Analytics

jueves, 4 de enero de 2024

40 ANYS DE L'ESTRUCTURA ACTUAL DE LA CAVALCADA D'ALCOI

En 1984 la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi va viure una transformació sense precedents que la va fer més lluïdora i emocionant. Va ser el primer any en que l'Ajuntament d'Alcoi i l'Associació de Sant Jordi es van implicar en el Nadal Alcoyà i la vinguda de Ses Majestats. L'any 1969 es va conformar una entitat pròpia per a organitzar la Trilogia Nadalenca d'Alcoi. Era l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags que va preparar la Cavalcada del 5 de gener de 1970. En 1972 es van consolidar com a grup i van instaurar el nomenament dels Reis Mags en un esmorzar i també la creació dels ajudants dels Reis Mags. Eren 3 personatges que repartien caramels davant dels cofres de Melchor, Gaspar i Baltasar i es proclamaven com a Reis Mags de l'any següent. Els 3 desfilaven a cavall perquè a partir de 1972 van aparèixer els primers camells per als Reis Mags d'Orient. L'artista del sainet Armando Santacreu va escriure el Bando Reial de 1972, perquè a més a més era membre actiu de l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags d'Alcoi. El dissenyador Luis Solbes també va col·laborar, creant nous ropatges per a Ses Majestats i va ser qui va proposar que el rei negre desfilara al centre. A partir de 1972 el rei Baltasar va anar a camell enmig del rei Melchor i abans que el rei Gaspar i allò va provocar que hi haguera molta confusió amb el nom de cada rei. Però el canvi en l'ordre dels Reis Mags va ser ben valorat pels alcoyans i alcoyanes i així també s'evitava la idea racista de que el negre anava l'últim. Luis Solbes va preparar tot l'atrezzo nou per a l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags, però el temps no va acompanyar el 5 de gener de 1972. És un any que passarà a la història per les inclemències meteorològiques en totes les celebracions de la comarca. La pluja també va estar present a la Setmana Santa, suspenent la Processó del Divendres Sant. La Trilogia Festera Alcoyana es va veure trastocada per pluges torrencials i les Entrades es van atrassar al dia Sant Jordi. Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina van patir tempestes a la Diana, les Entrades i l'Alardo i la Fira de Tots Sants també es va veure afectada en plena tardor de gota freda.

L'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags va ser important a Alcoi als anys 70, convocant concursos literaris i premis com el del millor Bando Reial. En 1977 l'entitat va subvencionar un nou pessebre per a la Plaça d'Espanya, amb figures a tamany real fetes per Luis Solbes. El naixement i el Jesuset es van llevar el plujós 5 de gener per a la Cavalcada de Reis Mags, que va acabar a l'Alameda nevant. Als anys 80 es va iniciar la Cavalcada desde "El Camí" i el Bando Reial acabava a l'avinguda Na Saurina d'Entenza on estava la seu social de l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags. En 1983 l'entitat no va aconseguir burretes per al 4 de gener, sent un punt d'inflexió en la història ja que es celebrava el 60 aniversari del Bando Reial.

Al passar el 25 de desembre de 1982 va saltar la noticia de que un dels ajudants dels Reis Mags 1983 havia sigut acusat d'evasió de capitals. El sospitós era l'empresari Lionel Grau que anava a representar al rei Gaspar en 1984, però va renunciar per les protestes ciutadanes desprès d'eixir en llibertat provisional. Es van nombrar nous ajudants de 1983 i Reis Mags per a 1984, però l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags va emetre un comunicat on es negaven a dialogar amb partits polítics i l'Ajuntament d'Alcoi ho va interpretar com un rebuig a seguir cooperant. Els regidors van demanar que es rectificaren les postures però els integrants de l'entitat ja no van voler col·laborar en la preparació del Nadal Alcoyà. Jorge Trelis era el president i Adrián Espí el cronista i van dinamitar les conversacions amb l'Ajuntament d'Alcoi. L'alcalde Josep Sanus va apostar per no dividir a la societat alcoyana però als mesos següents l'Associacio d'Amics i Dames dels Reis Mags va mostrar actituds poc democràtiques.

En abril de 1983 es va ratificar la retirada de confiança de l'Ajuntament d'Alcoi a l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags. Segons Josep Albert Mestre "l'Ajuntament representa el pluralisme polític i no pot col·laborar amb una Junta Directiva que ni tan sols accepta les normes de la Constitució. Hem esperat mostres de generositat per part de l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags durant 3 mesos i cedir ara seria un acte de debilitat". Al Ple Municipal es va votar amb 16 vots a favor i 3 en contra, sent minoria els regidors que recolzaven a l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags. A partir de la Cavalcada d'Alcoi 1984 seria l'Ajuntament qui organitzaria els actes, incloent les Pastoretes del dia 1 de gener i "La Burreta" que va tindre 8 animalets. Fins a 1989 no va acabar el conflicte, quan es va donar a l'Ajuntament d'Alcoi el patrimoni de l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags. S'incloïen les escales dels patges, la roperia i les bústies de les burretes, en un any en que van aparèixer elefants al final de la comitiva.

Les disputes van provocar la lenta desaparició de l'Associació d'Amics i Dames dels Reis Mags i en novembre de 1983 l'alcalde socialista va demanar ajuda. Josep Sanus va confiar en l'Associació de Sant Jordi, ja que tenien experiència amb les Entrades de Moros i Cristians. El 5 de gener de 1984, fa 40 anys, va haver novetats a la Cavalcada de Reis Mags d'Orient. Es rescatava la més pura tradició del Nadal Alcoyà i es van eliminar components militars, bandes de cornetes i grups de soldats romans. Va ser un treball a contrarellotge on en pocs mesos es va muntar una nova estructura per a la Cavalcada més antiga d'Espanya. No es va incorporar l'Adoració, però si es va pretendre potenciar-la donant-li un protagonisme a la Plaça d'Espanya. Antigament els 3 Reis Mags li entregaven encens, or i mirra al Jesuset dins l'Església de Santa Maria i pocs espectadors podien contemplar eixe moment màgic. Per a afegir-li religiositat es va escollir com la peça musical "Haleluya", la més èpica de Haendel. El públic tenia molta expectació i es va trencar la pauta repetitiva de les anteriors Cavalcades d'Alcoi, preparant-se per a la celebració dels 100 anys en 1985.

La Junta Directiva del Casal de Sant Jordi va aportar moltes idees innovadores i Enrique Luis Sanus Abad va ser anomenat president d'honor de l'Associació de Sant Jordi. Se li va donar més importància a les antorxes en l'Epifania dels Reis Mags i es van dissenyar nous trages d'hebreus i egipcis. Rafael Guarinos va fer els bocetos dels nous trages de Melchor, Gaspar i Baltasar ja que era l'assessor artístic de l'Associació de Sant Jordi. Les filaes Muntanyesos, Cordoneros i Mudéjares van acompanyar als 3 Reis Mags en 1984. El líder de la dreta alcoyana va definir la municipalització de la Cavalcada de Reis Mags com una cazicada dels socialistes, però s'ha demostrar que ha portat bons resultats. Actualment es continua mantenint el format de la Cavalcada d'Alcoi que es va instaurar en 1984 i de fet s'han aconseguit reconeixement com ser d'Interès Turístic Nacional o ser Bé d'Interès Cultural (BIC). La televisió pública valenciana porta desde 1991 retransmetent la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi. En 2024 es podrà seguir per À Punt a partir de les 18:00, hora en que arranca la desfilada de l'estrela desde "El Camí".

2010 va ser altre any important al celebrar el 125 aniversari de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi i es van renovar els trages de Melchor Gaspar i Baltasar. Una llàstima que no s'haja aprofitat el Centenari del Bando Reial i "La Burreta" per a confeccionar trages nous per a Ses Majestats, ja que els bonics dissenys d'Alejandro Soler estan molt vistos. Per a aquesta efemèride s'ha seguit promocionant el Campament Reial on hi haurà un escrivà llegint les cartes. L'Associació Cultural Samarita ha muntat el Campament Reial al Preventori i tindrà molta afluència de persones al matí del 5 de gener. Si que s'ha editat un llibre de la història dels Emissaris Reials i els texts de cada 4 de gener desde 1923. Juan Javier Gisbert ha escrit el llibre i Ignacio Trelis ha pintat la portada. Que vinguen carregats!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites