Analytics

sábado, 26 de marzo de 2022

HORARI ENTRAETES ABRIL 2022

Alcoi està preparat per al mes d'abril, més esperat que mai desprès de 2 anys sense Festes de Moros i Cristians. I el preludi de les Entrades del 22 d'abril seran les anhelades "Entraetes" nocturnes. Els festers i festeres desfilen en esquadra pels carrers del casc històric, però sense vestir els meravellosos trages de les filaes. Aquest 2022 el calendari d'Entraetes s'ha allargat per primera volta en la història. Els motius han sigut que entre la Glòria i la Trilogia Festera Alcoyana hi havia massa pocs dies per a que desfilaren les 28 filaes. A més a més es necessitava més disponibilitat degut a que hi ha 7 esquadres especials: Les dels capitans Muntanyesos i Cordoneros, dels alferes Cruzados i Ligeros, d'enmig dels Maseros i Llana i l'esquadra commemorativa del 150 aniversari de la filà Navarros que s'hauria d'haver celebrat en 2020. Però el confinament i la posterior pandèmia van allargar el paró de les Festes d'Alcoi, congelant el somni dels càrrecs festers 2020-2021-2022. Sense cap dubte són 4 adults i 1 xiquet que passaran a la història per mantenir el seu càrrec durant 3 anys consecutius. Les mostres d'afecte ja es van notar a les Entraetes del Mig Any. 

Enguany l'Associació de Sant Jordi ha decidit que les "Entraetes" es celebraran durant tots els caps de setmana d'abril. Així s'evitaran aglomeracions de públic i cada filà tindrà el seu dia per a desfilar i assajar pel carrer Sant Nicolau i el carrer Sant Llorenç. El primer dia serà el divendres 1 d'abril, quan també es destaparà el Cartell de Festes de Jordi Sellés. El dissabte 2 d'abril ja desfilarà alguna esquadra de negres amb el seu cabo batidor a cavall. Però els dies forts comencen el dijous 7 d'abril fins al dimecres 20 d'abril. Per l'Avinguda País Valencià hi haurà menys Entraetes perquè els festers i festeres prefereixen desfilar cap a baix i arribar a la Plaça d'Espanya. Les hores de les Entraetes pretenen controlar el ritme i l'aforament, ja que serà obligatòria la mascareta. Als actes de interior també hi haurà que extremar les mesures d'higiene, com als Concerts d'Exaltacio de Música Festera. El 27 de març el de la Unió Musical d'Alcoi, el 3 d'abril el de la Societat Musical Nova d'Alcoi i el 10 d'abril el de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi en el tradicional Diumenge de Rams. La distància social encara està present en alguns actes de la ciutat, com en la representació de l'Otorgament de la Carta Pobla a Alcoi. Alumnes de l'escola Carmelites van recrear el moment en que Jaume I va fundar la vil·la medieval en 1256. 


El Círculo Industrial va albergar el passat dia 24 la presentació de la Revista de Festes de Sant Jordi 2022. És curiós que en aquesta dècada convulsa la ubicació de l'acte ha anat canviant. Depenent de les restriccions del Covid-19 s'ha fet en un lloc distint: A juny de 2020 al pati del MAF, a abril de 2021 al Teatre Calderón i amb més normalitat en març de 2022 al saló rotonda del Círculo Industrial, on es feia habitualment. Es va explicar el contingut de la Revista de Festes d'Alcoi 2022, també els apartats de la revista cinetífica "Walí" i el cronista d'Ontinyent va investigar sobre les Ambaixades. Es va parlar de que l'Alardo ja es feia en 1570 i que el text de les Ambaixades es va publicar en un llibre de l'any 1838. Probablement Francisco Antonio Peidro va escriure les Ambaixades d'Alcoi en 1830. En 1845 hi ha referències d'una composició poètica i en 1851 d'una prosa dialogada, així que potser per motius polítics va haver dos versions de les Ambaixades. També es va parlar del "Contrabando" del matí del 24 d'abril. Tal volta va ser Melchor Vilaplana qui va escriure la discussió en 1827.

La portada de la Revista de Festes 2022 és d'Aurelia Massanet. Està basada en papers plegats, transformant-se també en una obra tèxtil ja que el seu pare es dedicava a aquesta industria. L'artista va explicar el seu procés de creació desde Alacant, on va acabar la seua colorista portada que representa el balanceig de les esquadres, l'espera del públic, la mitja lluna i la creu. La portada d'Aurelia Massanet és novedosa, com ho va ser la portada de 2021 de Núria Fuster. El president del Casal, Juan José Olcina, va defendre la importància de la pólvora en Nostra Festa a pesar dels problemes burocràtics que amenacen el dia dels Trons. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, va desitjar unes Festes de Sant Jordi normals on prendre consciència de la importància d'aquesta tradició col·lectiva i recuperar l'alegria. Va tindre paraules per als afectats de la invasió de Ucraïna i un record especials per a les víctimes del Coronavirus. Finalment es va agrair el treball, la serietat, rigor i la resiliència de la Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi desde que es van cancel·lar les Festes d'Alcoi de 2020. El 13 de març es van aplaçar per a acabar suspenent-se, com també va passar en el trist 2021.

La fotografia publicitària que l'Ajuntament d'Alcoi fa de les Festes de Moros i Cristians ja està repartida com a estratègia de màrketing. Aquesta publicitat pensada per al turisme apareix en marquesines i tanques d'anuncis arreu del territori espanyol. La imatge, de l'esquadra d'enmig de la filà Cides en 2019, és molt espectacular i serveix com a reclam per a que ens visiten els dies 22, 23 i 24 d'abril de 2022. La il·lusió s'acumula desprès de 2 anys sense Festes de Moros i Cristians i cal disfrutar de cada instant amb precaució. Finalment el virus no ha pogut amb segles de sentiment fester i germanor. Perquè qui perd els origens perd la identitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites