domingo, 18 de abril de 2010

GUIÓ D'ACTES FESTES 2010

TRILOGIA DE LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS ALCOYANA. declarades d'interès turístic internacional.

Amb aquests actes, Alcoi commemora anualment un fet de la Reconquesta i l'especial protecció de Sant Jordi al poble d'Alcoi l'any 1276.

22 D'ABRIL DE 2010

5:15 hores. Missa per a festers en la parròquia de Santa Maria.

6:00 hores. Després del toc d'alba i reso de l'Avemaria, serà hissada l'ensenya de la Creu en el Castell que donarà pas a la PRIMERA DIANA. Desfilada matinera, plena de lluentor i alegria, en la que cadascuna de les Filaes està representada per una esquadra amb deu festers i el seu cap, i anirà seguida per la seua banda de música.

10:30 hores. Des del Partidor, ENTRADA DE CRISTIANS, desfilada espectacular dels Campions de la Creu, estampa del romancer que evoca el segle XIII, durant el regnat de Jaume I, que vol simbolitzar la concentració de les tropes cristianes en defensa de l'aleshores vila d'Alcoi.Recorre els carrers de Sant Nicolauet, Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, Sant Llorenç, Avinguda del País Valencià i acaba al carrer Santa Llúcia sobre les 14:30 hores (els horaris són aproximats).

Ordre de l'Entrada Cristiana:
Sergent Cristià
Timbalers i clarins
Capità Cristià
Escolta i seguici
Andaluces (Filà Capità)
Aragonesos
Alcodianos (esquadra cinqüentenari)
Cruzados
Muntanyesos
Tomasines
Navarros
Almogàvars (Filà del Mig)
Mozàrabes
Vascos
Gusmans
Maseros
Cides
Timbalers i trompeters
Alférez Cristià
Escolta i seguici
Mossèn Torregrosa
Ambaixador i Abanderat
Asturianos(Filà Alférez)

16:30 hores. ENTRADA DE MOROS. Exòtic desplegament de l'exercit de la Mitja Lluna; fantasia oriental, sensualitat i sumptuositat àrab que rememora les formacions mores del valent visir Al-Azraq durant el seu setge a la nostra vila. L'Entrada de Moros arrancarà a les 17 hores, des de El Partidor, el 22 d'abril. Recorre els carrers de Sant Nicolauet, Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, Sant Llorenç, Avinguda del País Valencià i acaba al carrer Santa Llúcia. El Capità acabarà sobre les 17,45 hores, l'entrada acabarà al País Valencià sobre les 22:00 (els horaris són aproximats).

Ordre de l'entrada mora:
Sergent Moro
Timbalers i clarins
Capità Moro
Escolta i seguici
Marrakesch (Filà Capità)
Abencerrajes
Mudéjares
Ligeros
Cordoneros
Magenta
Verds (Filà del Mig)
Xanos
Miqueros
Judíos
Llana
Benimerines
Berberiscos
Realistes (Filà Alférez)
Timbalers i trompeters
Escolta i seguici
Alférez Moro
Ambaixador i Abanderat

23 D'ABRIL DE 2010
9:00 hores. Missa de Comunió amb plàtica per als associats de Sant Jordi, en la seua església titular. A la mateixa hora: SEGONA DIANA. Té característiques semblants a la Primera Diana, però és un acte amb especial participació de la infantesa festera, recorrent els dos itineraris establerts -Font Redona - Sant Nicolau i País Valencià (Cajamurcia) - Sant Llorenç- fins entrar en la Plaça d'Espanya.

11:00 hores. PROCESSÓ DE LA RELÍQUIA DE SANT JORDI, des de la seva església fins la parròquia de Sant Mauro. Aquesta Processó concentra als personatges festers: Capitans, Alferes i Sant Jordiet, Assemblea General de l'Associació de Sant Jordi i autoritats, amb la presidència de l'Alcalde de la ciutat.

12:00 hores. Solemne MISSA MAJOR cantada, amb homilia. L'Orquestra Simfònica Alcoyana, la Coral Polifònica Alcoyana i el Grup "Cantors d'Alcoi", interpretaran la "Missa a Sant Jordi" d'Amando Blanquer Ponsoda, finalitzant amb la interpretació de "l'Himne a Sant Jordi" d'Enrique Juan Merín.

Finalitzada la Missa, sobre les 14'00 hores, Mascletà a la Plaça d'Espanya.

18:00 hores. DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET, a càrrec de la Filà Realistes i la Filà Berberiscos, des de la Font Redona fins la Plaça d'Espanya.

19:30 hores. PROCESSÓ GENERAL. Devolució de la Relíquia de Sant Jordi, desde la Parròquia de Sant Mauro fins el Temple de Sant Jordi. La imatge eqüestre de Sant Jordi surt en processó sobre les seues andes arrossegades per bous. L'ordre de formació i desfilada és el següent: Heraldos de la ciutat, clarins, fidels devots i festers amb cera, nens, Filaes amb armes, per ordre d'antiguitat, encapçalant-les el bàndol moro, Filaes amb càrrec, Assemblea de l'Associació de Sant Jordi, Clergat i Autoritats.

21:30 hores. Acabada la processó, apoteòsica rebuda, amb bengales i focs artificials, de la custòdia que guarda la Relíquia, la qual es donarà a besar als fidels immediatament, i la imatge eqüestre del Sant.

23:30 hores. Des de la Font Redona, RETRETA. Desfilada informal de festers sobre carrosses ornamentades i il·luminades. En acabar aquest acte lúdic i alegre, castell de focs d'artifici des de la Torre Na Valora.

24 D'ABRIL DE 2010

7:15 hores. CONTRABANDO a la Plaça d'Espanya, i amb el Castell com a escenari, se celebra aquest antic acte entre la Filà Andaluces i la Filà Maseros.

8:00 hores. GUERRILLES (ESCAMOTS). Desplegament aïllat de les Filaes en escaramusses amb foc d'arcabusseria, per diversos carrers de la població, i salves de pólvora davant el monument a Sant Jordi de la Rosaleda, finalitzant a les 9:00 hores.

10:00 hores. ESTAFETA I AMBAIXADA MORA. Després de cessar el foc de les guerrilles, presa de possessió simbòlica de la fortalesa, pel Capità i Alferes cristians, Sergent, Ambaixador i Mossèn Torregrosa, així com les seues respectives Filaes, i a continuació té lloc l'ESTAFETA, acte en el que un genet moro, en veloç carrera, és portador d'un missatge d'intimidació. Esquinçat el pergamí es concedeix l'AMBAIXADA i és l'Ambaixador Moro qui pretén rendir el Castell amb el seu altiu parlament.

11:00 hores. Declaració de la BATALLA D'ARCABUSSERIA o ALARDO, que acaba amb la victòria, assalt i presa de la fortalesa per part del bàndol moro, després de l'espectacular Encaro de Capitans i Alferes.

16:30 hores. ESTAFETA I AMBAIXADA CRISTIANA. Actes anàlegs als del matí. El cristià desitja recuperar les seues possessions i desencadena de nou una batalla de pólvora que acaba sobre les 19,30 hores amb el triomf cristià, arriant-se l'ensenya mora i hissant la victoriosa ensenya de la Creu.

20:00 hores. Acabada ja la lluita, els Capitans i Alferes d'ambdós bàndols, amb les seues Filaes respectives, el Sant Jordiet, amb la seua Filà, l'Assemblea General de l'Associació de Sant Jordi i autoritats tornaran, des de la parròquia de Santa Maria, Placeta del Fossar fins l'església de Sant Jordi, la imatge del "Xicotet" que va presidir el solemne Tríduo, i ja a l'església patronal, davant el llenç que va pintar Fernando Cabrera Cantó, es resarà en Acció de Gràcies per la Festa a punt d'acabar.

21:30 hores. APARICIÓ DE SANT JORDI sobre els merlets del Castell, entre el revolteig de campanes, acords de "l'Himne de la Festa" núvols de color i centelleigs de llum, San Jordiet concentra totes les mirades del poble que veu així, de manera poètica i sublim, simbòlica i tradicional, com finalitza la seva trilogia del mes d'abril en record de gratitud al seu Sant Patró.

22:00 hores. A la Plaça d'Espanya i carrers adjacents, els populars SOPARETS. Comiat ple d'enginy, ple d'enyorança i ric en ocurrència dels grups de diferents Filaes que, voluntàriament, intervenen en l'acte.

24:00 hores. Per finalitzar les festes 2010 es tirarà un gran castell de focs en el Pont de Sant Jordi

BONES FESTES !!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites