Analytics

martes, 27 de septiembre de 2022

SETMANA MODERNISTA D'ALCOI 2022

Del 19 al 25 de setembre de 2022 es va celebrar la Quinta edició de la Setmana Modernista, una festa consolidada al calendari alcoyà desde 2017. L'any 2021 les restriccions sanitàries van obligar a fer un format de Fira Modernista sense actes massius, però aquest any es va tornar a l'habitual i ja es va notar al descobriment del Cartell. Es feia un homenatge a Francisco Laporta Valor, el pintor que va revolucionar les Festes de Moros i Cristians a principis del segle XX. Al seu art van anar dedicades la majoria d'exposicions i conferències al llarg de la setmana. La implicació de la societat alcoyana ha sigut una volta més excepcional i són molts els comerços i entitats que han treballat per a engrandir la Fira Modernista. Va haver rutes guiades pels edificis modernistes com el Conservatori de Música Joan Cantó, la Casa del Pavo, el Círculo Industrial al carrer Sant Nicolau o la Casa Laporta a l'Avinguda País Valencià. Com a novetat va haver una ruta turística externa al casc antic, ja que es va visitar la Masia la Mota i també les escultures del Cementeri. L'Associació Cultural Samarita va repetir amb la degustació de vermut i taretes alcoyanes i també es van organitzar sopars modernistes i pícnics al Passeig de Cervantes. Es rememora l'època en la que Alcoi va ser una ciutat pionera en la transformació social, cultural, industrial i tecnològica.

El divendres 23 de setembre de 2022 es va fer el pregó a la Bandeja i amb els participants ja vestits amb l'estètica característica de la classe benestant del segle XIX, encara que també es van veure grups de danses tradicionals i un pagès amb un burret de l'horta. Al pregó es va ressaltar l'esforç silenciós de les dones d'aquella època. Era important ser bones esposes fidels, mares abnegades i viudes catòliques, tant les nobles, com les monges, llauradores, ames de casa i obreres. S'opinava que la vida a la fàbrica era inconvenient i molt perjudicial per a la dona casada, ja que li era impossible atendre i complir degudament amb les sagrades obligacions domèstiques i familiars i damunt tenien un sou molt inferior al dels homes. També es va parlar del progrés que exigia la classe obrera, abandonant-se els privilegis de sang i deixant pas a una societat separada entre empresaris i treballadors de la indústria tèxtil i paperera.  

La cercavila s'ha convertit en una passarela de moda antiga que no acaba mai i on la gent llueix els seus trages austers i elegants. Hi ha una desproporció poc realista entre proletariat i burgesia, tal volta perquè resulta més atractiu vestir-se de senyoret i dama que de camperol i treballadora del tèxtil. La representació és poc històrica ja que el percentatge de gent rica era inferior al que es veu al passacarrer. Faltaven més bambuneres i menys parelles burgeses amb esmoquin i barrets luxosos. Per a millorar també es necessitava més ambientació musical amb pasdobles de Camilo Pérez Monllor com "Krouger". Sols va desfilar un grup de xirimiters i una banda de música que acompanyava al govern local. Sembla que la Setmana Modernista s'ha convertit en una tradició on el protagonisme major el tenen les autoritats. Fins hi tot regidors que ni van vestits de l'època tenen el seu moment de glòria a l'escenari. La desfilada popular va acabar a la Plaça Ferràndiz i Carbonell on es van realitzar uns vals que recordaven a les festes d'abans de l'afonament del Titanic.

La Plaça d'Espanya es va despertar com un mercat de productes agrícoles, herbes aromàtiques i embotit el dia 24 de setembre de 2022. A més a més dels distints llocs de merceria, verdures, venta de barrets i ventalls també es podien veure oficis desapareguts, cardadores de llana, floristes, taverners, carboners, panaderes, afiladors i altres formes de vida i faena corresponents a l'Alcoi dels inicis capitalistes. Toni Francés, com a alcalde d'Alcoi i futbolista, va tallar la cinta inaugural de la Fira Modernista a la Glorieta. Mentre els venedors oferien els seus objectes artesanals el grup de danses Carrascal recuperava els seus balls tradicionals. La gent podia adquirir premsa antiga com el periòdic "Heraldo d'Alcoi" i fer-se fotografies amb càmares antigues.

La representació de les manifestacions ciutadanes es va centrar en els impostos dels bens de consum. El pagament s'aplicava a productes de primera necessitat i afectaven negativament a les classes socials més desfavorides. Francisco Laporta va ser un regidor que va lluitar per a que es suprimiren, com també el polític Canalejas que els considerava una espoliació del proletariat. Al pont del Viaducte hi havia una caseta on es cobrava als mercaders aquest impost de consum i desprès de molts motins es van suprimir en 1911. Aquestes reivindicacions de la classe obrera són més significatives en 2022 degut a la forta inflació que estem patint als preus. La manifestació del dissabte al matí va ser un acte massiu i fins hi tot més multitudinari que en l'edició de 2019, quan es va recrear la protesta contra la Guerra del Marroc. Va haver jocs infantils, salvacions de bombers, el ballet de Virginia Bolufer, una desfilada Scout i una recreació d'un duel a pistola. 

Per la vesprada del dissabte es van escoltar polkes i va haver un concert modernista al Café Samarita. El grup de danses Sant Jordi va fer una actuació per a recordar la festa de Sant Isidre a Barxell, on es celebrava la festivitat dels solters i activitats típiques i balls de fanalets. Lorena Zamorano estava satisfeta veient com el grup de Teatre Tesalín va declamar textos modernistes de forma itinerant i acompanyats de música. A la Fira Modernista de la Glorieta es van seguir venent productes als escaparates. Varies ciutats espanyoles van promocionar la seua ruta del modernisme al igual que entitats locals. Hi havia venedors de menjar, de regals, d'antiguitats i de informació turística.

El diumenge dia 25 de setembre el punt neuràlgic del Modernisme va ser la casa de l'Escaló, lloc on estudien les ballarines de dansa clàssica. Als patis del Conservatori Municipal es van realitzar espectacles i balls preciosos de l'alumnat alcoyà i Juan Antonio Recuerda va col·laborar amb el seu inseparable piano. És hora de que l'Ajuntament  d'Alcoi reconega el treball i entrega d'aquest músic i director del Conservatori i siga l'encarregat de dirigir l'Himne de Festes de Moros i Cristians. A la Plaça Ramón i Cajal va haver una xocolatada solidària amb fins benèfics i va haver molta música de xirimiters a la Glorieta. Ni les tempestes intermitents van ser un obstacle per a disfrutar del cap de setmana modernista. Alcoi forma part de la Ruta Europea del Modernisme per les seues cases senyorials de l'etapa daurada i de major esplendor de la ciutat. Si la Fira Modernista de 2021 va estar marcada per la distància social, la d'enguany ha sigut el retorn a la normalitat. Encara que els actes del cap de setmana han perdut un poc d'interès sense la participació de l'Associació de Sant Jordi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites