Abril comença quan la gent comparteix per xarxes socials el clàssic meme d'Elena Furiase per l'atac de risa "Abril-Cerral" al programa televisiu "Password". Però en Alcoi el dia 1 d'abril significa "Descobriment del Cartell de Festes de Sant Jordi". L'obra encarregada per a 2024 és de Joan Castejón i encara que és un pintor il·licità ha sabut plasmar molt bé les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. El treball i la vida es barregen a l'estudi de Joan Castejón, d'on ixen totes les obres del dibuixant del Cartell de Festes 2024. Llapis, papers, colors i altres materials d'art omplin el seu espai de treball, inundant la taula en la que ha creat precioses il·lustracions i quadres que recorden al Renaixement i a la pintura realista valenciana de postguerra.
A les 9 de la nit, desprès d'un intens dia de la Glòria 2.0. aplaçada per la pluja, una multitud s'agrupava prop de la façana de l'Ajuntament d'Alcoi. El Sant Jordiet de la filà Judíos no estava present perquè viu a Madrid, però si les autoritats locals com l'alcalde Toni Francés o el regidor de tradicions Jordi Martínez. Com el xiquet Mauro Abellán no estava, va ser Juan José Olcina qui va destapar la cortina com a president de l'Associació de Sant Jordi. Mentre sonava l'Himne de Festes i es disparava un castell de focs artificials els mirons feien els seus primers comentaris. Enguany li ha tocat el torn d'aguantar crítiques anònimes a Joan Castejón, però majoritàriament el Cartell ha agradat. La rebuda ha sigut positiva i no hi ha massa detractors. La barba blanca feia irreconeguble al popular Miki, que com a president del Casal de Sant Jordi va dir que era un Cartell "espectacular, metafòric i poètic". En declaracions de l'autor "és una obra inacabada que convida a l'espectador a finalitzar-la". La tipografia de la part inferior recorda a lletres en boligraf.
L'artista també és un expert en escultura i això queda reflectit al haver una figura eqüestre de Sant Jordi molt detallada i professional. La polèmica s'ha centrat en que baix del cavall apareix un drac. El patró d'Alcoi tradicionalment ataca a festers àrabs amb fletxes. La reinterpretació de Joan Castejón representa un Sant Jordi romà amb llança i creu roja al pit. A Catalunya no tenen a Sant Jordi Matamoros com a patró, sinó al que es basa en la llegenda de Sant Jordi, el drac, la rosa i la princesa Margarita. De totes formes no és la primera volta que un Sant Jordi a cavall blanc apareix al Cartell de Festes amb un drac. En 1997 el prestigiós Manolo Boix ja va rebre crítiques pel mateix motiu. Un moro ric és l'autèntic protagonista del Cartell de Festes 2024. Amb un turbant pompós i actitud de cabo d'esquadra ens congrega a viure Nostra Festa i escriure altra pàgina de la història. Són fulles blanques les que van omplint unes mans de pintor, com a homenatge a aquells creadors pictòrics que durant segles han enriquit les Festes de Moros i Cristians. No sols els dissenyadors de trages, sinó també els pintors de quadres i aquells que gasten el pinzell. Al Cartell de Festes d'Alcoi 2024 s'està pintant de color roig una quatribarrada sobre el Sant Jordi eqüestre. Cal recordar que tant la Reial Senyera com el patró amb un drac estan presents a la bandera de la ciutat. Les mans del Cartell fet en tècnica de cera són les del propi autor en la seua taula de treball. Enhorabona a Joan Castejón, ha sigut un luxe que fera aquest cartell extraordinari.
Durant la gelada vesprada s'havia celebrat l'acte institucional "Vespra d'abril" al Teatre Calderón. Era el preàmbul a destapar el Cartellde Festes i no ga faltat la música festera en directe i els parlaments. Se li han fet homenatges als càrrecs festers i primers trons de 2023 i aquells protagonistes, com també als premiats en diferents concursos de l'Associació de Sant Jordi. Antigament no es feien eixos reconeixements i el dia 1 d'abril es presentava la Revista de Festes. Però el descobriment de la portada del fotògraf Xavi Terol va ocórrer el passat 21 de març de 2024. La Revista de Festes d'Alcoi 2024 ja està en venta i té seccions molt interessants. La foto de Xavi Terol capta un moment espontani de la filà Andaluces. Uns contrabandistes dels dos gèneres es preparen per a vestir-se abans de la Processó General, mostrant el colorit dels trages festers.
La imatge promocional de l'Ajuntament d'Alcoi no és obra de Joan Castejón, sinó del bequetero Francisco Tomás. Per a atraure turistes la pròxima Trilogia Festera Alcoyana del 20, 21 i 22 d'abril, s'ha utilitzat una fotografia d'una esquadra cristiana a la Plaça d'Espanya i amb el Campanar de l'Església de Santa Maria al fons. Es tracta de l'esquadra de blancs femenina de la filà Gusmans en 2023, deixant clar el caràcter igualitari que ja han aconseguit les Festes d'Alcoi. Si hi ha opinions que diuen que eixa imatge promocional per a marquesines ha eliminat la frase "En honor a Sant Jordi", damunt enguany que el 23 d'abril s'ha quedat fora del cap de setmana de celebracions oficials.
No hay comentarios:
Publicar un comentario