Analytics

lunes, 18 de abril de 2022

GLÒRIA, GLÒRIA INFANTIL I TRASLLAT DE SANT JORDI EL XICOTET 2022


Txarango té una cançó que crida "Esperança, tornarem a començar, som un riu que sempre avança i de la guerra farem dansa". La lletra seria un bon resum del final de la Setmana Santa a Alcoi. La "Processó dels Xiulitets" es va recuperar desprès de 2 anys i va ser ràpida i emotiva. La figura de la Mare de Déu no es va caure en la seua pujada veloç per Sant Nicolau, com si va passar al 2006 i 2014. Gregorio Casasempere Gisbert va composar "Els Xiulitets: Desperta't Alcoi" en 1998 i s'ha convertit en una obra alcoyana recurrent el Diumenge de Resurrecció. Les botijes d'aigua van ser decorades pel Centre Ocupacional Gormaget. El repicar de les campanes va fer més trepidant el moment de l'encontre entre Jesús Ressuscitat i la Verge Maria. 

La Glòria s'ha celebrat prou tard al calendari, sent enguany el 17 d'abril. A les 10 del matí els Heraldos apareixien a la Plaça d'Espanya. El bàndol moro va ser el primer en arrancar, amb David Antolí com a Sargento Moro. L'esperat inici fester va ser rebut amb aplaudiments per part del públic, més nombrós que mai i que ocupava fins hi tot les tribunes de l'Ajuntament. Amb el pasdoble "Un moble més", David Antolí ha alçat la llança serenament per primera volta a la Bandeja, ja que en 2019 no va poder a causa de la pluja. Javier Lerma es despedia del càrrec de Sargento Cristià, havent-li durat 6 anys per culpa la pandèmia. Els espectadors ben mudats van aplaudir al bàndol cristià, amb els 14 gloriers de les filaes cristianes. L'elegant "Musical Apolo" d'Amando Blanquer va ser el pasdoble escollit pel fester de la filà Verds en la seua última arrancà. Especialment dur va ser el moment en que la desfilada va passar per la seu social de la filà Tomasines. Se li va retre homenatge al glorier Salvador Doménech que havia faltat dos dies abans. Una trista noticia que va commocionar a la filà de la ploma al cap i als seus companys gloriers, en especial a Julio Guillem que l'ha suplit. També va haver llàgrimes de Juan José Olcina al Casal de Sant Jordi. El president li entregava un regal al seu fill, glorier de la filà Mozàrabes. Al carrer Sant Nicolau es van notar les altes temperatures d'un esplèndid matí de primavera. Una multitud de gent esperava el punt i final de la mascletà.


El diumenge 17 d'abril de 2022 també es va celebrar el Trasllat de la figura de Sant Jordi el Xicotet. La vesprada del 17 d'abril sol ser la data habitual d'aquesta processó, i el calendari d'aquest any està apretat. Així que no s'ha canviat el dia d'aquest acte religiós que també va gaudir de bon temps. L'escultura de José Rabasa va ser portada en andes del Temple de Sant Jordi a l'Església de Santa Maria. Al ritme de "Chordiet" molt devots amb ciris van participar en el Trasllat. El Sant Jordiet 2020-2022 va mostrar la bandera del patró. Fernando Rius Mestre estava vigilat de prop per la seua família. També van participar els càrrecs festers, que a la Glòria havien regalat puros i detalls als gloriers, just quan els giraven l'esquadra als seus balcons adornats. Les Entraetes culminen aquests dies d'actes previs que pregonen la proximitat de la Trilogia Festera Alcoyana. Els primers trons també porten molt de temps planejant les Festes de Sant Jordi, desprès de que es paralitzaren degut a l'estat d'alarma. L'atzar del destí i una crisi sanitària ha anestesiat les Festes de Moros i Cristians durant massa temps, però ja han reconquerit els carrers. La ciutat dels ponts està a punt de recobrar la seua tradició més internacional i tot un signe d'identitat. 

L'absència de la Glòria Infantil a la nostra agenda es va notar sobretot al 2020, quan molts festers van eixir als balcons amb el trage posat. La letargia de 2 anys s'ha trencat amb aquest pròleg on els protagonistes són els xiquets i xiquetes. El dilluns 18 d'abril de 2022 ha sigut tan intens com la jornada de Pasqua. El sol ha fet brillar el nou trage dels timbalers i trompeters. Un disseny medieval i cristià obra de Jordi Sellés, el creador del Cartell de Festes 2022. Puntual a les 12 del migdia han arrancat al Partidor, desprès d'haver pres la Primera Comunió. Juan Abad va ser el Sergentet Cristià i Miguel Mirón el Sergentet Moro, com també va passar al 2019. La diferència d'altura s'ha notat perquè han crescut molt als últims 3 anys. La resta de glorierets també eren més majors que de costum. Entre els molts xiquets, s'ha notat la presència femenina a les filaes Vascos, Mudéjares, Magenta i Realistes. La Glòria Infantil 2022 ha sigut tan mixta com la del Preventori. Tant amb el pasdoble "Mi Barcelona" al bàndol moro, com amb "Aitana" al bàndol cristià s'han rebut fortes ovacions. Les campanes del Temple de Sant Jordi han repicat quan els glorierets han girat l'esquadra al carrer Santo Tomás. Les Entraetes dels dies 18, 19 i 20 d'abril seran l'últim avís de que ja han arribat les Festes de Moros i Cristians, i el 22 d'abril serà un dia que durarà anys. 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites