Analytics

viernes, 8 de abril de 2022

MARETA COCENTAINA 2022

Cada 19 d'abril Cocentaina viu el seu dia gran amb les festes patronals en honor de la Mare de Déu del Miracle. És admirable com tot un poble aclama a la seua "Mareta", fins hi tot desde els balcons en l'any del confinament. I és que al 2020 es celebrava el 500 aniversari del miracle de les llàgrimes. En 1520, en plena guerra de Germanies i amb la població patint malalties, fam i la peste, un quadre de la Verge va plorar 27 llàgrimes de sang i es va considerar un miracle. La icona es trobava a la Capella del Palau Comtal i el Mossèn Onòfre va avisar als Condes Corella de la vil·la medieval de que havia ocorregut un fet increïble i providencial. La Mare de Déu del Miracle va ser proclamada patrona de Cocentaina i desde aquell moment la devoció cap a la Mareta ha sigut un signe de identitat dels socarrats, sobretot de les monjes que la custodien a la plaça del Pla. Les andes del quadre són una joia que va fer Enrique Galarza en 1951. Estan formades per un trono amb imatges i fanalets. La Mare de Déu està envoltada per un sol redó amb punxes d'or. Una corona de 1948 està aguantada per dos querubins, mentre que els 3 àngels amb vestits de colors sustenten símbols religiosos i l'escut de Cocentaina. A les eixides extraordinàries de la tardor de 2019, amb motiu del V Centenari del Miracle, es van restaurar les andes antigues que s'han aprofitat per als anys de Covid-19 en que no hi havia aglomeracions ni actes multitudinaris, sinó que es feien a l'interior de les parròquies. Com a curiositat al 2019 les andes de la Mareta tampoc van eixir al carrer a causa de la pluja, mentre que en 2011 i 2009 es van tapar amb plàstics protectors. La Pia Unión és l'entitat religiosa que organitza els actes. El passat 19 de març de 2022 es va destapar entre paraigües el Cartell de la Mare de Déu del Miracle d'aquest any, pintada per l'artista local Reyes Castelló. Les teles de la falda de contestana, la llum de la mirada maternal, i la lletra de l'Himne són els protagonistes de l'obra.

Els protagonistes de la Mareta són 2 xiquets i una xiqueta que es vesteixen de Conde, Condesa i Mossèn Onòfre per a recordar els fets miraculosos de 1520. Cada any estrenen un trage que rememora l'estètica dels senyors feudals i catòlics del segle XVI. La noblesa valenciana vestia rics brodats i Ernesto Ferràndiz capta a la perfecció l'estil d'aquella època. Joan Ferri, Pablo Jordà i Celia Boyero van ser els Condes i Mossèn de l'any del V Centenari, repetint en el càrrec al 2021 a causa de la pandèmia. Per a 2022 els representants infantils escollits són Bruno Cortés, Germán Mollà i Elia Martínez. Per altra part la suplicant de 2020-2021 va ser Celia Torregrosa. Durant la quarentena va recitar el vers al seu balcó, mentre que en 2021 ho va poder fer dins de l'Església de Santa Maria amb un aforament limitat i abans de la Missa del 19 d'abril. Esperem que aquest any Vicent Gisbert puga declamar la "Súplica" de 1958 amb la plaça plena: 

Que teniu Mare de Déu, quan arriba el vostre dia?
Que Cocentaina sencera vibra plena d'emoció.
Que li heu fet al vostre poble?
Que en moments tan senyalats, abandonant la faena i renunciant al descans
acudeix a festejar-vos com a novia molt amada.
Bé sabeu lo que li heu fet, bé sabeu Mare de Déu,
que la terra contestana, antiga Vil·la Comtal,
vos venera i vos aclama com a Mare celestial.
I no fa un segle ni dos: 502 anys
i baix l'advocació de Mare de Déu del Miracle vos aclama constantment.
502 anys en que tal dia com hui regareu la vostra cara
amb llàgrimes sanguinoses per lliurar al vostre poble,
al igual que Jesucrist, de les penes i amargures que produeix el pecat.
Desde llavors Cocentaina té un far que l'enllumena,
té una Mare que la guia per la senda de l'amor.
I és tal l'agraïment i és tanta la devoció que a vostra imatge professa,
que no sap amb que obsequiar-vos en un dia tan important.
I com fa més el que vol que el que pot, Mareta meua,
así ens tens altre any per oferir-te les flors,
collides amb molt d'amor del gran jardí contestà.
Molt pobretes ens pareixen per a fer-te nostra ofrena.
D'or voldríem que foren per adornar vostre altar.
Més com això és impossible i d'eixes no en dona el camp,
et portem les que amorós el jardí de nostra terra ens dona per aquest temps.
I formant un gran pomell, gloriosa Verge Maria, 
plens de goig i d'alegria dipositem hui als teus peus.
Més no sols són estes flors les que venim a oferir-te.
Portem un altre pomell que sens dubte, Verge Pura, t'agradarà a tu molt més.
Eixe pomell, Mare Nostra, el formen els nostres cors,
els que volem mentre visquem estiguen sempre davant de ta Imatge Sacrosanta,
formant preciosa corona de perles i diamants,
com a llàntia permanent que no s'apague ja mai.
Que com a sol que Tu eres, rebem la teua llum i l'expandim pels pobles,
donant a tots a conèixer nostre amor i devoció.
Eixa és l'ofrena que enguany et portem Mareta meua:
Flors i cors tots barrejats, flors del jardí contestà i els cors dels teus contestans.
Tots junts pues Mare de Déu, li ho presentes al teu Fill,
com a homenatge sincer d'aquest poble que té a gala,
ser el millor pregoner de la teua devoció.
Per compensar tal ofrena, solament et demanem
que ens empares en vida i en l'hora de la mort.
I quan Jesucrist nos cride a jutjar nostres pecats
siga nostra gran defensa l'amor que els contestans t'hem tingut Mare de Déu.
Sigues tu l'ambaixadora que portant-nos de la ma,
ens introduisca un dia en la Pàtria Celestial.
Visca la Mare de Déu del Miracle!

Aquesta tradició religiosa té un ambient primaveral i de fe que fa eixir al carrer a milers de persones. El guió d'actes per a 2022 és el següent:

DILLUNS 18 D'ABRIL:
-Volteig general de campanes a les 12:00. 
-Desprès de l'Eucaristia de les 19:30 es procedirà a la Crema de les 27 Fogueres a la Plaça del Pla.
-Al final d'aquesta crema que anuncia l'inici de les festes patronals es farà una Serenata. El Moviment Júnior de les parròquies, realitzarà els cants a la Mareta, a continuació als homenatjats d'aquest any, en especial als majors i a majordoms i camareres de la Pia Unión. 

DIMARTS (FESTIU LOCAL) 19 D'ABRIL:
-Dispar de les 27 salves a les 7:30, mentre es descobreix el quadre de la Mareta. 
-Passacarrer de diana pel poble amb la Junta de la Pla Unió, acompanyats per la Colla de xirimiters Mal Passet incorporant-se al pas pels diferents carrers tots els càrrecs.
-Trasllat de les Andes de la Mare de Déu del Miracle a les 10 del matí desde el Convent de les Clarisses. A la plaça del Pla esperarà el poble a que la patrona isca del monestir. Sonen les campanes, es solten coloms i es dispara una traca. La música típica, les banderetes i els Maseros i contestanes amb rams de roses i clavells acompanyaran a la Mareta, mentre li criden i l'aclamen. Davant de les Andes desfilaran els Condes i el Mossèn, mentre que darrere anirà la Pia Unión i les autoritats civils i religioses. 
-A l'arribada a la Plaça Cardenal Ferriz el suplicant recitarà el vers i es procedirà a l'ofrena de flors dins l'Església de Santa Maria.
-Finalitzada l'Eucaristia Solemne es farà l'homenatge als majors i es tirarà una mascletà enfront del Palau Comtal. 
-Processó General a les 19:00 pels carrers del casc antic i amb fidels amb ciris.
-Missa de la joventut a les 23:00 a l'Església de Santa Maria.

DIMECRES 20 D'ABRIL:
-Es celebren eucaristies per a la Germandat Sacerdotal, per als malalts i impedits, segon dia de Triduo i Sabatina. Hi haurà torns de vela per a la Mareta on aprofitar la seua presència i mirada fent que en tot moment estiga acompanyada a l'Església de Santa Maria.

DIJOUS 21 D'ABRIL:
-Ofrena de flors infantil desde el Passeig del Comtat a les 9:30. Les escoles i famílies participaran a l'arribada dels xiquets i xiquetes a l'Església de Santa Maria, ajudant a entregar els rams. S'escolliran per sorteig els càrrecs de Condes i Mossèn de 2023 i s'entregaran els premis del concurs de dibuix i poesia. 
-Fireta i Dansà a la Plaça Cardenal Ferriz, amb jocs populars organitzats pel Moviment Júnior de les nostres parròquies.
-Retorn Processonal de la Mare de Déu. Desprès de presentar els recent nascuts a la Mareta, de la Sabatina i de la Santa Missa de les 19:30, el poble tornarà a eixir al carrer amb ciris i vestimentes tradicionals. La Processó arribarà al Pla, on es dispararà un castell de focs artificials. El quadre torna al seu camerí del Monestir de les Clarisses i es venerarà. Abans del Coronavirus es podia besar la icona, però les mesures sanitàries no ho permeten per a evitar contagis. El grup de danses amenitzarà la vetlada i finalment es col·locarà el quadre de les 27 llàgrimes a l'altar per a que puga ser visitat durant tot l'any. BONES FESTES!

Hi ha varies composicions musicals dedicades a la Mare de Déu del Miracle. La més recent és "Dolça Mareta" del contestà Francisco Valor Llorens, conegut per les seues marxes cristianes. També Robert Sellés Camps va composar en 2009 una suite per a la Missa Solemne del 19 d'abril. Els himnes "Tu no deixes de mirar-me" i "Entonem un Himne de glòria a a la reina del cel" es canten dins dels temples religiosos. Mentre que les cançons populars de Roberto Faus tenen un so més coent i espontani. Per exemple "Mareta quan arriba el teua dia tot el poble s'engalana" o "Mai d'así se'n anirem perquè así està l'ambient". Relleu i Rafelbunyol tenen els seus propis Himnes per a la Mare de Déu del Miracle, ja que comparteixen patrona amb els socarrats. L'objectiu dels devots és lloar el prodigi de les llàgrimes cada 19 d'abril.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites