Analytics

lunes, 9 de diciembre de 2019

LES ENTRADES DE 1979

Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi de fa 40 anys es van viure amb gran intensitat. El Cartell de Festes es va destapar el dia 1 d'abril, mentre es celebrava la Glòria Infantil. Amb motiu de l'any internacional de la infància, en 1979 el pròleg de la Trilogia Festera Alcoyana va ser l'acte dedicat als xiquets. La Glòria Infantil va recórrer els carrers d'Alcoi en un matí solejat i al arribar a l'Ajuntament els glorierets van destapar l'obra de Manuel Mora. L'autor ja havia pintat un colorista Cartell en l'any anterior, però per a 1979 va canviar la papallona per un heraldo moro-cristià. Com els xiquets van tindre carta de preeminència en 1979, la Glòria Major es va celebrar més tard, el diumenge 15 d'abril. La pluja va fer que l'ambient estiguera més gelat i la mascletà es va suspendre. El compositor de "El moro del Sinc", Rafael Giner Estruch, va dirigir l'Himne de Festes. El bon temps regnant va afavorir l'arribada massiva de visitants per a contemplar les meravelloses Entrades del dia 22 d'abril. 1979 va estar marcat per les poques estrenes musicals i sols va destacar "Aitana" de Tomás Olcina. El pasdoble va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi.
Capità Cristià filà Cruzados 1979. Jorge Verdú Català.

Capità Moro filà Ligeros 1979. Juan Bordera Llorens.

 
Alférez Cristià filà Alcodianos 1979. Àngel Silvestre Lario.

Alférez Moro filà Mudéjares 1979. Antonio Martínez Serrano.

El capità cristià més jove de la història va desfilar sobre una carrossa molt apropiada per a la filà Cruzados, amb una gran àguila imperial d'or. Per tractar-se de l'any internacional de la infància, la filà Andaluces va tindre problemes per a ordenar els grups de xiquetes vestides de sevillanes, gitanes i cordoveses. No obstant l'Entrada cristiana es va desenvolupar amb exacta puntualitat fins a l'alférez de la filà Alcodianos. El rodella i més xiquets, junt a la bandera quatribarrada van centrar totes les mirades. L'Entrada Mora va començar amb el capità moro desfilant a peu. El boato de la filà Ligeros va destacar per les carrosses d'animals: Camells i cavalls de color blanc i negre. L'alférez moro de la filà Mudéjares portava un pompós turbant blau amb ploma blanca que va lluir en la seua desfilada a peu.
Esquadra de negres capità filà Cruzados. Amb la marxa cristiana "Als cristians".

Esquadra d'enmig filà Gusmans. Amb la marxa cristiana "Roger de Llúria".

Esquadra de negres alférez filà Alcodianos. Amb la marxa cristiana "Bonus Christianus".

Esquadra de negres capità Ligeros. Amb la marxa mora "Sergen 78".

Esquadra d'enmig filà Judíos. Amb la marxa mora "Guàrdia Jalifiana".

Esquadra de negres alférez filà Mudéjares. Amb la marxa mora "Mudéjares".

Luis Solbes es va encarregar de la majoria d'esquadres de negres i va dissenyar els trages dels càrrecs festers, incloent el dels nous Sargentos i el del Sant Jordiet. Fernando Pastor Llorens va ser el segon Sant Jordiet de la filà Verds. El socialista Josep Sanus s'estrenava com a alcalde d'Alcoi vestit de masero en les Festes de 1979. Va estar en el poder durant 20 anys. Fa 40 anys també es va interpretar la Muixeranga d'Algemesí el dia els músics, quan es va produir un accident amb el Castell de focs artificials. Sense més problemes van acabar les Festes d'Alcoi 1979, amb l'Aparició de Sant Jordi i la frase de que "no han sigut unes Entrades més, sinó unes grans Entrades".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites