Analytics

domingo, 13 de marzo de 2022

MUNTATGE ENRAMADA I CASTELL DE FESTES 2022

Fa setmanes que es va iniciar el muntatge de l'Enramada, com a decoració lumínica de les Festes de Moros i Cristians 2022. Un treball nocturn que crea expectació i que ara il·lusiona més que mai, desprès de 2 anys sense desfilades pels carrers d'Alcoi. Cal recordar que en 2020 si es va col·locar l'Enramada, abans de l'esclat de la pandèmia. Fins hi tot es va encendre durant el confinament, el dia 1 d'abril per a recordar el Cartell de Festes i el dia 21 d'abril per a cantar l'Himne de Festes desde els balcons. Però el Coronavirus va paralitzar totes les celebracions d'aquell maleït any, i també del següent. Per això en 2021 ni tan sols es va arribar a posar tot l'escenari fester. En febrer de 2022 les grues i els operaris de l'Ajuntament d'Alcoi van tornar a muntar els arcs de l'Enramada que l'arquitecte Manolo Vidal va crear als anys 80. Les llums recreen un pati medieval i estan dividides en 88 trams. Creuem els dits per a que les Festes de Sant Jordi 2022 siguen similars a les de 2019, però en els dies tradicionals de 22, 23 i 24 d'abril. La desesperació del 13 de març de 2020, al iniciar-se l'estat d'alarma ha passat ara a una emoció per part dels càrrecs festers de les filaes Muntanyesos, Cordoneros, Cruzados, Ligeros i Xanos.

L'altre símbol de les Festes d'Alcoi és el Castell de fusta. Es comença a plantar un poc més tard i en aquest 2022 els fonaments van aparèixer a principis de març. Com marca la tradició, el muntatge del Castell de Festes va acompanyat de fortes plujes. Si un any no es banya és un mal presagi, i ja portem dos anys terribles de pandèmia i crisi econòmica. Per tant ens alegrem de que en 2022 la borrasca haja mullat el Castell de Festes i que el paisatge urbà tinga aquest ambient primaveral. Les precipitacions van ser abundants, però per sort no es va suspendre la desfilada de Carnestoltes. L'estructura no estarà al 100% acabada fins al dia 1 d'abril, quan es destapa el Cartell de Festes. La resiliència mostrada pels festers i festeres durant els últims dos anys tindrà la seua recompensa quan sone "Nostra Festa ja, cridant-nos està". La Generalitat Valenciana ha flexibilitzat les mesures sanitàries i permetrà desfilar sense mascareta. Però el president Ximo Puig recomana màxima seguretat i prudència. Per això el públic assistent si portarà mascareta obligatòriament durant tots els actes, ja siguen massificats o sense aglomeracions. Els espectadors no es llevaran la mascareta durant la Festa del Pasdoble, ni les Dianes, ni les Entrades, ni les Processons, ni les Ambaixades, ni la Retreta ni l'Aparició de Sant Jordi. No obstant, els participants si podran lluir els seus maquillatges i somriures. Esperem que no hi haja restriccions en abril i que es respecte l'ús de la mascareta, no com a les mascletaes de les Falles valencianes. Aquesta és la major normalitat possible en aquest moment i les normes per a evitar contagis també afecten a les seus socials de les filaes d'Alcoi. L'Associació de Sant Jordi i els 28 primers trons estan estudiant instal·lar carpes a l'aire lliure, així als dinars i sopars de festers hi haurà major ventilació. Les filaes Llana, Judíos, Miqueros, Cordoneros, Realistes, Andaluces, Gusmans, Mozàrabes, Navarros, Muntanyesos, Cruzados, Alcodianos i Aragonesos tenen necessitats específiques per ser les més nombroses.

El dijous 3 de març es van posar a la venta les 10000 cadires restants per a presenciar les Entrades del 22 d'abril de 2022. Les tribunes tenen un preu de 20 euros, destacant la novetat de la tribuna a la Plaça d'Espanya que s'instal·larà al Teatre Calderón. Fins al dia 13 d'abril es pot acudir al Casal de Sant Jordi per a comprar els tickets en aquest horari: De 10 a 13 hores i de 16:30 a 19:30 dels dies laborables. El ponent Raül Ponsoda remarca que s'estan esgotant les cadires del carrer Sant Llorenç i Sant Nicolau. El pròxim 24 de març de 2022 es publicarà la Revista de Festes 2022. La presentació serà a les 20:15 al Círculo Industrial, on parlarà la pintora de la portada, Aurelia Massanet, i també es mostrarà la revista científica Walí. Els Concerts d'Exaltació de la Música Festera 2022 es faran al Teatre Calderón pel matí. Començaran el diumenge 20 de març amb l'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi. S'interpretaran marxes mores i cristianes precioses com "El honor de un caballero", "Reige", "Biscaïns d'Onil" o "Xubuch" i a més a més hi haurà estrenes musicals. El 27 de març serà el torn de la Unió Musical d'Alcoi i la Societat Musical Nova d'Alcoi farà el seu concert el 3 d'abril. Per últim, la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi posarà la cloenda el 10 d'abril amb el tradicional concert del Diumenge de Rams.

 Et vull, Festa en el despertar del dia

 I al mig-jorn i al caure la vesprada,

 En l'Entrada i en la Diana

 En la Processó i en la Retreta

 En la guerra de pólvora balsàmica.

 Et vull, Festa, com llaç que uniex als alcoyans,

 Com corda que a tots ens apreta,

 En la lluita i el treball,

 Com reixiu benefactor i rosella que ens aviva.

Et vull, Festa, en l'alegria i la pesadesa,

Et vull en el dol i l'esperança.

Et vull, Festa, neta i oberta,

Tota meua, en la suor i en la llàgrima.

Et vull en Sant Jordi,

genet alat en la blavor de cada ànima.

Et vull, Festa, en la nostàlgia d'un dia que mor,

i en l'alegria d'un dia que esclata.

Com carcassa de llum que tot ho ompli,

i en el cel que rebenta

i en la rosada que purifica.

 Et vull mentre tinga una dècima de vida

 I et vull, Festa, com hàbit de mortalla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites