Analytics

sábado, 30 de abril de 2022

RESUM MOROS I CRISTIANS D'ALCOI 2022

 La catarsis col·lectiva viscuda a Alcoi del 21 al 24 d'abril de 2022 ha sigut incomparable. 3 anys desprès de l'última Trilogia Festera Alcoyana, les 28 filaes han tornat a eixir als carrers i sense mascareta. Una alegria immensa que ha contagiat a tota una ciutat bolcada en les seues Entrades de Moros i Cristians. Però la resta d'actes també van notar un augment considerable de públic, començant per la desfilada de bandes del dia els músics. A la vesprada del 21 d'abril feia bon oratge i el Sant Jordiet li va entregar la batuta al director de l'Himne de Festes. Àngel Lluís Ferrando Morales, respectat director i compositor, va dirigir a les bandes i la coral popular que entonava "Nostra Festa ja, cridant-nos està". L'emoció va ser tan gran que desprès del castell de focs artificials, el públic va entrar en èxtasis. El temps va respectar tots els actes i sols va estar nuvolat durant el matí del 22 d'abril.

Amb l'arrancà de la Primera Diana el públic va aplaudir que per fi havia tornat Nostra Festa. Un paró per la pandèmia que va fer més emotiva la despedida de Javier Lerma com a Sargento Cristià. David Antolí va comandar el bàndol moro arrancant amb els Cordoneros capitans. El gir de la navaixa de la filà Andaluces va arrancar forts aplaudiments al ritme del pasdoble "Juan Manuel". La filà Cides havia creat molta expectació perquè les dones estrenaven disseny femení a la Diana. La filà Abencerrajes també va tindre una esquadra femenina per primera volta, però el disseny de dona no es bonic ni té res a veure amb el tradicional masculí. No obstant van ser molt aplaudides, com també les festeres de les esquadres de les filaes Vascos, Maseros, Alcodianos, Mudéjares o Xanos. També a les Entrades la filà Xanos va traure una esquadra femenina, junt a Marrakesch o Navarros. El cas d'aquesta filà cristiana tenia molt de reivindicatiu, ja que fa 20 anys es van prohibir les esquadres mixtes. Hermínia Blanquer va ser la perjudicada a pesar de ser festera de ple dret de la filà Navarros. I no s'ha fet justícia amb ella ja que ja no pertany a la filà, però les seues companyes si han aconseguit l'objectiu de la integració de la dona a les filaes.


Les dos Entrades eren el moment més esperat desde aquella cancel·lació pel Covid-19. Ni els cristians ni els moros van decepcionar, encara que si va haver retrassos en l'horari establert. Fins hi tot es va parar el recorregut durant la vesprada per a que una ambulància intervinguera en una emergència. Les capitanies i alferecies van traure boatos extensos i plens de trages espectaculars. Més de 14000 persones van participar a les Entrades del 22 d'abril de 2022, sent una xifra rècord desprès d'uns anys de crisi econòmica i dures restriccions. Els ballets van aportar colorit, al igual que les 7 esquadres especials, incloent la del 150 aniversari de la filà Navarros i el Mig de Maseros i Llana. Pròximament hi haurà al blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/ una amplia crònica dels 4 càrrecs festers, com tots els anys. De moment mostrem imatges sobre els capitans i alferes de les filaes Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros i Ligeros i les esquadres de negres.

L'arrancà al Partidor va fer vibrar a tots els alcoyans presents i es van tindre paraules de record per les víctimes del Coronavirus. Va ser el president de l'Associació de Sant Jordi qui va dir les màgiques paraules de "Per Alcoi i per Sant Jordi, avant l'Entrada Cristiana 2022", amb un xicotet lapsus pels nervis. El dia de Sant Jordi Juan José Olcina va donar positiu a un test d'antigens i ja no va poder participar en cap acte. El moment culminant del matí el van presenciar els espectadors de la Plaça d'Espanya, baix un cel encapotat. Una xiqueta de la filà Alcodianos li va fer entrega al capità cristià de les claus de la ciutat, mentre sonaven les campanes de l'Església de Santa Maria. La televisió pública valenciana, "À Punt" va retransmetre les Entrades en directe amb comentaris encertats de la periodista Reis Juan i el reporter Ferran Cano, els dos alcoyans.

El dia del Patró va començar amb la Segona Diana, on es van poder contemplar esquadres infantils, masculines, femenines i mixtes al ritme de pasdobles. La Processó de la Relíquia va ser el primer acte religiós en el que el Sant Jordiet va lluir el seu trage romà. Fernando Rius Mestre portava un trage que recordava al que va lluir el seu pare en 1989. Santi Carbonell es va inspirar en el disseny original per al xiquet de la filà Xanos. La falda negra tenia per damunt unes tires de color blanc. A la corassa daurada destacava una creu roja, símbol del cristianisme. El casc tenia un raspall amb plomes granate, a conjunt amb la capa plena de brodats daurats. El cercle representava com el cicle del Sant Jordiet de la família Rius-Mestre per fi es tanca. Desprès de la Missa Major es va disparar una sonora mascletà a la Bandeja. A la Processó General es van poder tornar a contemplar la majoria de trages de les capitanies i alferecies. Els espectadors es van fixar molt en les pells del capità muntanyès, els brodats del capità cordonero, les capes de l'alférez creuat i els metalls de l'alférez ligero. En la vesprada nit del dia Sant Jordi van disfrutar especialment les favorites i els càrrecs festers Rafael Tortosa, Rafael Aracil, Alfonso Moreno, Ximo Brotons i Fernando Rius.






L'aire gelat va ser el protagonista del dia de l'Alardo, junt als patinets que van incloure els Maseros a l'acte del "Contrabando". Les estafetes van resultar espectaculars i el risc dels genets va augmentar l'adrenalina del públic. L'actual ambaixador cristià es despedia del càrrec desprès de 8 anys declamant les Ambaixades de 1830. Ricard Sanz va fer dos sentides interpretacions en que les versos més profunds de les Ambaixades van posar els pels de punta al públic. La plaça d'Espanya estava més plena que mai, desprès de tant de temps sense aquest acte teatral. Ricard Sanz ha sigut desde 2013 un gran ambaixador cristià d'Alcoi i ha deixat petjada. Óscar Martínez té el repte de mantindre el nivell com a nou ambaixador moro. La seua estrena va ser immillorable i fins hi tot el sol el va acompanyar. El paper de musulmà arrogant i diplomàtic va ser molt encertat i es nota la seua trajectòria com a actor. Óscar Martínez va estrenar un trage blau de Jordi Sellés, qui també va fer el Cartell de Festes 2020-2022 i el trage nou dels timbalers i trompeters cristians.

Els trabucs dels festers van disparar més de 3000 kilos de pólvora, convertint el casc històric del municipi en un terratrèmol sonor. Pel matí la victòria va ser per als moros i per la vesprada per als cristians, tal i com marca la tradició. La cloenda de la brillant Trilogia Festera Alcoyana 2022 la va posar el Sant Jordiet llançant fletxes desde el Castell de Festes. La filà Xanos el va ajudar mentre sonava l'Himne de Festes. L'Aparició de Sant Jordi va ser més blava que mai pel fum i Fernando Rius Mestre va disfrutar al cavall 2 anys més tard del previst. Serà recordat com el Sant Jordiet més major de la història. Sense cap dubte les Festes d'Alcoi 2022 seran sempre recordades per uns càrrecs festers a l'altura de l'espera tan llarga. L'emoció ha sigut més intensa que mai i hem après a valorar les nostres tradicions, desitjant que no ens les lleven mai més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites