Analytics

sábado, 6 de febrero de 2021

LES FESTES D'ALCOI 2021 NO SERAN EN ABRIL

 L'Ajuntament d'Alcoi ha descartat celebrar les Festes de Sant Jordi a les seues dates tradicionals. Era lògica i esperable aquesta notícia, ja que al mes d'abril encara no estarà controlada la pandèmia del Covid-19. No per anunciada deixa de ser dolorosa, sobretot per als 4 càrrecs als quals els costa aguantar la il·lusió desprès de tants mesos. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés afirma que ningú te cap garantia de quan es podran celebrar. No es poden fer plans ni crear expectatives a llarg termini. Encara que no serà en les dates previstes, hi ha un raig d'esperança si al segon semestre de 2021 es superara el problema sanitari gràcies a les vacunes. Els més afectats són els artesans que viuen dels treballs de Nostra Festa. Milers de famílies estan rebent unes ajudes insuficients per a pal·liar les pèrdues de estar tot un any sense cobrar. Les empreses dedicades a les Festes de Moros i Cristians no podran aguantar altre any sense treballar i guanyar diners i es veuran abocades a tancar els seus negocis. El president de l'Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, no està disposat a restringir ni retallar els actes, però la idea es celebrar les Festes de Moros i Cristians enguany. Per això els comptes econòmics s'han aprovat incloent les despeses generades per la celebració de la Trilogia Festera Alcoyana. Per a mantenir ajudes públiques i salvar l'economia de l'Associació de Sant Jordi es faran activitats institucionals compatibles amb les normes de distanciament social. Per exemple editar la Revista de Festes o convocar concursos. Els festius locals de 2021 no seran el 24 i 26 d'abril tal i com estava previst. Es revisaran abans d'estiu tenint en compte la situació de la pandèmia. Això comporta que la idea d'unes Festes de 5 dies al mes d'octubre siguen difícils de plantejar per falta de dies festius per al comerç.

La suspensió de les Festes de Moros i Cristians de 2020 va ser un dur entrebancs per als festers i festeres i a més a més va tindre conseqüències negatives en la salut mental dels habitants. Hi ha que conscienciar-se de que més allà del coronavirus, hi ha altres aspectes psicològics que s'estan deixant de costat i les depressions han augmentat de forma alarmant. L'ajornament respon a la voluntat de no posar en risc a la població, encara que les severes mesures restrictives estan deixant sense moral a unes persones que porten 11 mesos sense una vida normal i tranquil·la. Socialitzar ens fa humans, la cultura i les tradicions ens apropen i la pandèmia i els polítics ens han deixat més allunyats que mai. Simplement permeten anar de casa al treball, fins a quan es podrà aguantar aquesta situació sense caure en l'apatia general? No hi ha motivacions, sols importa sobreviure entre dies iguals i repetitius sense cap evasió ni descans de la rutina. Celebrar les Festes d'Alcoi no arreglaria tots els problemes, però amb una societat cansada i deprimida comencen a ser valorades com un respir vital. El dia de la Glòria significava el final de la letargia hivernal i l'inici de la primavera. Una forma d'abraçar la vida que ja se'ns va privar al llarg de tot 2020.

Per a animar a Alcoi i les seues 28 filaes, mantenim viva la flama de Nostra Festa desde el blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/. Hui recrearem el pas de les esquadres i els boatos en les Entrades, tal i com haguera passat el 25 d'abril de 2020 en un context de pau i bona salut. Un record de l'alegria als carrers a través de fotografies en l'ordre en que els tocava desfilar: De la capitania cristiana a l'alferecia mora. I ja no sols ens toca donar ànims a Xanos, Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros i Ligeros. També a Alcodianos i Mudéjares que hagueren iniciat els seus anys de càrrec en 2021. Tot ha quedat aplaçat indefinidament, com també el 150 aniversari de la filà Navarros i el centenari de l'Escata. Abraçades virtuals per a tots i totes en aquests desoladors temps que ens ha tocat viure.

Capitania Cristiana 1998. José Luis Moltó.

Filà Muntanyesos. Capità Cristià 2020-2021.

Filaes Tomasines i Navarros.

Filaes Almogàvars, Mozàrabes i Vascos.

Filaes Gusmans i Maseros. Esquadra d'enmig cristiana 2020-2021.

Filaes Cides i Asturianos.

Filaes Andaluces, Aragonesos i Alcodianos.

Filà Cruzados. Alférez Cristià 2020-2021.

Capitania mora 1998. Lionel Grau.

Filà Cordoneros. Capità Moro 2020-2021.

Filaes Magenta, Verds i Xanos. Sant Jordiet 2020-2021.

Filaes Miqueros i Judíos.

Filà Llana. Esquadra d'enmig mora 2020-2021.

Filà Benimerines i Berberiscos.

Filà Realistes.

Filaes Marrakesch i Abencerrajes.

Filaes Mudéjares i Ligeros. Alférez Moro 2020-2021.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites