Analytics

jueves, 22 de septiembre de 2022

ROMERIA A LA VERGE DELS LLIRIS 2022


Els alcoyans i alcoyanes portaven molts anys esperant una nova Romeria en honor a la Verge dels Lliris, alcaldessa perpètua desde 1967. Tot va començar amb Reme Perelló destapant el Cartell de les Festes Patronals d'Alcoi. El dia 2 de setembre de 2022 es veia la bonica obra de Carlos Gran i s'estrenava la nova presidenta de l'Arxicofradia de la Verge dels Lliris. Desprès de les suspensions per la pluja dels anys 2018 i 2019 i la pandèmia de 2020 i 2021, ja es desitjava una Romeria a la Font Roja amb normalitat. Perquè el paratge natural més famós d'Alcoi té un atractiu màgic més allà de la religió. Ho va descriure molt bé l'escriptora Isabel Clara Simó:
"Guardeu-nos el secret: la Font Roja, a Alcoi, és el racó més bonic de la terra. O, com a mínim, un dels més bonics. Hi ha tota mena d'arbres, sobretot carrasques, i animals que omplin el paratge d'aromes i de música. I la llegenda de es va aparèixer la imatge de la Mare de Déu en un lliri blanc. Perquè els lliris, ja desde temps dels romans, s'han associat a la maternitat i el goig. Potser perquè tenen algun secret: el secret de la seua bellesa". 

El dissabte 17 de setembre de 2022, mentre Ibi celebrava les seues Festes de Moros i Cristians, a la Plaça d'Espanya d'Alcoi es feia l'ofrena a la Verge dels Lliris. En el trasllat de l'escultura de la Verge dels Lliris i Sant Felip desde l'Església de Sant Mauro va participar el grup de danses Carrascal i associacions locals. Desprès de rebre les flors dels ciutadans es va disparar un castell de focs artificals. El mal oratge no va ser impediment per a que el Carrascal de la Font Roja s'omplira de gent el diumenge. Desde ben matí la filà Muntanyesos repartia herbero, timonet i pastetes dolçes prop del Cementeri d'Alcoi. Els xirimiters animaven la pujada a la serra amb la tradicional "Despertà" de les 6 del matí. Encara que va haver menys romers dels que es recordava no ens podíem perdre la festivitat per quint any consecutiu. Les quadres de cavalls i la Casa d'Andalucia també van assistir a la Romeria matutina fins al Santuari on es va produir el Miracle de 1653. La imatge peregrina de la Verge dels Lliris va ser portada en andes pels devots a pesar de la boira i la pluja que afectava al paratge el passat 18 de setembre de 2022. No va haver controls d'aforament però no va ser un acte multitudinari, potser pel mal temps o per una població cada volta més agnòstica. Però els catòlics si van disfrutar d'una jornada enyorada en la que es va fer una Missa de campanya desprès de l'esmorzar i la recepció de les autoritats a la patrona d'Alcoi.


Desprès d'aquesta celebració d'Interès Turístic Provincial i de l'acte d'Acció de Gràcies a la Verge dels Lliris entrem en plena Setmana Modernista d'Alcoi. Aquest any no tindrà restriccions pel Covid-19, com al 2021. Lorena Zamorano, com a regidora de Turisme, ha decidit dedicar aquesta quinta edició al pintor Francisco Laporta Valor. GUIÓ D'ACTES:

DIJOUS, 22 DE SETEMBRE=
·19:00- Conferència "Els orígens del Moviment Obrer. UGT a la revolució industrial" a l'Àgora.
·20:30- Cineclub modernista, visionat de "El maquinista de la general" de Buster Keaton a la Fundació Mutua Levante.

DIVENDRES, 23 DE SETEMBRE=
·19:00- Pregó a la plaça d'Espanya.
·20:00- Cercavila modernista popular fins a la plaça Ferràndiz i Carbonell.
·20:30- Vals modernista, a la plaça Ferràndiz i Carbonell.

DISSABTE, 24 DE SETEMBRE=
·10:00 a 13:30- Escenificació a la Plaça d'Espanya d'un mercat de finals del segle XIX.
·10:00 a 20:30- Visita guiada "Dansa i modernisme. L'expressió d'un món interior", al Conservatori de Música i Dansa Casa de Escaló.
·10:30 a 14:00 i 17:00 a 21:00- V Fira Modernista d'Alcoi al parc de la Glorieta.
·11:00- Manifestació popular contra els Consums, recorregut des de la Plaça de Ramon i Cajal fins a la Plaça d'Espanya.
·12:00- Recreació d'un dol a pistola, a la placeta el Fossar.
·12:10- Desfilada escolta i cerimònia, des de la Plaça d'Espanya fins a la Plaça de Ramon i Cajal.
·14:00- Picnic modernista, al Passeig de Cervantes.
·17:30 a 20:30- Jocs infantils modernistes al carrer Sant Llorenç.
·18:00- Actuació, balls i recreació històrica del Grup de Danses Sant Jordi, a la plaça d'Espanya.
·18:30- Representació d'un teatre itinerant, a la plaça de Ramon i Cajal, Sant Nicolau a l'alçada de la geladeria Albina i al Cantó El Pinyó.

DIUMENGE, 25 DE SETEMBRE=
·10:00- Xocolatada solidària a la plaça Ramon i Cajal.
·10:30 a 14:00 i 17:00 a 21:00- V Fira Modernisa d'Alcoi  al parc de la Glorieta.
·11:00 a 13:00- Ruta guiada temàtica al Cementeri d'Alcoi.
·11:30- Concert de música modernista, al teatre Calderón.
·11:30 a 12:30 – XXXVIII Mostra de Xirimites i Tabals, al parc de la Glorieta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites