de Fontilles per a recuperar la popularitat que tenia antigament, sense oblidar del caràcter benèfic de la visita.
 Fontilles anys 50.
 Fontilles anys 60.
 Fontilles anys 70.
 Fontilles anys 80.
 Fontilles anys 90.
 Fontilles anys 2000.

El Mig Any 2019 arriba tard i no es viurà als carrers d'Alcoi fins l'última setmana d'octubre. El divendres dia 25 es presentaran els càrrecs festers del 2020 de les filaes Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros i Ligeros al Teatre Calderón. Unes hores abans serà el torn del xano Fernando Rius Mestre, qui rebrà la bandera de Sant Jordiet a l'escola. El concurs d'Olleta Alcoyana es celebrarà a la Glorieta el dissabte 26 d'octubre i per la nit hi haurà Entraetes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites