Analytics

jueves, 25 de agosto de 2022

FESTES D'ONTINYENT 2022

La Vall d'Albaida és una comarca que té les Festes de Moros i Cristians molt arrelades, especialment a la seua capital: Ontinyent. La devoció mostrada cap al Santíssim Crist de l'Agonia ja va ser patent en 2021, quan es va realitzar una eixida extraordinària per tots els barris. A pesar de que la variant delta del Coronavirus va obligar a suspendre la tradició per segon any consecutiu, ja es veia un futur esperançador. I ha arribat el moment de reconquerir el Castell de Festes amb alegria, pólvora i música festera, sobretot la del mestre Ferrero. La localitat celebra a finals d'estiu unes Entrades impressionants i multitudinàries. I és que els festers i festeres d'Ontinyent es reparteixen en 24 filaes, 12 en cada bàndol. Els capitans de 2020-2022 pertanyen a Llauradors i Mudéjares, mentre que els ambaixadors i abanderats són dels Arquers i Omeyes. El resultat del seu treball durant els últims anys és una demostració col·lectiva del poder de les Festes de Moros i Cristians, fins hi tot en temps tan durs de inflació, guerres, contagis i crisi econòmica. Les esquadres i escoltes de cavallers i dames tenen un gran esforç callat durant 2 anys, així com les ballarines del grup Òpera, a qui ja vam dedicar un reportatge, i el ballet Màsters. Ontinyent pot presumir desde 1860 d'un complet guió d'actes que reproduïm a continuació. Desitgem unes Bones Festes a la Societat de Festers d'Ontinyent.

DIJOUS 25 D'AGOST:

-ENTRADA BANDES DE MÚSICA a les 18:00. Els festers i festeres desfilaran a ritme de pasdoble fins la Plaça Major. En arribar a la porta de l'Ajuntament i el Castell, els músics van situant-se per interpretar la coneguda marxa mora "Ximo", obra immortal de l'enyorat José María Ferrero Pastor. Tot això sota la batuta del director convidat d'enguany: Jaume Blai Santonja.

-DESFILADA DELS ALARDOS a les 23:30. Desenfadada cercavila de disfresses i música.


DIVENDRES 26 D'AGOST:

-DESFILADA INFANTIL a les 11:00. Els xiquets i xiquetes tenen la seua pròpia Entrada amb ballets i carrosses. Desfilen en esquadres davant de la banda de música rebent els aplaudiments del públic.

-ENTRADA CRISTIANA a les 18:00. Per la vesprada la capitana cristiana encapçalarà les tropes de la creu, tancant la desfilada l'abanderat cristià. El recorregut comença a l'Avinguda Almaig i acaba a la Plaça de la Concepció desprès de baixar per l'Avinguda Daniel Gil. S'estrenen càrrecs, carrosses, ballets i algunes de les esquadres de negres. L'ordre d'aquest 2022 és Llauradors, Cides, Mariners, Bucaneros, Estudiants, Gusmans, Cruzados, Contrabandistes, Fontanos, Almogàvars, Asturs i Arquers.

-ENTRADA MORA a les 22:00. Per la nit el capità moro comandarà l'exèrcit de la mitja lluna, acabant amb l'abanderada mora. L'itinerari és el mateix, amb el canvi lluminós de l'enramada i la cadència de les marxes mores. Hi ha molts espectacles novedosos als boatos i la desfilada s'allarga fins a altes hores per la participació massiva. L'ordre d'aquest 2022 és Mudéjares, Mozàrabes, Taifes, Berberiscos, Moros Marinos, Xanos, Benimerines, Abencerrajes, Kabiles, Moros Espanyols, Saudites i Omeyes.

DISSABTE 27 D'AGOST:

-DIANA a les 07:30. Els festers duen la segona vestimenta, aquella que també s'anomena de diari. Transcorre la primera part per carrers estrets i amb sabor de poble. Ací es troben cases obertes que ofereixen als festers un cafenet, un timonet, una  cassalla o un herberet que acompanye un rotllet d'aiguardent, una coca de maleneta o un tros de tortà d'almetla. Tot per seguir desfilant al ritme dels pasdobles dianers.

-AMBAIXADA DEL CONTRABANDO a les 11:00. Pel migdia al carrer Major es troben els Mariners i Contrabandistes. Primer els Contrabandistes faran els seus balls i desprès hi haurà un passacarrer a la Plaça de la Concepció fins a les 12:00. A eixa hora al Castell intercanvien parlaments que tenen per finalitat passar les mercaderies clandestines dels Contrabandistes mentre que els Mariners volen impedir-ho.

-BAIXADA DEL SANTÍSSIM CRIST DE L'AGONIA a les 18:00. La vesprada està carregada de fervor religiós. Amb el text del Calvari i els capitans disparant s'inicia aquest acte tan emotiu. Els moros eixint de l'antic passeig de Sant Antoni, l'actual Glorieta, i els cristians baixant per la lloma de Santa Ana, fan sonar els seus trabucs i espingardes. L'objectiu és honorar al patró de la ciutat que eixirà de l'ermita de Santa Ana a les 19:00, començant la Processó, passant per la Cantereria fins l'Església de Sant Carles. La solemnitat i lentitud de la música permet contemplar els trages dels càrrecs i boatos.

-CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS a les 02:00. L'espectacular pirotècnia es dispararà desde el Recinte Ferial.

DIUMENGE 28 D'AGOST:

-DIANA DE GALA a les 07:30. Després de la Missa de Campanya que se celebra a la fresca matinera a la confluència dels carrers Daniel Gil i Salvador Tormo, s'inicia la Diana de Gala. Amb la tradicional Arrancà dels capitans i la seua escolta, inicien la seua marxa les 24 filaes. També els Abanderats i Ambaixadors passaran per les tribunes de l'Avinguda Daniel Gil, Glorieta dels Moros i Cristians, Plaça de la Concepció, carrer Gomis, Maians, fins arribar als peus del Castell de Festes a la plaça Major. És un acte on es pot tornar a contemplar l'excel·lència de les vestimentes de gala de cada fester, a més d'escoltar delicioses músiques en forma de pasdoble que omplin el matí.

-MISSA MAJOR a les 11:45. Desprès de l'esmorzar fester i havent entregar ofrenes florals al Santíssim Crist de l'Agonia, es celebra la Missa Solemne en honor del patró d'Ontinyent. A l'acabar l'eucaristia a l'Església de Sant Carles hi haurà una cercavila per a visitar la Capella de la Puríssima.

-SOLEMNE PROCESSÓ a les 18:00. En la vesprada del diumenge té lloc la Solemne Processó en la qual la Imatge del Santíssim Crist de l'Agonia transcorre pels carrers del poble. És altra vegada un moment per a la fe i la devoció que els ontinyentins i ontinyentines li professen al Morenet de Santa Ana i ho demostren els festers seriosament desfilant i amb molt de públic.

DILLUNS 29 D'AGOST:

-MISSA EN HONOR AL MORENET a les 10:00. La germandat sacerdotal celebra la seua eucaristia a l'Església de Sant Carles i amb la presència de l'escultura del patró: El Santíssim Crist de l'Agonia.

-INICI BATALLA DE PÓLVORA a les 11:00. El bàndol moro inicia la batalla des del Barri de la Cantereria i el bàndol cristià ho fa des del Pont de Santa Maria. Sonen els trons per tot Ontinyent.

-AMBAIXADA MORA a les 12:00. L'exèrcit moro s'acosta disparant des del llavador de la Cantereria per assetjar el castell que defenen els cristians. Aleshores comença un intercanvi de paraules entre els ambaixadors, on el moro tracta de convèncer el seu enemic. Al no aconseguir-ho es duu a terme una sorollosa batalla que conclou amb la derrota cristiana. El text original de Joaquim José Cervino es va escriure en 1860 i l'ambaixador ho declama a cavall i envoltat dels banderins.

-INICI SEGONA BATALLA DE PÓLVORA a les 17:00. El bàndol cristià inicia la batalla des del Barri de la Cantereria i el bàndol moro ho fa des del Pont de Santa Maria.

-AMBAIXADA CRISTIANA a les 18:00. En la vesprada del dilluns es tornen a escoltar trabucs, arcabussos i espingardes però invertint els papers de pel matí. Els cristians des de la Cantereria i els moros des de Sant Rafel es troben a la Plaça Major. S'escolten els versos de Joaquim José Cervino Ferrero en els quals el cristià aspira a controlar el castell i el poble ontinyentí. La batalla es mostra de nou a les portes de la fortalesa i les tropes cristianes aconsegueixen vèncer les musulmanes. Finalment, capitans, abanderats i ambaixadors lluiten amb espases i col·loquen la bandera de la creu al Castell de fusta.

-DESFILADA FINAL a les 19:00. És el moment de l'adéu a la intensitat festera, el punt que marca la fi d'uns intensos i esgotadors 5 dies de festa. En primer lloc desfilen capitans, abanderats i ambaixadors i les seues escoltes. Seguidament ho fan les filaes mores i després les cristianes moltes de les quals obsequien el públic amb llepolies i xicotets detalls que no són més que una mostra de gratitud. Tots acompanyats de les seues bandes de música per concloure els actes amb un ambient lúdic fins a la Plaça de la Concepció.

DIUMENGE 11 DE SETEMBRE:

-MISSA DE DOBLA a les 11:00. Desprès de la gran dansada popular del dissabte, l'epíleg de les Festes de Moros i Cristians comença amb una eucaristia a l'Església de Sant Carles, on continua la figura del Morenet.

-PUJADA DEL SANTÍSSIM CRIST DE L'AGONIA a les 19:00. Solemne Processó desde l'Església de Sant Carles fins a l'ermita de Santa Ana. Per a uns és l'acabament de les festes de l'any. Per altres és l'inici de les de l'any vinent. Els festers i festeres ja no vesteixen les vestimentes de l'Edat Mitjana, i el camí cap a la lloma és el moment de saber qui són els nous càrrecs que s'han triat. 15 dies després d'haver baixat al Morenet desde la muntanya, toca tornar-lo al seu lloc per a que el cicle fester no s'ature i es renove any rere any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites