Analytics

sábado, 4 de julio de 2009

FILÀ BERBERISCOS


Va aparèixer amb el nom de "Berbería" i va ser aprovada en 1869.
El seu disseny ha anat evolucionant amb el pas dels anys. Els canvis més específics es fan quan passen de cavalleria a filà en 1926: supressió de polaines i esperons, canvi de turbant i faixa, allargament de la capa i sense el "cavallet". Els colors bàsics i la forma de la seua indumentària són: bombatxos rojos, faixa groga, armilla i jaqueta blaves amb ornaments de passamaneria, metalls daurats als punys, turbant blanc amb casquet en forma de mitja lluna, calçat roig i capot de llana. El disseny de la reforma va ser obra de R. Giner en 1922 i en 1933 Juan Masià Doménech va pintar a l'oli el mateix disseny.
L'any següent al de la seua aprovació, els Berberiscos van prendre part en la Festa com a Cavalleria de Bequetes, nom del seu fundador i animador José Vilaplana Serrat, conegut com a "el tio Bequetes", per això el apodo de Bequeteros. Participaven, juntament amb les cavalleries, en una Festa al seu estil, és a dir, protagonitzaven les Càrregues de Cavalleria el dia dels trons, muntats sobre uns cavallets de cartó; i a més a més anaven acompanyats d'un canó. També realitzaven en les desfilades les evolucions i "partien el fondo". Recuperaren aquesta tradició l'any 1995, en què participaren en la Diana Vespertina del Cavallet amb els seus companys els Realistes.
El primer alférez bequetero va ser Francisco Pascual Santonja en 1934 i, l'any següent, Remigio Richart capitanejà el bàndol moro. El popular i conegut Adolfo Bernabeu Espí ha sigut l'únic Sant Jordiet, l'any 1954.
En 1941, Camilo Pérez Monllor els va dedicar el pasdoble "Els Bequeteros".
També a l'any 1984 van traure per la seua capitania mora el primer ballet de les Festes de Moros i Cristians i en l'actualitat es impensable que un càrrec no porte al menys 2 ballets, no sols en Alcoi sinó en qualsevol població que celebra Festes de Moros i Cristians.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Musical La Alianza de Mutxamel.
En l'any 1998 van tindre l'últim Capità en la persona de Lionel Grau Mullor i l'any 1997 l'Alférez, que va ser José Tomás Miró Llopis. Sense cap dubte els dos càrrecs dels anys 90 van ser molt recordats i van trencar esquemes a favor de la fantasia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites