Sembla que després d'uns mesos molt secs i sense quasi precipitacions, per fi la pluja ha beneït Alcoi. I les Festes de la Patrona es van salvar de miracle. L'Ofrena de flors del dissabte 20 de setembre i la Romeria a la Font Roja del diumenge 21 es van celebrar baix un cel encapotat però la presència de devots va ser multitudinària. Celebrant el 361 aniversari del miracle dels lliris al Carrascal a la Plaça Espanya es va fer una preciosa Ofrena de flors a la Verge dels Lliris. L'acte va transcórrer amb l'acompanyament de xirimites, la imatge de la Verge dels Lliris en Processó i l'estrena de Maite Pinilla com a presidenta de l'Archicofradia, substituint a la veterana Marcela Martínez. Un castell de focs i la periodista Xesca Lloria també van ser protagonistes de la víspera del dia gran de la Font Roja. Al paratge natural el diumenge es va viure una mescla d'alegria i fervor. Alguns pujaren a peu amb l'herberet com marca la tradició i els vells que volien assistir a la missa a l'aire lliure van poder pujar en autobús. Els 10 kilometres també es van poder fer sobre carros o a cavall. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés remarcava que la Romeria a la Font Roja és un acte declarat d'interès turístic provincial i que per això el trajecte va estar ple de gent. Alguns alcoyans tal volta van a la Font Roja per bolcar-se amb la Verge dels Lliris i altres simplement per fer esport i disfrutar d'un dia en la muntanya però tots coincidim en que la Romeria a la Font Roja uneix la Festa de la Patrona amb la natura i Alcoi pot sentir-se orgullós del miracle dels lliris i sobretot de tindre un paratge natural tan bell com "El Carrascal".
Analytics
viernes, 26 de septiembre de 2014
sábado, 20 de septiembre de 2014
PASDOBLES DIANERS: UN MOBLE MÉS
Com si d'una nova temporada es tractara iniciem un apartat fester dedicat a la música i més en concret als Pasdobles que sonen a l'acte de la Diana. Pel seu caràcter alcoyà la secció s'estrena amb el pasdoble "Un moble més" que sona tots els anys durant les Festes de Moros i Cristians i és un dels més coneguts i repetits. Aquest pasdoble sentat el va composar Julio Laporta Hellín en 1928 i s'ha interpretat per a totes les filaes d'Alcoi perquè tots els festers el demanen en Dianes i fins hi tot en les Entrades de dècades passades. El pasdoble sentat està dedicat a Francisco Moltó Aznar, apodat "el Pansit". El títol fa referència a que el fester de la filà Abencerrajes tenia una tenda de mobles. Continuarem descobrint música festera i pasdobles dianers als pròxims mesos però de moment toca evadir-se amb la majestuositat de "Un moble més".
Títol: Un moble més.
Compositor: Julio Laporta Hellín.
Any: 1928
Títol: Un moble més.
Compositor: Julio Laporta Hellín.
Any: 1928
Etiquetas:
Pasdobles Dianers
jueves, 11 de septiembre de 2014
miércoles, 3 de septiembre de 2014
DISSENYS FEMENINS FILAES ALCOYANES
Després de anys de polèmiques, aquest 2014 s'ha aconseguit que totes les filaes de Nostra Festa conten amb un disseny femení per a les dones de la filà. 10 anys abans Vascos, Cruzados, Asturianos, Tomasines i Realistes van ser els primers en incorporar un disseny oficial propi per a les dones dels festers. A partir d'eixes Entrades 2004 el número de dones eixint darrere la banda de música de les filaes ha anat augmentant sense parar. Filaes com Aragonesos, Alcodianos o Ligeros es van apuntar al disseny femení als pocs mesos mentre que altres com la filà Verds han tardat molts anys en presentar el seu disseny femení a l'Associació de Sant Jordi. La última en fer públic el seu disseny han sigut la filà Xanos, filà que junt als Marrakesch contava anteriorment amb un disseny oficial mixte per a homes i dones. Però la normativa de L'Associació de Sant Jordi prohibeix de moment les esquadres mixtes, excepte en les "Entraetes". De fet, serà la filà Marrakesch la primera que en 2015 traurà al carrer una esquadra femenina, formada íntegrament per dones. Esperem que els directius no posen obstacles a la filà Marrakesch i en 2015 es done un pas avant en la integració total de la dona en la Festa, perquè la Festa no pot deixar de costat a les 1000 festeres de les filaes, sense contar tota la gent que ix als boatos. En la Segona Diana gran part de les filaes alcoyanes conten amb la participació d'esquadres femenines, sobretot de joves, demostrant que les futures generacions tenen una mentalitat adaptada al segle XXI, tant homes com dones. Oblidats queden els problemes de l'última dècada amb sentències judicials de Fonèvol, discriminació en les seus socials i polèmiques en l'aprovació dels dissenys femenins.
BÀNDOL CRISTIÀ:
BÀNDOL CRISTIÀ:
BÀNDOL MORO:
Celebrem la pròxima esquadra femenina de les Festes d'Alcoi amb els bocetos de totes les filaes alcoyanes, dissenys en els que han participat grans artistes com Alejandro Soler, Jordi Sellés, Roberto Pérez, José Moiña, Ernesto Ferràndiz, Luis Sanus, Juan Climent o Paco Aznar. Molta sort en el camí a les dones membres de ple dret de les filaes mores i cristianes d'Alcoi. S'ha avançat molt desde el 2004 i la discriminació sols serà un amarg record passat quan el pròxim dissabte 25 d'abril de 2015 desfilarà una esquadra femenina amb la filà Marrakesch el dia de les Entrades. Tot Alcoi hauria d'alegrar-se de la plena integració de la dona en la Festa. La majoria de festers estan a favor de les esquadres femenines i 28 excel·lents dissenys femenins estan preparats per fer esquadra, sols falta el valor i el recolzament que necessiten les dones pel bé del progrés de les Festes de Sant Jordi d'Alcoi.
Etiquetas:
Dissenyadors festers,
Les filaes alcoyanes
Suscribirse a:
Entradas (Atom)
El temps en Alcoi.
El Tiempo en Alcoy, Alcoi