Analytics

miércoles, 10 de enero de 2024

TRILOGIA DELS REIS MAGS ALCOI 2024

En 3 dies diferents la ciutat ha viscut tota la màgia del Nadal Alcoyà, especialment centrant-se en l'Epifania dels Reis Mags. Quan encara estàvem en 2023 es van celebrar les tradicionals Pastoretes, en la que no falten les danses tradicionals, els carros i les cabretes. És un acte on els protagonistes són els xiquets i xiquetes i enguany s'ha fet de vesprada. Aquesta decisió de l'Ajuntament d'Alcoi va provocar queixes per l'horari i el fred, ja que és una desfilada que normalment es fa de matí. Però el regidor de tradicions va canviar la data per a que no coincidira amb les campanades de Cap d'any. Les Pastoretes es van celebrar el 30 de desembre a les 18:00 i van tindre bastant afluència de públic. La banda Corporació Musical Primitiva d'Alcoi va encetar l'acte amb la interpretació de "L'entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor. El folklore popular va contar amb la participació dels grups de danses alcoyans: Carrascal i Sant Jordi. Se li van oferir regals al Jesuset al pessebre de la Plaça d'Espanya on va acabar l'acte cantant les típiques nadaletes alcoyanes i en valencià.  

Per primera volta una dona ha sigut l'Emissària Reial, complit el seu paper amb elegància i una dicció perfecta pròpia d'una actriu dedicada al teatre. La veu del nou Tio Piam no va ser tan potent i el seu pregó va quedar un poc deslluït. A les 18:30 del dijous 4 de gener de 2024 arrancava desde el Partidor la comitiva amb pastoretes repartint romer. Els personatges del Tirisiti continuaven el seu compromís amb cares renovades. L'Agüelo, el Sereno, les beates i el bou amb el torero Clásico van ser qui més van interactuar amb el públic. El poble amb els seus instruments musicals quotidians li van posar música a les danses tradicionals. Al Bando Reial sempre s'escolten obres musicals com "Ja venen els Reis d'Orient per la Mariola", "Pastorets i Pastoretes" i "Crida i clam". Aquesta peça musical de Gregorio Casasempere anuncia desde 1993 l'arribada de la carrossa amb l'estrela. Pilar Almeria va ser l'Emissària Reial fent història en el centenari acte. Va llegir el text de Tono Belda que va tindre paraules per a "cuidar la terra amb estima i responsablement fer un món més sostenible". Al 2024 es complien 100 anys de la primera aparició de les burretes en l'acte del Bando Reial i van passar tan ràpid com sempre. Però tots els xiquets i xiquetes d'Alcoi van poder tirar les cartes a les bústies pel recorregut del carrer Sant Nicolau, la Plaça d'Espanya, el carrer Sant Llorenç i l'Avinguda País Valencià.

Al matí del 5 de gener tot estava preparat al Preventori per a rebre la visita de xiquets i xiquetes amb les seues famílies. El Campament Reial s'obria amb la gelor de les 8 del matí amb nombrós públic i cues per a pujar en autobús desde la Locomotora del tren Xitxarra. A la muntanya l'Associació Cultural Samarita havia muntat unes jaimes amb detalls de les estançes de Melchor Gaspar i Baltasar. Els xiquets i xiquetes buscaven els seus noms en els regals apilats i els patges saludaven a tot el món amb simpatia i amabilitat. També hi havia guardians, escrivans i animals com anecs, camells, burretes i cabres. Va cridar l'atenció la Guàrdia Romana amb soldats de la "Legio X Fretenis" de Judea que anaven en formació al so de tambors i cornetes. Els xurros i el xocolate calent solidari van fer més càlida la visita al Campament Reial amb finalitat benèfica.

Si va ploure al acabar el Bando Reial del 4 de gener, per a la Cavalcada d'Alcoi l'aigua va caure just abans de que arrancaren els Heraldos desde "El Camí". A les 18:00 els trompeters i timbalers egipcis anunciaven el pas de l'estrela amb una amazona a cavall. La Cavalcada de Reis Mags més antiga del món seguia amb les danses tradicionals i el poble de pastorets i pastoretes. Els antorxers precedien a la carrossa de l'Emissària Reial que el 5 de gener es dedica a llançar caramels i saludar més relaxadament. Més grups de danses amb castanyoles donaven pas als palmiters i la guàrdia del rei Melchor. Va crear certa confusió, però sent el primer rei mag va rebre la multitudinària rebuda dels xiquets i xiquetes. El rei Baltasar és el segon a Alcoi i va complir el seu paper sent el rei més estimat dels 3. No sabem si és perquè és el rei negre o per la seua vestimenta preciosa, però està clar que el "blackface" és innocent i sense cap connotació racista. Entenent el context es pot saber que els patges pugen per les escales per a entregar els regals sense ser reconeguts. El rei Gaspar va ser l'últim i va repartir moltes besades a la població fins a acabar al pont de Cervantes. L'Adoració a la Bandeja va ser el moment culminant de la 139 Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi. Ses Majestats van caminar fins al pessebre per a adorar a la Sagrada Família. Ni el castell de focs artificials ni el so de "Haleluya" de Haendel va fer plorar al Jesuset, acompanyat de la Mare de Déu i Sant Josep. Al final l'amor és la clau de la Trilogia dels Reis Mags d'Alcoi, amb una Cavalcada declarada d'Interès Turístic Nacional i Bé d'Interès Cultural.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites