Analytics

martes, 12 de abril de 2022

INFORMACIÓ FESTES ALCOI 2022

Ara va de bo! Desprès del paró de 2 anys per circumstàncies sanitàries, Nostra Festa ha tornat als carrers d'Alcoi. L'Associació de Sant Jordi ha anat superant tots els entrebancs que començaren a març de 2020 amb la declaració de la pandèmia mundial i el confinament pel Covid-19. I ara és el moment de tornar i reviure totes les emocions que se'ns van privar fins al Mig Any d'octubre de 2021. Tenim unes tradicions on el contacte físic és estret i es comparteixen les alegries. Tots hem patit durant aquesta crisi social, perquè molts ens han deixat per sempre, altres han estat malalts, hi ha empreses que han suspès la seua activitat laboral i altres han minvat les seues il·lusions. Els càrrecs festers han esperat amb resiliència el moment de complir el seu somni. En el cas del xano Fernando Rius Mestre, és un somni quasi adolescent. Perquè quan va ser escollit Sant Jordiet tenia 7 anys i ara va a complir-ne 10. Per això està nerviós per estrenar el seu trage romà, inspirat en el que va lluir el seu pare com a Sant Jordiet 1989. Els devots d'Alcoi anhelen lloar al seu personatge infantil a les Processons del 23 d'abril, encara que Fernando Rius té més ganes de llançar fletxes en "l'Aparició de Sant Jordi".

Alfonso Moreno Fernández és el capità cristià i tindrà l'oportunitat de disfrutar de l'arrancà al Partidor, que segur resulta molt emotiva per ser la primera. La filà Muntanyesos està de tornada, disposats a traure al carrer un gran espectacle dels boscs i les serres. Han vist els seus anys de càrrec partits entre el 2019 i el 2022, impedint-los celebrar l'any del seu Centenari (1921-2021). El lema de la capitania cristiana és "Glòria la capità", com la marxa cristiana que estrenarà junt a la seua favorita. L'esquadra de negres és de César Vilaplana, membre de la filà i el boato està fet per Roberto Pérez, anterior capità cristià de la filà Muntanyesos. No sabem si la temàtica dels ballets de Inma Cortés, Begoña Bravo i Carmina Nadal tindrà relació amb el Castell de Barxell. L'esquadra de negres desfilarà amb la marxa cristiana "Cid".

Rafael Tortosa Mollà és el més veterà dels càrrecs festers i va ser el primer en conscienciar a la societat per a que es vacunara contra el Coronavirus. La filà Cordoneros va confiar en el seu capità moro, ja que també havia sigut president de l'Associació de Sant Jordi i de Càritas. Per això desfilarà amb la marxa mora "El president" de Miguel Picó Biosca. El trage de Rafael Tortosa serà de cordonero clàssic i l'ha dissenyat Juan Climent, al igual que el boato. L'esquadra de negres de Jordi Sellés promet ser elegant i baixarà amb la marxa mora "Sakasik", estrenada al 2018. Inma Cortés i Ana Botella trauran ballets, però destaca l'estrena en Alcoi de la coreògrafa murera Mapi Moltó. Esperem que la mala sort no afecte més a la filà Cordoneros, i la pluja no els acompanye com en l'anterior capitania mora de 2006.

Ximo Brotons Aracil va viure amb pesar l'ajornament de les Festes de Sant Jordi 2020. Passarà a la història com l'alférez cristià que més temps ha estat al càrrec. Desfilarà amb la marxa cristiana "Ioam" de José Rafael Pascual junt a la seua dona com a favorita. De fet Amparo Blasco ha tingut un paper rellevant i s'ha implicat molt en l'alferecia cristiana 2022. Una prova és que desde l'empresa de teles "Tejidos Ximo" van regalar a l'Ajuntament d'Alcoi una reproducció de la bandera de la ciutat. La paciència de Ximo Brotons i la seua família es veurà recompensada al migdia del 22 d'abril. El boato tindrà referències al 75 aniversari de la filà i a les Croades en Terra Santa. Els ballets de Virginia Bolufer, Ana Botella i Rafa Felipe representaran  llegendes dels templaris com la de l'olivera mil·lenària. José Moiña ha dissenyat el boato i Antonio Aracil l'esquadra de negres, que desfilarà amb la marxa cristiana "El Barranc del Sinc".

Rafael Aracil López és l'alférez moro de la filà Ligeros, la filà dels dos cavalls. La seua família s'ha entregat al càrrec i també el dissenyador Jordi Sellés, qui ha pintat el Cartell de Festes d'enguany. La desesperança va durar tant per a l'alférez moro 2020-2022, que ara plora en qualsevol acte que ens aprope al dia de les Entrades. Ja de nit, la filà Ligeros oferirà un boato guerrer amb dos ballets de Virginia Bolufer. Rafael Aracil sempre desitjava baixar pels carrers d'Alcoi amb "Any d'alferis" d'Amando Blanquer, mentre que l'esquadra de negres de Juan Climent desfilarà amb "Santiago capitán abencerraje" de Saül Gómez.

Les esquadres d'enmig estan en mans de dos filaes molt populars: Els Maseros pel bàndol cristià i la Llana pel bàndol moro. Com descrivia Joan Valls en un dels seus poemes festers, seran "Bruixots d'antiga llegenda, negres que corren la senda, de quimeres orientals". La filà Maseros li farà un homenatge al pintor Raül Botella amb la peça musical "Tabal i Saragüells" i un disseny pòstum. La filà Llana té com a repte superar la vergonya de la seua última esquadra d'enmig, recordada com els pitufos borratxos. Segur que el disseny de Juan Climent és millor, i també la composició d'Amando Blanquer "Marxa del centenari". Tot ha canviat desde les Festes d'Alcoi de 2006, l'any en que es celebrava el 750 aniversari de l'Otorgament de la Carta Pobla. En aquesta edició festera és la filà Navarros qui té una efemèride: 150 anys. L'esquadra commemorativa desfilarà amb el pasdoble "Mi Barcelona" de Julio Laporta Hellín.

La filà Cides estrenarà el seu nou disseny femení, obra Mónica Jover que és festera de la pròpia filà. Les festeres de ple dret mostraran un trage semblant al d'home en la Primera Diana del 22 d'abril. Sols queden 10 dies, però abans es farà la Glòria Infantil del matí del 18 d'abril, amb molta expectació. Es podrà desfilar sense mascareta i a més a més les mesures de prevenció contra el Coronavirus acaben el 19 d'abril. No obstant, les autoritats civils recomanen tindre precaució i portar la mascareta en actes amb aglomeracions. Per exemple en el cant de l'Himne de Festes del dia 21 d'abril. El director de "El Sig" de Gonzalo Barrachina serà Àngel Lluís Ferrando. El compositor alcoyà i ex president de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi porta esperant desde 2019 el moment d'alçar la batuta. Les Entraetes acabaran en la Nit dels Músics, desprès de setmanes assajant. 

Pel seu any de capitania mora, la filà Cordoneros va organitzar un acte cultural sobre els ballets festers. Distintes coreografies van dansar per la plaça Ferràndiz Carbonell, al costat de la Universitat. La vesprada del dissabte 2 d'abril de 2022 va ser gelada, però el públic va disfrutar dels espectacles de Begoña Bravo, Alicia Montava, Ana Botella, Gawazi, Inma Cortés, Carmina Nadal, Mapi Moltó, Virginia Bolufer, Mónica Taléns i Gabriel Amador. La majoria de ballets participants havien estrenat les coreografies en anys anteriors, però les novetats van ser molt aplaudides. Es van escoltar obres musicals com "Titarós", "Imlaq" o "Abenserraig", en una exhibició tan exitosa com la del 2019. A més a més els beneficis anaven per a fins solidaris com la lluita contra el càncer. 

La Setmana Santa d'Alcoi discorre sense problemes amb actes tan íntims com la Benedicció de Palmes a la Glorieta. Les Processons del Diumenge de Rams van ser la de "La Burreta" amb Jesús de Nazaret entrant a Jerusalem i la de "L'Encontre" entre la Verge dels Dolors i Jesús de Nazareno amb la creu. El dimecres 13 d'abril es farà un Via Crucis. El Dijous Sant es fa la Processó del Silenci, que en 2019 va ser suspesa al carrer Sant Nicolau per la forta pluja. El Divendres Sant cau el 15 d'abril de 2022 i es recordarà la mort del Nostre Senyor. Per la vesprada es farà la "Procesión del Santo Entierro" amb les cofradies de "Nuestro Padre Jesús de Nazareno", el Crist Agonizant, la Verge de la Soledat, la Verge dels Dolors, el Crist Crucificat i el "Cristo Yacente". A la Processó dels Xiulitets els assistents podran fer sonar les botijetes mentre es celebra l'encontre entre la Mare de Déu i la figura de Jesús ressuscitat. La Mare de Déu pujarà en ràpida carrera pel carrer Sant Nicolau el pròxim Diumenge de Resurrecció. Excepte la peculiaritat dels "Xiulitets", les Processons d'Alcoi són prou discretes en comparació a les d'altres poblacions. Tal volta el motiu és la proximitat amb la Trilogia Festera Alcoyana. De fet el dia de Pasqua es celebra la Glòria, el pregó oficial de les Festes de Sant Jordi. El matí del 17 d'abril de 2022 el protagonisme el tindran els dos Sargentos Majors i els 28 gloriers de les filaes. 

Per finalitzar convidem a tot el mon a viure les imminents Festes de Moros i Cristians de 2022. L'experiència de tantes quarentenes i restriccions han deixat seqüeles psicològiques i econòmiques i no les volem repetir. Tampoc que perjudiquen a les Festes de Moros i Cristians de la veïna localitat de Muro, que es celebren 2 setmanes més tard. A les Festes d'Alcoi hi ha temps per a tot, per a actes lúdics, solemnes, informals, religiosos i fins hi tot party nocturna per a ballar reggaeton. La protecció de Sant Jordi ens guiarà per la bona senda, vivint una meravellosa Trilogia Festera Alcoyana amb responsabilitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites