Analytics

sábado, 4 de julio de 2009

FILÀ REALISTES


Possiblement va ser fundada en 1842 com a "la Cavalleria de Moros". En 1886 van aparèixer com a "Primera Cavalleria Mora o del Realiste". En 1927 van formar part de la Festa amb el nom de "Comparsa de Realistes", però desapareixien com a cavalleria.
La indumentària realista ha tingut canvis al llarg de la seua història, dels quals cal destacar el pas de cavalleria a filà. Sempre han mantingut els mateixos colors bàsics: bombatxos blaus, jaqueta roja i armilla blava, amb mitges llunes daurades i ornaments de passamaneria. La faixa ha sigut la peça més canviant, fins arribar a l'actual, totalment llisa i de color groc brillant. Completen el disseny un turbant blanc amb una cinta blava i un ornament punxegut de metall, capot de llana i calçat groc.
Els seus orígens són confusos, en no poder demostrar-se que la Cavalleria de Moros correspon a la Primera Cavalleria Mora o del Realiste. Sí que en podem donar com a data fixa la de 1886. També es desconeix l'origen del seu nom, "Realiste o Realista", i s'apunten tres opinions: la denominació de la subpartida dels Realets, la cavalleria de Ferran Vil, anomenada Realista, i l'apodo d'un dels seus fundadors, "Real".
Entre 1886 i 1926 van protagonitzar amb les filaes de cavalleria les "Càrregues de Cavalleria", a més d'efectuar en les desfilades les divertides "evolucions", anomenades "partir el fondo", amb uns cavallets de cartó que simulaven cavalcar. En 1992, amb la denominació de Diana Vespertina del Cavallet, van recuperar aquestes divertides evolucions. Francisco Mora, "El Fluix", va ser el primer alférez l'any 1933, i Ramón Guillem, el primer capità de 1934 ja que fins aquell any no havien pogut fer càrrecs perquè les cavalleries no tenien aquest dret fins convertir-se en filà a 1927 junt a la filà Berberiscos. Pel que fa als càrrecs, destaca José Tormo Nácher, que va representar dues voltes el càrrec d'alférez en 1943 i 1969 i tres capitanies: les de 1944, 1957 i 1970. El primer Sant Jordiet Realista ha sigut el xiquet Fernando Belda Blanes en 1998. Un dels Sant Jordiets més esplendorosos que recorda Alcoi pertany a la filà Realistes: Uriel Alcaraz Ortega en 2002.
En Festes els acompanya la banda de música Unión Musical l'Aranya d'Albaida.
En l'any 1997 van tindre l'últim Capità en la persona de Rafael Palmer Balaguer i l'any 1996 l'Alférez, que va ser Miguel Ángel Alcaraz.
Aquest pròxim 2010 desempenyaran el càrrec d'alférez moro i esperem que ens tornen a sorprendre ja que la filà Realistes va ser la pionera traent carrosses articulades als seus boatos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites