Analytics

sábado, 27 de abril de 2019

TRASLLAT DE SANT JORDI EL XICOTET, GLÒRIA I GLÒRIA INFANTIL 2019

El temporal de gota freda que va afectar a Alcoi el passat cap de setmana va fer impossible que es desenvolupara l'acte de la Glòria. El Pregó de les Festes de Moros i Cristians estava amenaçat per una pluja implacable que no va donar treva. Les fortes tempestes del diumenge de Resurrecció, 21 d'abril, van portar a l'Associació de Sant Jordi a suspendre l'acte. Sols es va poder dur a terme la Glòria de l'Hospital, on 28 festers van acudir al Preventori a animar als iaios amb música festera. La Processó dels Xiulitets tampoc es va poder celebrar al carrer, però la Mare de Déu si va fer la seua carrera dins l'Església de Sant Mauro. La Setmana Santa d'Alcoi es va banyar molt, sobretot la Processó del Silenci del Dijous Sant. El Crist no va poder acabar la Processó i es va retirar, mentre que el Divendres Sant les imatges ni tan sols van eixir fora. La decisió del regidor Raül Llopis va ser posposar l'acte de la Glòria Major al dilluns de Pasqua perquè era festiu. La Glòria Infantil ja s'havia modificat de dia per les eleccions nacionals. Es pretenia unir les 2 Glòries al mateix matí i que els adults i xiquets desfilaren junts per un itinerari reduït. Però el dia següent va ser igual de plujós i els gloriers i glorieres sols van poder celebrar els esmorzars interns i la missa per a prendre la primera comunió. És curiós que si el dia 22 d'abril s'haguera celebrat l'Entrada Cristiana les filaes de càrrec Tomasines i Muntanyesos s'hagueren banyat. Feia molt que Alcoi no vivia un temporal de pluja tan intens i llarg en abril, ja que en 5 dies es van arreplegar més de 150 litres per metre quadrat. Per sort encara quedava una solució més si el dia 22 d'abril no es podia celebrar la Glòria. Finalment es va escollir el dissabte 27 d'abril per la vesprada com a últim recurs per a la Glòria 2019.
 

La predicció meteorològica marcava el dia 23 d'abril com a final del temporal. Justament era la festivitat del patró d'Alcoi. L'hora prevista de la "Processó del Trasllat de Sant Jordi el Xicotet" era les 20:15, però entre els nombrosos participants i devots va haver molts talls. Els càrrecs festers de 2019 van eixir amb ciris, però el protagonista va ser Álvaro Santacreu Piñero. El Sant Jordiet de la filà Verds va portar la bandera davant de la imatge del Xicotet. Es van recórrer el Temple de Sant Jordi, el carrer Santo Tomás, l'Escola, Sant Nicolau, Plaça d'Espanya, Pintor Casanova i altres fins arribar a l'Església de Santa Maria.

La mateixa nit del 23 d'abril va tindre lloc altre acte extraordinari. La Plaça d'Espanya i l'edifici de l'Ajuntament van albergar la primera mascletà nocturna de la història d'Alcoi. En realitat era prou semblant a un castell de focs que es disparava en vertical i formava dibuixos de foc en la façana del Consistori. El motiu d'aquest dispar pirotècnic era l'alegria pel distintiu BIC que recentment han obtingut les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. La mascletà nocturna va omplir de llum i soroll la ciutat d'Alcoi en una jornada que tradicionalment està dedicada a actes religiosos: El segon dia de la Trilogia Festera. La noticia de que les Festes de Sant Jordi han estat declarades Bé d'Interès Cultural Immaterial s'ha aprofitat per a fer propaganda política. De totes formes hi ha que admetre que el treball del president Juan José Olcina, la Junta Directiva del Casal i de l'alcalde Toni Francés ha donat com a resultat una distinció digna d'Alcoi. Ser BIC té molts avantatges en matèria de protecció i promoció turística.
 

 Les Entraetes estan donant ambient fester a les nits pel centre de la ciutat. Moltes esquadres han desfilat ja per Sant Nicolau i l'Avinguda País Valencià i Sant Llorenç. La primera filà en xafar els carrers va ser la filà Cruzados, però també ho han fet Gusmans, Mudéjares, Abencerrajes, els primers trons, Fonèvol i algunes esquadres de negres. Per exemple la filà Berberiscos ha escollit la marxa mora "La casa de les xirimites" per a la seua esquadra commemorativa dels 150 anys. L'esquadra de negres del capità tomasina va permetre escoltar "Arcum" per primera volta. I l'esquadra de negres de la filà Muntanyesos va estrenar la marxa cristiana "Iurde".

La Glòria aplaçada s'ha celebrat aquesta vesprada del dissabte 27 d'abril, una data poc usual per a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Les bandes de música estaven preparades i amb els instruments en perfectes condicions. De forma conjunta han baixat les 4 formacions per Sant Nicolau fins el Temple de Sant Jordi a 20 graus de temperatura. A les 17:30 ha arrancat al Partidor el bàndol moro. Coincidia amb l'estrena dels dos Sargentos Moros i tant l'adult com el xiquet han estrenat un trage en tonalitats granate que és obra de Ignacio Trelis. La capa negra té els escuts de les 14 filaes mores. David Antolí ha viscut la seua primera arrancà com a Sargento Moro en un espai diferent a l'habitual Plaça d'Espanya. El pasdoble elegit ha sigut "Novella" perquè està dedicat a un ligero que va faltar i que era company de filà. També Javier Lerma ha dirigit a les 14 filaes cristianes sense cap problema. Ja té experiència com a Sargento Cristià i es nota. Les girades als càrrecs festers s'han aprofitat per a regalar obsequis. El sol tan anhelat ha precidit una Glòria fora de lo normal: Per celebrar-se de vesprada i en la jornada de reflexió.
 

El caràcter mixte que ara té la Glòria ha permès veure a varies representants femenines. Les dones han sigut Noemí Peidro de la filà Mudéjares, Loles Rodrígues de la filà Realistes, Begoña Fita de la filà Almogàvars i Mireia Soler de la filà Navarros. Per la part infantil les glorieres han sigut Maria Lledó de la filà Cordoneros, Clara Pastor de la filà Mudéjares, Mariola Pascual de la filà Abencerrajes, Noa García de la filà Vascos i Elena Llàcer de la filà Alcodianos. Xiques i xiquetes molt valentes que reforcen el procés de integració de la dona en la festa. El Sergentet Moro nou ha desfilat junt als xiquets i xiquetes il·lusionats al so del pasdoble "El desitjat" del compositor Edelmiro Bernabeu. Sorprenentment el Sergentet Moro Miguel Mirón és de la filà Cruzados i la seua família el recolza molt. Aquest pròleg fester l'han tancat els glorierets del bàndol cristià. La tendresa del Sergentet Cristià Leandro Vargas ha arrancat forts aplaudiments al pas de l'obra de Camilo Pérez Monllor "El K'sar el Yedid". Les 4 bandes de música de la ciutat han acompanyat a les 2 formacions mores i a les 2 cristianes. Desprès de la Glòria Infantil els següents actes programats són el Triduo al Temple de Sant Jordi.

domingo, 21 de abril de 2019

CONDES I MOSSÈN MARE DE DÉU COCENTAINA

Cocentaina celebra les seues Festes Patronals al mes d'abril. Es tracta de les conegudes Processons en honor de la Mare de Déu del Miracle. La festivitat i el miracle tenen lloc el 19 d'abril però, per motius de la Setmana Santa aquest 2019 els actes comencen hui amb la crema de les fogueres.  El dia central serà demà 22 d'abril amb el trasllat de la imatge de la Mareta i les seues andes fins l'Església de Santa Maria. Serà un dilluns de Pasqua plujós, però els carrers segur que estaran plens perquè Cocentaina li professa una gran devoció a la Mare de Déu del Miracle. Aquesta tradició contestana està a punt de complir 500 anys. En 1520 els condes de Cocentaina es van sorprendre al veure que un quadre de la Mare de Déu estava plorant llàgrimes de sang. Van avisar al Mossèn i el religiós ho va catalogar de miracle. La Mareta va plorar per les penúries que estava passant el poble de Cocentaina en aquella època i els contestans es van encomanar a la Mare de Déu del Miracle per a superar la fam i les malalties. Per això cada 19 d'abril la Mareta continua eixint pels carrers de Cocentaina portada per la filà Maseros. Se li recita la súplica i els protagonistes infantils són dos xiquets i una xiqueta que representen els càrrecs de Mossèn, Conde i Condesa. Eren els senyors feudals governaven l'antiga Vila Comtal de Cocentaina quan va passar el miracle de les 27 llàgrimes. Cada any porten uns elegants trages diferents que normalment són disseny del contestà Ernesto Ferràndiz Briva.
 Condes 1989.

 Condes 1990.

 Condes 1991.

 Condes 1992.

 Condes 1993.

 Condes 1994.

Condes 1995.

 Condes 1996.

Condes 1997.

 Condes 1998.

 Condes 1999.

 Condes 2000.

 Condes 2001.

 Condes 2002.

 Condes 2003.

 Condes 2004.

 Condes 2005.

 Condes 2006.

 Condes 2007.

 Condes 2008.

 Condes 2009.

 Condes 2010.

 Condes 2011.

 Condes 2012.

 Condes 2013.

 Condes 2014.

 Condes 2015.

 Condes 2016.

 Condes 2017.

 Condes 2018.

 Condes 2019.

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites