Analytics

sábado, 4 de julio de 2009

FILÀ ALCODIANOS


El seu naixement va tenir lloc en 1912, dins del "Patronato de la Juventud Obrera", del recordat Mossèn Josep, i en figurava com a primer tro Joaquim Martí Pascual. El boceto va ser realitzat per Fernando Cabrera. No obstant això, van ser uns anys difícils i la fila va desaparèixer entre 1922 i 1923.
Uns anys després, en 1959, i al si de l'Associació d'Antics Alumnes Salesians, es té la idea de refundar la filà Alcodianos, i així un grup d'antics alumnes proposa la seua aprovació a l'Associació de Sant Jordi, que s'obté oficialment pel gener de 1960, any en què figura com a primer tro Adolfo Espí Sempere.
El seu disseny és obra de Rafael Guarinos Blanes, encara que amb alguna petita variació, com la de canviar el calçat, substituït per botes. La túnica, vorejada amb cuir, és verda i sobre el pit hi ha l'escut d'Alcoi.
Amb la reaparició dels Alcodianos en la Festa s'equilibraven les forces dels dos bàndols, amb tretze filaes cadascun d'ells.
Cal destacar que des de 1974 la filà protagonitza l'acte de lliurament de les claus del castell al Capità Cristià. Aquest acte que es produeix quan el capità arriba a la plaça d'Espanya; en aquest moment, l'alcaide, amb la seua escorta d'Alcodianos, li dóna les claus per mitjà d'un petit alcodianet.
Durant l'Entrada Cristiana, l'esquadra porta una lluenta capa blanca de la qual penja l'escut de la filà, i un plastró de cuir en què també està representada la creu de Sant Jordi.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Unió Musical de Penàguila.
En l'any 1994 van tindre Capità en la persona de Vicente Gisbert Torregrosa i l'any 1993 l'Alférez, que va ser Jordi Seguí Romá. També feren la capitania al 2008 i l'alferecia al 2007.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites