Analytics

sábado, 31 de mayo de 2014

RANKING ESQUADRES 2008

Continuant amb els "Rankings esquadres" pendents es mostren els resultats de l'any 2008. Any amb molta qualitat en els dissenys. A tan sols un punt s'ha quedat la filà Vascos d'alcançar a l'esquadra guanyadora: L'esquadra de l'alférez cristià de la filà Aragonesos. L'increïble trage, amb el casc de lleó, més la bona elecció de la marxa cristiana "Templaris d'Albaida" han fet que la filà Aragonesos tinga el primer lloc. Però les altres esquadres també han recollit molts vots i fins hi tot la filà Mudéjares que ha quedat sexta ha rebut un gran recolzament. Gens menyspreable és el número de vots que han aconseguit les esquadres de Miqueros i Abencerrajes. Moltes felicitats al dissenyador David Blasco ja que les dos esquadres que va dissenyar en 2008 encapçalen el Ranking: L'esquadra de l'alférez aragonés i l'esquadra d'enmig cristiana de la filà Vascos.

1a: Alferecia Aragonesos.

2a: Mig Vascos.

3a: Mig Miqueros.

4a: Alferecia Abencerrajes.

5a: Capitania Alcodianos.

6a: Capitania Mudéjares.

sábado, 24 de mayo de 2014

RANKING ESQUADRES 2007

Per fi arriba el "Ranking Esquadres 2007" després de molt de temps per enviar els correus i votar. L'esquadra de negres guanyadora ha resultat ser l'esquadra d'enmig de la filà Gusmans. Per ser impactant i molt original mereix el primer lloc en la llista que continua amb la filà Ligeros i la seua esquadra del capità moro que també va ser molt innovadora. Les dos esquadres africanes de Judíos i Mudéjares també han sigut prou votades. Però sobretot hi ha que donar-li la enhorabona a la filà Gusmans, una filà que mai havia guanyat el "Ranking Esquadres". Però no és la primera vegada que un disseny de César Vilaplana guanya el "Ranking Esquadres" i fins ara el seu estil per crear esquadres de negres ha estat molt ben valorat.




















1a: Mig Gusmans.

2a: Capitania Ligeros.

3a: Mig Judíos.

4a: Alferecia Mudéjares.

5a: Alferecia Alcodianos.

6a: Capitania Cruzados.

 

lunes, 19 de mayo de 2014

CENTENARI MARXA MORA "UZUL EL SELMIM" I 10 ANYS MARXA CRISTIANA "ÀGUILES I CADENES"

Aquest 2014 dos peçes emblemàtiques de la música festera estan de aniversari. En concret són la marxa mora "Uzul el selmim: L'entrà dels moros" i la marxa cristiana "Àguiles i cadenes".

UZUL EL SELMIM:

La marxa mora "Uzul del selmim: L'entrà dels moros" de Camilo Pérez Monllor ja ha complit 100 anys. En l'any del centenari la filà Abencerrajes va baixar l'Entrada Mora amb ella i amb una esquadra commemorativa. Camilo Pérez Monllor va innovar en 1914 amb una marxa mora que en un primer moment no va estar ben acceptada però que amb l'ajuda de xirimites i percussió s'ha convertit en una marxa mora clàssica i imprescindible de les Festes d'Alcoi. Tan sols la Banda Primitiva pot tocar-la ja que és l'única banda de música alcoyana que té la partitura. És per això que sols sona en Alcoi durant l'Entrada Mora i és admirada per tot el públic que la identifica enseguida i la relaciona amb la filà Abencerrajes i la Banda Primitiva. 100 anys després de la seua estrena continua sent un referent de les marxes mores i com remarca el títol és una peça musical per desfilar en l'Entrada Mora. Camilo Pérez Monllor va ser un precursor ja que la marxa mora era un nou gènere de música pot explotat i recent a principis del segle XX. Però no va ser fins als anys 40 quan "L'entrà dels moros" va aconseguir l'acceptació i estima que els alcoyans li tenen a aquesta marxa mora actualment. Perquè a tots els alcoyans ens ve al cap el gran Gregorio Casasempere dirigint la Banda Primitiva darrere la filà Abencerrajes. I és que el mestre Gori li va donar molt prestigi a la Banda Primitiva i a "Uzul el selmim" perquè és un magnífic music i millor persona. "Uzul el selmim" és una marxa mora que representa perfectament a Alcoi i la seua indústria tèxtil amb els característics telers que Camilo Pérez Monllor va saber plasmar en l'excel·lent marxa mora.


ÀGUILES I CADENES:
   
Fa 10 anys es va estrenar per a la capitania cristiana de la filà Navarros la marxa cristiana "Àguiles i cadenes" de Amando Blanquer. Un any després el famós compositor alcoyà moria, sent "Àguiles i cadenes" la seua última obra musical, ja que en 2005 no va estrenar cap peça musical. Amando Blanquer va inventar el gènere de la marxa cristiana en 1958 amb "Aleluya" una marxa cristiana dedicada a la filà Vascos. Amando Blanquer és un referent no sols en la música festera però el seu estil va marcar un abans i un després. El ritme ceremonial de les seues marxes cristianes està ben definit en "Àguiles i cadenes", un encàrrec de Adrián Espí Valdés per al seu fill, el capità cristià 2004. La filà Navarros va tindre en Jorge Espí Matarredona un magnífic capità cristià que va fer la seua desfilada triomfal a carrossa al compàs de "Àguiles i cadenes". El nom de la marxa cristiana fa referència a les cadenes, símbol que identifica a la filà Navarros d'Alcoi, i a l'àguila que va ser un animal molt present el capitania de la filà Navarros 2004. La admirable carrera musical de Amando Blanquer es tancava amb "Àguiles i cadenes" i una dècada després la recordem en honor del gran compositor alcoyà.

miércoles, 14 de mayo de 2014

LA SEGONA DIANA DE LES DONES

Si ja en 2013 van eixir algunes esquadres femenines a la Segona Diana, aquest any el matí del dia Sant Jordi es va omplir dels trages femenins de les filaes mores i cristianes d'Alcoi. La plena integració de la dona en la Festa d'Alcoi és cada any més palpable i encara que la Segona Diana està dedicada als xiquets, les més joves d'algunes filaes s'animen a formar esquadra i desfilar al ritme de pasdobles. L'any passat ja van ser les filaes Maseros i Marrakesch les primeres en traure esquadres femenines en la Segona Diana i aquest any s'han sumat la Llaganya, l'Escata, els Palominos, els Cordoneros, els Alcodianos i els Abencerrajes, que com sempre van tocar guitarres de canya. Destacable va ser la participació femenina de la filà Marrakesch que ha anunciat que és molt probable que tinguen una esquadra de dones per a les Festes 2015. Seran les membres de ple dret d'aquesta estimada filà qui decidisquen si desfilen en l'Entrada Mora o hores abans, en la Diana que enceta les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Una bona noticia per als sectors festers més progressistes de la societat alcoyana. De moment no hi han queixes dels festers més conservadors però fins hi tot les dates de les Festes 2015 són una incògnita ja que no es celebrarà un referèndum per preguntar als ciutadans si canvien les Festes 2015 a cap de setmana. Però ja queden per a la memòria les Festes d'Alcoi 2014 fent història amb aquesta Segona Diana cada any més integradora i en la que participen molts festers i poc públic. Tot al contrari que en la Retreta, un acte lúdic de la nit del dia Sant Jordi que ha estat a punt de desaparèixer. Aquest any sols han participat els Palominos i l'Associació de Sant Jordi tractarà el tema de la Retreta en la pròxima Assemblea per modificar l'acte i donar-li l'esplendor que tenia fa uns anys, quan la situació econòmica permetia regalar mil detalls al públic, el qual esperava impacient la baixada festiva de les 28 filaes alcoyanes.  El desig dels alcoyans és que les Festes de Moros i Cristians siguen el més brillants i participatives possibles.

miércoles, 7 de mayo de 2014

CÀRRECS 2014

Han sigut unes esplendoroses Festes d'Alcoi. Els protagonistes de les Festes de Moros i Cristians 2014 han sigut:
SANT JORDIET: MARIO GISBERT (Filà Mozàrabes)










CAPITÀ CRISTIÀ: TONI GINER (Filà Gusmans)











ALFÉREZ CRISTIÀ: SANTI GINER (Filà Vascos)
















CAPITÀ MORO: RAFAEL VILAPLANA (Filà Llana)










ALFÉREZ MORO: JUAN MATAIX (Filà Judíos)

viernes, 2 de mayo de 2014

GUIÓ ACTES FESTES DE MOROS I CRISTIANS D' ALCOI 2014

Cridant-nos està. Riu en l'esfera la primavera. I en Alcoi la primavera és colorista i alegre. És mora i es cristiana però sobretot és festera. En Alcoi la primavera és sinònim de Nostra Festa i poc importa si és 22 d'abril, poc importa si és 3 de maig, poc importa si Sant Jordi no ha sigut dia festiu perquè ara si que han arribat les Festes 2014. La transformació del centre de la ciutat en un poble de l'Edat Mitjana s'ha notat cada dia desde que es va descobrir el cartell de Mónica Jover. La col·locació de l'enramada, el muntatge del castell, els festers eixint de la tintoreria amb els seus trages embolicats en plàstic pels carrers de la ciutat, els trabucs nets i preparats per a disparar en la fictícia batalla de l'Alardo. És a partir de l'1 d'abril quan tot comença a tindre sentit. Desde que el xiquet Sant Jordiet descobreix el cartell a Alcoi la primavera ol a pólvora. El so estrident dels automòbils al passar es converteix en marxes mores i cristianes. Els aparadors dels comerços s'ornamenten amb diversos elements de la trilogia i els balcons s'adornen amb la creu del patró. Durant les entraetes la ciutat s'ompli de màgia i esplendor fins que arriba el dia quan eixa màgia i esplendor alcança el seu punt màxim. El dia els músics amb els alcoyans al centre de la ciutat per a interpretar, a l'uníson, les notes de l'Himne de festes dirigides enguany per Pedro Estevan. Sentiments d'alegria, nerviosisme i estrès, s'encreuran aquesta nit creant una estranya sensació compartida amb els músics. I demà ens emocionarem amb el clamor popular de "Per Alcoi i per Sant Jordi avant l'Entrada" que donarà pas a esquadres conquistant els carrers al ritme dels timbals. El públic estarà expectant quan passen les capitanies de Gusmans i Llana, encapçalats per el capità cristià Toni Giner i el capità moro Rafael Vilaplana i també aplaudint a les alferecies de Vascos i Judíos, protagonitzades per l'alférez cristià Santi Giner i l'alférez moro Juan Mataix. I en plenes desfilades les filaes Cruzados i Mudéjares innovaran amb les esquadres d'enmig. Trobarem a faltar les càmeres de Canal 9 però les Entrades seran retransmitides per TV-A per a 39 canals de moltes províncies per a tots aquells que no poden viure les Entrades en directe. El simpàtic Sant Jordiet Mario Gisbert ja està impacient per estrenar el seu trage rebent una pluja de clavells el dia 4 de maig mentre participa a les processons, però sobretot espera el moment de l'Aparició llançant fletxes desde el Castell per a despedir les Festes. Però abans haurem disfrutat de l'estafeta, l'Alardo i les Ambaixades, representació teatral de la batalla que aquest any rememorarem el dia 5 de maig, tal i com va ocórrer en 1276. La musica festera s'aproxima pel Barranc del Sinc. El vent porta l'aroma a pólvora desde el Molinar. Alcoi està ja preparat per a les seues Festes de Moros i Cristians 2014.

GUIO D'ACTES DE LA TRILOGIA FESTERA 2014:

 VIERNES, 2 DE MAYO FIESTA DEL PASODOBLE.
A las 19’30 horas desfile de las Corporaciones Musicales, desde l’Avinguda del País Valencià, (en el cruce con la calle de Santa Lucía), hasta la Plaza de España, donde se interpretará conjuntamente por todas las bandas participantes el Himne de la Festa:
 Nostra festa ja
cridant-nos està
cridant està
amb veu i alé que és vida
de tots es beneïda
beneïda. Visca! Visca!
Llaor, Llaor,
per donar-te esplendor
riu en l’esfera
la primavera.
Llaor, llaor,
per donar-te esplendor
riu en l’esfera
la primavera.
Visca! Visca!

Al finalizar, castillo de fuegos artificiales en el puente de San Jorge.
 NIT DE L’OLLA.- Cena típica de festers y músicos en cada Filà. Posteriormente desfile hacia la Plaza de España.
 HORARIO E ITINERARIO.- Desde las 21’30 a la 1 de la noche. Las Filaes arrancarán desde San Nicolás (en la Font Redona), entrando en la Plaza por delante del Excmo. Ayuntamiento y finalizarán detrás del Castillo. También arrancarán desde la Avinguda del País Valencià (a la altura del cruce con la calle Bambú), entrando en la Plaza por delante del Bar Ideal y finalizando detrás del Castillo.

 SÁBADO, 3 DE MAYO – DÍA DE LAS ENTRADAS

 A las 5 horas, Misa en la Parroquia de Santa Maria.

 DIANA.- A las 5’45 horas será izada la enseña de la Cruz en el Castillo. Después del rezo del Avemaria y de la interpretación del Himne de la Festa se inicia este desfile. Cada Filà estará representada por una escuadra con diez festers y su cabo, e irá seguida por su banda de música.
 HORARIO.- La filà Gusmans, la primera, arranca a las 5’50 horas y la última sobre las 7’45 horas. ITINERARIO.- Se inicia en la Plaza de España frente al Centre de Majors "La Plaça", pasando por delante de la parroquia de Santa Maria y siguiendo por Santo Tomás, iglesia de San Jorge, San Jaume y Plaza Emilio Sala (Terrer), finalizando ante la Residencia Emilio Sala. Sale de nuevo desde la Avinguda del País Valencià, a la altura de la calle Capellà Belloch, y sigue por San Lorenzo, San Francisco y San Mateo, finalizando a la altura de la calle Sant Domènec. Arranca nuevamente en el Partidor y discurre por San Nicolás, finalizando delante del Ayuntamiento.

 ENTRADA DE CRISTIANOS.- Desfile de los Campeones de la Cruz, estampa del romancero de la época de Jaume I. Simboliza la concentración de fuerzas cristianas en defensa de la entonces Villa de Alcoy. HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 10’30 horas en el Partidor y sigue por San Nicolás, Plaza de España (el Capitán llega a la Plaza sobre las 11’15 horas haciéndosele entrega de las llaves de la Villa), sigue por San Lorenzo, acabando al final de la Avinguda País Valencià. Formación: Capitania Gusmans, Maseros, Cides, Asturianos, Andaluces, Aragonesos, Alcodianos, Esquadra d'enmig Cruzados, Muntanyesos, Tomasines, Navarros, Almogávars, Mozàrabes i Alferecia Vascos.

 ENTRADA DE MOROS.- Fantasía de la suntuosidad oriental que evoca las formaciones morunas del caudillo Al-Azraq que asediaron la Villa de Alcoy.
 HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 17 horas y el Capitán llega a la Plaza sobre las 17’45 horas. Se sigue el mismo itinerario que en la Entrada de Cristianos. Formación: Capitania Llana, Benimerines, Berberiscos, Realistes, Marrakesch, Abencerrajes, Esquadra d'enmig Mudéjares, Ligeros, Cordoneros, Magenta, Verds, Xanos, Miqueros i Alferecia Judíos.

 DOMINGO, 4 DE MAYO – DÍA DE SAN JORGE 

 SEGUNDA DIANA.- Tiene características similares a la Primera Diana, pero es un acto con especial participación de la niñez festera.
 HORARIO E ITINERARIO.- A las 9 horas iniciarán la marcha los bandos. Finaliza antes de las 11 horas. Los Moros iniciarán el acto desde la Font Redona, hasta la Plaza de España y terminarán en el Castillo, pasando por delante del Ayuntamiento. Los Cristianos partirán de la Avinguda del País Valencià, a la altura de la calle Bambú, hasta la Plaza de España y terminarán en el Castillo, desfilando por delante del Teatre Calderón.

PROCESIÓN DE LA RELIQUIA.- Traslado de la Reliquia de San Jorge desde su templo hasta la Parroquia de Santa Maria.
 HORARIO E ITINERARIO.- Se inicia a las 11 horas en el templo de San Jorge y sigue por las calles de Santo Tomás, L’Escola, Mosén Torregrosa, San Lorenzo, Plaza de España y Pintor Casanova (Major) a la Parroquia de Santa Maria, finalizando sobre las 12 horas.
 FORMACIÓN.- Heraldos, Capitán Moro (Filà Llana), Sargento Moro y séquito, banderines de las Filaes; Alférez Moro (Filà Judíos), Embajador Moro, Abanderado y séquito; Capitán Cristiano (Filà Gusmans), Sargento Cristiano y séquito, banderines de las Filaes; Alférez Cristiano (Filà Vascos), Embajador Cristiano, Mosén Torregrosa, Abanderado y séquito; Asamblea General de la Asociación de San Jorge con bandera y Sant Jordiet, Reliquia, Reverendo Clero y Autoridades.

 A continuación, solemne Misa Mayor, interpretándose la “Missa a Sant Jordi”.

 A las 14’30 horas mascletà en la Plaza de España.

DIANA VESPERTINA DEL CAVALLET.- A las 18 horas, desde la Font Redona hasta la Plaza de España, a cargo de las Filaes Realistes y Berberiscos.

PROCESIÓN GENERAL.- Se devuelve la Reliquia y la imagen ecuestre de San Jorge a su templo con la participación de la filaes y los cargos festeros. HORARIO E ITINERARIO.- Empieza a las 19’30 horas y termina sobre las 21’30 horas. Los festers y devotos se concentrarán en la Placeta del Carbó para subir por la calle Pintor Casanova (Major) donde se incorporará el Clero, Reliquia y Autoridades, siguiendo por la Plaza de España, San Nicolás, Plaza Ramón y Cajal, San Francisco, Mosén Torregrosa, L’Escola, Santo Tomás al templo de San Jorge.

 RETRETA.- Desfile informal de festers sobre carrozas engalanadas e iluminadas.
 HORARIO E ITINERARIO.- Comienza a las 23’30 horas en la Font Redona y sigue por San Nicolás, Plaza de España, por delante del Ayuntamiento, y Santo Tomás para terminar delante de la iglesia de San Jorge.

 LUNES, 5 DE MAYO – DÍA DEL ALARDO O BATALLA 

CONTRABANDO.- A las 8 horas, en la Plaza de España se celebrará este antiguo acto entre las Filaes de Andaluces y Maseros.

 GUERRILLAS.- Despliegue aislado de Filaes en escaramuzas con fuego de arcabucería, por diversas calles de la población, excepto en la Plaza de España y alrededores. Empieza a las 8’45 horas y termina a las 9 horas. A las 9’45 horas se posesionarán del Castillo el Capitán Cristiano con su Filà Gusmans y el Alférez con su Filà Vascos. La Filà del Alférez ocupará la segunda planta.

ESTAFETA Y EMBAJADA MORA.- A las 10 horas el Estafeta (jinete moro) intima la rendición del Castillo, y ante la negativa regresará en veloz carrera por la calle San Nicolás. Llegan a continuación el Embajador Moro y su escolta, realizándose la Embajada mora desde la Plaza al Castillo.

ALARDO DE LA MAÑANA. El encaro de capitanes se realizará en el Camí. La guerrilla en la Plaza la harán los cristianos retrocediendo, de espaldas al Castillo y los moros avanzando de cara al mismo. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca en la Plaza y el Castillo que finalmente toman los moros. Las Filaes terminarán el Alardo ante el templo de San Jorge.

 ESTAFETA Y EMBAJADA CRISTIANA.- A las 16’30 horas se producen la Estafeta y Embajada con iguales características a la realizada por la mañana, pero con signo cristiano.

 ALARDO DE LA TARDE. Terminada la Embajada, nueva batalla de arcabucería con el mismo itinerario que en la mañana, pero siendo el Capitán y el Alférez Moro los que salen del Castillo sobre las 17’30 horas. Les seguirán las mismas Filaes que en el Alardo de la mañana. El Capitán y Alférez Moro, junto con sus Filaes, realizarán el encaro en el mismo lugar que en la mañana y las demás Filaes de su bando seguirán el mismo recorrido que realizó el bando cristiano. Las guerrillas de la Plaza de España las realizarán el bando moro retrocediendo y el bando cristiano avanzando. Al final tiene lugar la lucha con arma blanca y la toma del Castillo por los cristianos. El fuego de las Filaes termina frente a la iglesia de San Jorge, antes de las 20 horas.

 ACOMPAÑAMIENTO DE LA IMAGEN DE SAN JORGE.- Terminada la lucha, los Capitanes y Alféreces se dirigirán dando la vuelta a la Plaza, a la Parroquia de Santa Maria (Placeta del Fossar) donde se les unirá la Asamblea General de la Asociación de San Jorge y el niño Sant Jordiet con su Filà, acompañando, todos juntos, a la imagen de San Jorge, el Xicotet, por la calle Pintor Casanova (Mayor), Plaza de España (por delante del Ayuntamiento) y calle Santo Tomás a su iglesia titular, para orar en acción de gracias al Santo Patrón.
 FORMACIÓN.- Capitán Moro con su Filà y Banda de Música; Alférez Moro con su Filà y Banda de Música; Capitán Cristiano con su Filà y Banda de Música; Alférez Cristiano con su Filà y Banda de Música; Sant Jordiet con su Filà y Banda de Música; Asamblea General de la Asociación de San Jorge; imagen del Santo y Banda de Música.

 APARICIÓN DE SAN JORGE.- A las 21’30 horas se celebrará la Aparición de San Jorge sobre las almenas del Castillo, entre los sones del Himne de la Festa. A continuación del acto de la Aparición,

CASTILLO DE FUEGOS ARTIFICIALES. 

 SOPARETS.- Al finalizar el Castillo de Fuegos Artificiales, sobre las 22 horas, se celebra este tradicional y desenfadado acto en la Plaza de España y alrededores.














BONES FESTES. VISCA SANT JORDI!

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites