Analytics

miércoles, 18 de octubre de 2023

VISITA A FONTILLES 2023 I ACTES MIG ANY

El passat dissabte 7 d'octubre de 2023 una expedició festera va partir d'Alcoi per a anar a la Vall de Laguar. Es tractava d'una nova edició, la número 73, de la visita al Sanatori de Fontilles, antic refugi i hospital de leprosos que hui en dia és un centre de majors. El bon ambient d'un dia solejat va servir com a preàmbul del Mig Any. El divendres ja es va celebrar la nit de l'Olla, però el dia gran va arrancar ambla interpretació de l'Himne de Festes i la Diana del 7 d'octubre. Es va fer la inauguració de la plaça exterior del recinte. La Penya Fontilles i el seu president Paco Nicolau van destapar una placa commemorativa i els càrrecs festers de 2023 van fer regals als residents del Sanatori. El matí va avançar amb la Processó, en la que els Contrabandistes van traslladar la diminuta imatge de Sant Jordi Eqüestre fins a l'església. Van participar tots els càrrecs festers de 2023, incloent el Sant Jordiet de la filà Andaluces. La Missa Solemne i el dinar de germanor van seguir el programa d'actes. Les imatges són de "Kiko templario de Muro".



Per la vesprada es va realitzar la gran Entrada de Fontilles, encara que vinguda a menys desde fa dècades. La música festera va inundar el paratge natural de la Marina i veïns de la comarca es van apropar per a aplaudir a les filaes alcoyanes. El bàndol moro va ser el primer en eixir amb les lentes cadències de "Jamalajam", "Als Ligeros" o "El moro del Sinc". Van participar festers i festeres de les filaes Miqueros, Xanos, Llana, Cordoneros, Realistes i Judíos amb la seua esquadra d'enmig. En canvi no van desfilar les esquadres de negres de les filaes Ligeros i Mudéjares. Però si va arrancar forts aplaudiments el seguici del capità moro 2023 de la filà Ligeros. Salvador Micó va estar acompanyat de la seua favorita i els cavallers i les dames. Amb un seguici menys nutrit, l'alférez moro de la filà Mudéjares va demostrar el seu caràcter entranyable. Darrere d'Alfonso Caerols com a primer alférez moro amb discapacitat, anava el capità cristià 2023. Jesús Mullor de la filà Cruzados es despedia del seu memorable càrrec tot vestit de negre al igual que els cavallers. La favorita, les dames i l'esquadra de negres de la filà Cruzados deixaven pas a les poques filaes cristianes que van eixir. Van ser 3 filaes que mai fallen a la visita a Fontilles i que estan molt vinculades a la causa benèfica: Mozàrabes, Gusmans i Almogàvars. Nicolás Sánchez repartia fletxes als espectadors ajudat per la filà Andaluces que a part de llançar fletxes, també rodava la navaixa al compàs de "Ragón Falez". Miquel Jordà va disfrutar del seu últim acte com a alférez cristià 2023 junt a la seua germana com a favorita. La filà Alcodianos va tindre la participació més abundant gràcies als cavallers, dames, monjos del Mossèn Torregrosa i l'esquadra de negres. Amb espectacularitat i bon gust van tancar l'Entrada de Fontilles 2023 al so de la peça musical "Bonus Christianus".

La Presentació de càrrecs festers de 2024 va ser el següent al calendari del Mig Any. L'acte més protocolari i seriós d'octubre 'ha avançat una setmana per a realitzar-se en dissabte. A la vesprada del 14 d'octubre els protagonistes al Teatre Calderón van ser Dani Cano, Jordi Peidro, Santi Castelló, Quico Cano i Mauro Abellán. Tots ells van estar arropats per les autoritats i les seues filaes de càrrec 2024: Alcodianos, Mudéjares, Aragonesos, Abencerrajes i Judíos. Els capitans, alferes i Sant Jordiet van rebre una medalla, van ser presentats en un audiovisual i van tindre uns discursos d'exaltació molt emotius. Durant aquesta setmana es farà la final del Campionat de Cotos i el dissabte sabrem els guanyadors del Concurs d'Olleta Alcoyana. El pròxim dia 21 d'octubre de 2023 l'alegria es traslladarà a la Glorieta on els cuiners presentaran els seus plats típics a migdia. Per primera volta, la vesprada està reservada per a les Entraetes en un nou horari. Començaran a les 6 de la vesprada i a continuació deixem l'ordre a seguir per les filaes:

La visita a Fontilles no va ser l'únic esdeveniment solidari que han organitzat els habitants d'Alcoi. També el "Trail Running" del 14 d'octubre va tindre una afluència massiva en la seua desena convocatòria, amb més de 2000 participants corrent desde la Plaça d'Espanya fins a la serra Mariola. Per a celebrar el 9 d'octubre com a dia dels valencians es va fer un Correfocs. Com és tradició, la Colla dels Dimonis Rafolins de l'Alqueria d'Asnar van omplir de fum, bengales i pólvora el centre històric de la ciutat. La cita va ser el divendres 6 d'octubre quan es va fer de nit i el nombrós públic va disfrutar del foc i les sorpreses pirotècniques del grup de dimonis valencians.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites