Analytics

lunes, 19 de mayo de 2014

CENTENARI MARXA MORA "UZUL EL SELMIM" I 10 ANYS MARXA CRISTIANA "ÀGUILES I CADENES"

Aquest 2014 dos peçes emblemàtiques de la música festera estan de aniversari. En concret són la marxa mora "Uzul el selmim: L'entrà dels moros" i la marxa cristiana "Àguiles i cadenes".

UZUL EL SELMIM:

La marxa mora "Uzul del selmim: L'entrà dels moros" de Camilo Pérez Monllor ja ha complit 100 anys. En l'any del centenari la filà Abencerrajes va baixar l'Entrada Mora amb ella i amb una esquadra commemorativa. Camilo Pérez Monllor va innovar en 1914 amb una marxa mora que en un primer moment no va estar ben acceptada però que amb l'ajuda de xirimites i percussió s'ha convertit en una marxa mora clàssica i imprescindible de les Festes d'Alcoi. Tan sols la Banda Primitiva pot tocar-la ja que és l'única banda de música alcoyana que té la partitura. És per això que sols sona en Alcoi durant l'Entrada Mora i és admirada per tot el públic que la identifica enseguida i la relaciona amb la filà Abencerrajes i la Banda Primitiva. 100 anys després de la seua estrena continua sent un referent de les marxes mores i com remarca el títol és una peça musical per desfilar en l'Entrada Mora. Camilo Pérez Monllor va ser un precursor ja que la marxa mora era un nou gènere de música pot explotat i recent a principis del segle XX. Però no va ser fins als anys 40 quan "L'entrà dels moros" va aconseguir l'acceptació i estima que els alcoyans li tenen a aquesta marxa mora actualment. Perquè a tots els alcoyans ens ve al cap el gran Gregorio Casasempere dirigint la Banda Primitiva darrere la filà Abencerrajes. I és que el mestre Gori li va donar molt prestigi a la Banda Primitiva i a "Uzul el selmim" perquè és un magnífic music i millor persona. "Uzul el selmim" és una marxa mora que representa perfectament a Alcoi i la seua indústria tèxtil amb els característics telers que Camilo Pérez Monllor va saber plasmar en l'excel·lent marxa mora.


ÀGUILES I CADENES:
   
Fa 10 anys es va estrenar per a la capitania cristiana de la filà Navarros la marxa cristiana "Àguiles i cadenes" de Amando Blanquer. Un any després el famós compositor alcoyà moria, sent "Àguiles i cadenes" la seua última obra musical, ja que en 2005 no va estrenar cap peça musical. Amando Blanquer va inventar el gènere de la marxa cristiana en 1958 amb "Aleluya" una marxa cristiana dedicada a la filà Vascos. Amando Blanquer és un referent no sols en la música festera però el seu estil va marcar un abans i un després. El ritme ceremonial de les seues marxes cristianes està ben definit en "Àguiles i cadenes", un encàrrec de Adrián Espí Valdés per al seu fill, el capità cristià 2004. La filà Navarros va tindre en Jorge Espí Matarredona un magnífic capità cristià que va fer la seua desfilada triomfal a carrossa al compàs de "Àguiles i cadenes". El nom de la marxa cristiana fa referència a les cadenes, símbol que identifica a la filà Navarros d'Alcoi, i a l'àguila que va ser un animal molt present el capitania de la filà Navarros 2004. La admirable carrera musical de Amando Blanquer es tancava amb "Àguiles i cadenes" i una dècada després la recordem en honor del gran compositor alcoyà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites