Analytics
miércoles, 30 de junio de 2021
MÚSICA FESTERA DÈCADA DE 1970
miércoles, 23 de junio de 2021
MÚSICA FESTERA DÈCADA DE 1960
jueves, 17 de junio de 2021
MÚSICA FESTERA DÈCADA DE 1950
"MAHAYUBA": Marxa mora de Rafael Casasempere Juan en 1950.
"ALJAMA": Marxa mora de José Carbonell García en 1952.
"FRAN-SEMP": Marxa mora de Miguel Picó Biosca en 1952.
viernes, 11 de junio de 2021
DESCARTADES LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS EN 2021
Finalment l'Associació de Sant Jordi ha preferit aplaçar fins a abril de 2022 les pròximes Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. La decisió ve marcada per les reunions amb la consellera de sanitat i les consultes que els 28 primers trons han fet a les seues respectives filaes. Tenint en compte la situació sanitària actual era inviable celebrar una Trilogia Festera Alcoyana amb l'arribada de la tardor. Encara que el ritme de vacunació comença a ser positiu, en octubre no estarem preparats per a celebrar unes Festes d'Alcoi amb normalitat, tal i com les coneixíem en 2019. Les Festes de Sant Jordi són de carrer, d'harmonia i de contacte estret entre persones, per tant no hi ha garanties per a portar-les endavant en 2021. La idiosincràsia de Nostra Festa no té unes característiques compatibles en el context actual de restriccions i distància social. Al mes d'abril tan sols es van poder fer gales al teatre i les commemoracions del Centenari del Temple de Sant Jordi. Si que es va poder presentar la Revista de Festes 2021. Al llarg del mes de maig es van fer els 4 Concerts d'Exaltació de Música Festera i aquest mes li toca a les colles de xirimiters. La voluntat dels artesans haguera sigut celebrar-les en 2021 encara que no fora al complet, ja que estan sobrevivint 2 anys sense ingressos econòmics i a base d'unes ajudes insuficients. Altres tradicions com les Falles de València han optat per celebrar una versió distinta i adaptada a la pandèmia en 2021. Al mes de setembre Alcoi si celebrarà una Setmana Modernista, amb limitacions d'aforament. Cocentaina, Ibi i Muro tenen expectatives de poder celebrar les Festes de Moros i Cristians sense inconvenients en 2022.
Juan José Olcina és partidari d'esperar fins a la primavera de 2022 per a celebrar amb esplendor tot el guió d'actes. Si la pandèmia del Covid-19 ho permet, es farien en els dies tradicionals que cauen divendres, dissabte i diumenge. El president de l'Associació de Sant Jordi centrarà els esforços de 2021 en fer alguns actes especials per al Mig Any d'octubre. La proposta ha de ser acceptada per les autoritats, però estan oberts a varies opcions i a totes les idees que tinguen els alcoyans i alcoyanes. Tot serà ben rebut i s'analitzarà en reunions de festers. Posteriorment es presentarà a la Generalitat Valenciana per a que ho aproven si és possible. Hi ha pensades activitats culturals i fins hi tot alguna festiva al carrer, amb menys quantitat de gent segons com evolucione la crisi sanitària. Segons la regidora de tradicions, Carol Ortiz, "serà el moment idoni per a reprendre Nostra Festa i fer camí fins a l'anhelat mes d'abril". Tal volta hi ha que qüestionar-se altres models de celebració, sobretot si de cara a 2022 continuen havent onades de contagis per Coronavirus. La reinvenció serà necessària perquè afecta a moltes persones que treballen i viuen dels oficis relacionats amb les Entrades. La industria festera s'ha vist destrossada per les condicions actuals. Conseqüències terribles per a bars, hotels, empreses de confecció, carrossers, modistes, coreògrafes, dissenyadors, sabaters, metal·listes i músics. La seua faena estava quasi finalitzada en març, quan es va anunciar que les Entrades no serien el 25 d'abril de 2020 per l'estat d'alarma. 50 milions d'euros s'han perdut entre 2020 i 2021 al suspendre's les Festes d'Alcoi. És obvi que encara no hi ha prou gent immunitzada i les multituds i aglomeracions són un problema de salut, però hi ha que pensar alternatives al menys per a fer unes Festes de Sant Jordi transitòries.
La Junta Directiva del Casal de Sant Jordi es va reunir ahir 10 de juny al pati del MAF. A l'Assemblea General Ordinària es solia escollir al futur Sant Jordiet, però el xiquet Fernando Rius allargarà el seu càrrec com ja ho va fer en 2021. Els càrrecs de 2020 també tornen a ser posposats un any més, veient truncades les seues il·lusions. Està sent molt difícil el camí fins arribar al dia de les Entrades, però tenen confiança en que 2022 serà l'any indicat. Per unanimitat es va reanomenar a Alfonso Moreno com a capità cristià de la filà Muntanyesos, a Ximo Brotons com a alférez cristià de la filà Cruzados, a Rafael Tortosa com a capità moro de la filà Cordoneros i a Rafael Aracil com a alférez moro de la filà Ligeros. Es mantenen també els esquadrers, entre ells els del Mig de Maseros i Llana i del 150 aniversari de la filà Navarros. Encara que són els càrrecs més llargs no ho estan disfrutant i sols tenen contacte gràcies a les noves tecnologies. Per a ells i les favorites l'anunci del 13 de març de 2020 va ser un colp molt dur. Al capità cristià 2022 sols li queden per acabar les carrosses i l'alférez cristià 2022 farà el que tenia pensat, sense canvis. El capità moro 2022 té als seus cavallers desanimats ja que està tot parat, però quan s'anuncien les dates oficials es reprogramarà tot allò que havien preparat. L'alférez moro 2022 va anar assimilant l'ajornament de les Festes d'Alcoi 2020 gràcies al recolzament de la gent. Molta força per a totes les filaes i famílies amb càrrec.
També arribarà el moment per a Àngel Lluís Ferrando. Segur que s'emocionarà com a director de l'Himne de Festes amb tota la ciutat preparada per a cantar. El músic de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi sabrà transmetre el sentiment fester com ho van fer alguns dels seus predecessors: L'enèrgic Gregorio Casasempere en 1985 o l'elegant Eduard Terol en 1993. Altres directors que van marcar la diferència van ser Javier Juan al 2000 per la seua modernitat, Moisés Olcina en 2003 per la seua vessant còmica, Marisa Blanes en 2007 per la seua sensibilitat o Hiroshi Fujii en 2016 pel seu carisma. Per últim recordem el plor emotiu de la pianista Consuelo Colomer en l'Himne de 2008 o a l'última directora de l'Himne de Festes, Trinidad Sanchis en 2019 baix una pluja torrencial.